Comisia Europeană declanşează procedura de infringement împotriva Belgiei

G.B
Internaţional / 09 iunie

Comisia Europeană declanşează procedura de infringement împotriva Belgiei

Comisia Europeană a deschis astăzi o procedură de infringement împotriva Belgiei, reproşându-i lipsa de independenţă a autorităţii sale naţionale responsabile cu protecţia datelor personale, ceea ce echivalează cu o încălcare a regulamentului european GDPR (Regulamentul general privind protecţia datelor), transmite AFP, citată de Agerpres.

Procedura de infringement cuprinde mai multe etape şi ar putea să conducă, în final, la sesizarea Curţii de Justiţie a UE.

Etapa declanşată astăzi constă într-o scrisoare de punere în întârziere în urma trimiterii unei prime notificări oficiale la care s-a răspuns într-un mod considerat nesatisfăcător.

'Informaţiile furnizate în răspunsul trimis de autorităţile belgiene în aprilie 2021 nu au înlăturat preocupările', arată executivul UE într-un comunicat.

'Belgia dispune în prezent de un termen de două luni pentru a garanta deplina independenţă a autorităţii sale însărcinate cu protecţia datelor, în lipsa căreia Comisia ar putea decide să-i adreseze un aviz motivat' (etapa următoare a procedurii, n.red.), menţionează comunicatul.

Potrivit site-ului de informaţii Politico, plângerea în legătură cu care s-a sesizat Comisia vizează cel puţin trei membri ai Autorităţii de protecţie a datelor (APD), care exercitau în paralel un mandat public şi încălcau astfel cerinţa de independenţă în funcţiile lor din cadrul autorităţii.

Doi dintre ei au demisionat deja pentru că aceşti doi şefi de administraţie, plasaţi 'sub autoritatea directă a unui ministru, nu puteau în mod legal să facă parte' din APD, a scris cotidianul Le Soir.

Un al treilea membru este însă în continuare în funcţie. Este vorba despre Franck Robben, din 'Centrul de cunoştinţe' al APD (care emite avize şi recomandări privind procesarea datelor), dar care este şi înalt funcţionar cunoscut în Belgia drept cel care a conceput un vast sistem de centralizare a informaţiilor personale pe cartea electronică de identitate.

'Este un personaj-cheie în construcţia bazelor de date în Belgia, el a contribuit la o mai bună digitalizare', dar 'este adesea judecător şi parte în toate deciziile APD', a indicat pentru AFP o deputată belgiană, sub rezerva anonimatului.

O organizaţie neguvernamentală flamandă, Ministry of Privacy, i-a acordat în martie lui Franck Robben titlul de 'Big Brother' al anului 2021.

Comisia Europeană reaminteşte că, în virtutea articolului 52 din Regulamentul General privind protecţia datelor (GDPR), autoritatea de control al protecţiei datelor într-un stat membru al UE trebuie 'să exercite în totală independenţă misiunile şi puterile cu care este învestită'.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

24 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1233
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7569
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.1626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro