Comisia Europeană cere stoparea construcţiei canalului Bîstroe

Elisabeta Roman
Ziarul BURSA #Companii / 15 iulie 2004

Comisia Europeană avertizează Ucraina să nu înceapă lucrările la canalul de pe Dunăre - Bîstroe, pînă nu realizează un studiu complet care să releve implicaţiile acestei construcţii asupra ecosistemului Deltei Dunării. Anunţul a fost făcut de comisarul pentru mediu al Comisiei Europene, Cathrine Day, în cadrul forumului "Procesul de cooperare dunăreană", desfăşurat zilele acestea la Bucureşti.

Atît organizaţiile ecologiste româneşti, cît şi cele europene încearcă oprirea construirii canalului Bîstroe, acuzînd autorităţile de la Kiev că nu sînt preocupate de impactul ecologic al acestuia. Guvernul nostru a făcut o serie de demersuri la organismele internaţionale şi a solicitat părţii ucrainene să oprească construirea canalului Bîstroe.

"Nu sîntem împotriva dezvoltării zonei Deltei Dunării, dar vrem să fim siguri că nu va afecta în mod negativ mediul", a declarat reprezentanta Comisiei Europene, Cathrine Day, care a discutat cu reprezentanţii Ucrainei.

La rîndul său, adjunctul ministrului Afacerilor Externe de la Kiev, Oleksandr Moţik, prezent şi el la Bucureşti, susţine că această construcţie nu va avea nici un impact negativ asupra mediului. "În prezent există trei căi navigabile pe Dunăre şi Ucraina este îndreptăţită să deschidă un canal propriu", a declarat oficialul ucrainean.

Ministrul nostru de externe, Mircea Geoană, a precizat că vor avea loc consultări la nivelul ministerelor de mediu din cele două ţări (pe 28 iulie) cînd părţile vor discuta implicaţiile acestui proiect.

Premierul Adrian Năstase a ţinut să arate că relaţiile cu vecinii ucraineni sînt normale, urmînd negocieri în luna septembrie. În cadrul discuţiilor bilaterale vor fi abordate atît problema canalului Bîstroe, cît şi modul în care va fi delimitat platoul continental cu Ucraina (problema Insulei Şerpilor). Domnia sa a precizat că dacă nu se va ajunge la un acord care să satisfacă ambele părţi, se va apela la arbitrajul Curţii Internaţionale de la Haga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9221
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5466
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8998
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6028
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5779

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro