Comisia Europeană întăreşte parteneriatul strategic cu SUA fără a se abate de la obiectivele de mediu şi climă

G.D.
Miscellanea / 20 iunie 2022

Comisia Europeană întăreşte parteneriatul strategic cu SUA fără a se abate de la obiectivele de mediu şi climă

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, a fost reprezentată la întâlnirile Prezidiilor COPA şi COGECA, desfăşurate la Bruxelles, în zilele de 16 şi 17 iunie 2022, în format fizic de către Florentin BERCU UNCSV şi Marius Mihai MICU PRO AGRO şi online de Cristina CIONGA APPR, Liliana PIRON LAPAR şi Sorinela GHIŢĂ UNCSV, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, COGECA Praesidium din 16 iunie a avut ca pilon principal schimbul de opinii cu Jason HAFEMEISTER, Consilierul comercial al secretarului la Departamentul pentru Agricultură al SUA şi Michael SCANNELL (Director general adjunct la DG AGRI) privind relaţiile transatlantice şi Comisia Europeană şi iniţiativele UE-SUA privind durabilitatea.

Dezbaterea a oferit posibilitatea unor discuţii deschise şi absolut necesare în această perioadă în care resimţim cu toţii efectele invaziei asupra Ucrainei, iar contextul geo-politic este unul foarte complex. Fermierii şi cooperativele au un rol esenţial în a oferi securitate alimentară concomitent cu contribuţia activă la reformele Pactului Verde. Politica Agricolă Comună este, de asemenea, într-un plin proces de reformare şi pentru toate acestea este nevoie de o abordare generală.

O temă de interes pentru fermierii europeni a fost cum se va reuşi integrarea elementelor de durabilitate, dacă doar piaţa va avea ceva de spus sau dacă fermierii vor fi sprijiniţi să investească, subliniază sursa citată.

Directorul general adjunct la DG AGRI a răspuns că deschiderea către sprijinirea fermierilor este una evidentă şi că s-a ţinut cont de doleanţele acestora. A menţionat, de asemenea, că un exemplu în acest sens este Directiva privind concurenţa neloială, care se va implementa în curând. "Acţionăm pentru a ne asigura că poziţia fermierilor pe lanţul agroalimentar este protejată. Avem în desfăşurare acţiuni la nivel naţional şi european, demaram proiecte pentru a evalua posibilitatea consumatorului de a susţine preţul impus de asigurarea durabilitaţii", - a mai transmis Scanell.

Delegaţia română, a comunicat Directorului general adjunct al DG AGRI situaţia complicată în care se află fermierii români din cauza aglomerării portului Constanţa: fluxul foarte mare şi continuu de produse din Ucraina a condus la supraîncărcarea capacităţilor portuare din Constanta şi practic la blocarea accesului mărfurilor din România. Ţara noastră are nevoie de sprijin pentru a face faţă provocărilor din Portul Constanţa, care acum este supraaglomerat, riscând să se creeze adevărate blocaje, care pot pune în pericol exportul de produse româneşti.

Urmare a situaţiei din Ucraina şi pe fondul recomandărilor tuturor de a ajuta la fluidizarea comerţului cu produse agroalimentare din Ucraina - inclusiv renunţarea la taxele vamale, au crescut foarte mult costurile cu transportul şi manipularea acestor bunuri, ajungând practic să se dubleze. România are nevoie de mai multe barje, locomotive şi vagoane care pot fi împrumutate pentru câteva luni până se deblochează situaţia din Ucraina.

Un alt punct al delegaţiei române a fost cel referitor la nevoia implementării unei legislaţii noi privind Noile Tehnici Genomice (NTG), începând cu 1 ianuarie 2023, iar deciziile legate de implementare să fie luate doar pe criterii ştiinţifice.

Prin răspunsul său, Michael SCANNELL a evidenţiat, din nou, că este absolut necesar ca Ucraina să fie sprijinită. Produsele ucrainiene, dacă nu se vor găsi mijloace să fie exportate, vor fi pierdute. Exporturile prin alte porturi de la Marea Neagră sunt blocate momentan, iar conform celor mai recente cifre, circa 1,8 mil tone cereale au fost trecute în luna mai prin coridoarele de securitate.

Directorul general adjunct al DG AGRI a fost de acord că impactul mare este, desigur, asupra ţărilor vecine şi reiterat: Comisia, în comunicarea din martie a luat în calcul consecintele asupra României şi a ţărilor vecine prin derogările date şi fondul de criză, din care 25 milioane de euro sunt destinaţi special României pentru a atenua aceste efecte, subliniază sursa citată.

Cu privire la Noile Tehnici Genomice (NTG), există o serie de proiecte în valoare de miliarde de euro desfăţurate prin HORIZON, prin care Comisia pune accent pe cercetare tocmai pentru a găsi soluţii inovative. DG SANTE lucrează foarte activ în acest sens; deciziile sunt bazate pe studiile şi opiniile emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

O altă temă de interes major, discută la Bruxelles a fost cea a deschiderii către noi pieţe si parteneriate strategice, având în vedere conflictul din Ucraina şi embargourile impuse Rusiei.

Jason HAFEMEISTER, Consilierul comercial al secretarului la Departamentul pentru Agricultură al SUA a transmis că la Geneva tocmai au fost puse bazele unui Acord privind comerţul internaţional şi este de părere că sistemul american actual are probleme şi trebuie să fie regândit sistemul multilateral.

Pentru asigurarea unei pieţe deschise, unde fermierii să poată obtine un preţ mai bun, cu continuarea durabilităţii, este nevoie de un cadrul multilateral internaţional. Perspectiva SUA asupra comerţului cu U.E a suferit abordări diferite de la o guvernare la alta; a trecut de la abordarea naţionalistă a regimului Trump, la abordarea mai echilibrată şi deschisă a actualului regim Biden.

Cu privire la concurenţa neloială şi standardele de producţie diferite între SUA şi UE, Jason HAFEMEISTER a subliniat că trebuie înţeleasă perspectiva americană cu privire la producţie: USA reglementează produsul, care trebuie să fie echivalent din perspectiva calităţilor, nu metoda de producţie. " Carnea noastră este 100% sigură, dar metodele noastre de a produce sunt "diferite" - a concluzionat HAFEMEISTER.

La şedinţa comună Copa-Cogeca de după amiază a avut loc un schimb de opinii cu Pascal Canfin (Preşedintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară) cu privire la contribuţia agricultorilor şi a cooperativelor în lupta împotriva schimbărilor climatice, în special pentru dosare cheie în curs de discutare precum Utilizarea sustenabilă a produselor de protecţia plantelor, Pregătiţi pentru 55 şi Captarea carbonului în solurile agricole şi defrişări.

Delegaţia noastră a reiterat că România are un consum mediu naţional anual de pesticide de 700 gr/ha, iar media europeană este de 2.2 kg/ha. Dacă prin propunerea de Regulament privind Utilizarea Sustenabilă a Pesticidelor se vor implementa ţintele de reducere cu 40% a consumului tuturor statelor membre indiferent de consumul avut şi fără o corelare cu media europeană acest lucru va face ca aceste ţări să fie complet necompetitive cu ţările din Europa de Vest, dependente de importuri şi complet nesigure alimentar.

Propunerea română este ca statele membre care au un consum national de pesticide si fertilizanti sub media europeană să nu mai fie obligate sau să fie condiţionate să reducă consumul. Această propunere va ajuta inclusiv statele care au consumuri mari, pentru ca daca se aplica propunerea de reducere la 40% - 60% la toate statele membre inclusiv media europeana va scădea şi le va dezavantaja şi pe ele cand se va face trimitere la medie.

De asemenea la Praesidium COPA, delegaţia română a salutat perspectiva unor derogări de la bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC-uri), prin utilizarea unor practici agronomice cu beneficii echivalente pentru mediu, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6131
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2443
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7989
Gram de aur (XAU)Gram de aur295.6592

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb