Comisia Europeană speră să-şi încheie raportul privind aderarea Republicii Moldova până la summitul din iunie

G.U.
Internaţional / 5 mai

Comisia Europeană speră să-şi încheie raportul privind aderarea Republicii Moldova până la summitul din iunie

Comisia Europeană ar putea avea pregătit raportul de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în Uniunea Europeană, înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie, şi-a manifestat optimismul astăzi comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, citat de EFE, relatează Agerpres.

"Este un proces lung şi complicat, dar având în vedere situaţia actuală, vom lucra într-un mod accelerat", a afirmat Varhelyi într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, care a votat de altfel joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

Comisarul Varhelyi a explicat că, la solicitarea Consiliului UE (în care sunt reprezentate guvernele celor 27 de state membre), Comisia lucrează la un aviz privind posibila aderare a Republicii Moldova, căreia i-a dat spre completare câteva chestionare pentru a evalua situaţia în care se află.

În aceste formulare, sunt abordate aspecte politice şi economice, precum şi concordanţa legislaţiei şi standardelor ţării cu acquis-ul comunitar, sector cu sector.

Varhelyi a indicat că a primit deja răspunsurile din partea autorităţilor moldovene şi odată ce raportul de evaluare va fi redactat, Consiliul este organismul care va trebui să decidă cu privire la acordarea statutului de ţară candidată pentru Republica Moldova.

"Nu avem încă un calendar precis pentru adoptarea acestui aviz, dar ne pregătim în aşa fel încât aceasta să se întâmple înaintea Consiliului European", preconizat pentru 23-24 iunie, a spus el.

Comisarul european a afirmat că "asistăm la suferinţe umane extreme, când mulţi şi-au pierdut viaţa, mulţi au părăsit Ucraina" din cauza războiului declanşat de Rusia în această ţară şi a mulţumit Republicii Moldova pentru primirea refugiaţilor.

"UE a sprijinit Republica Moldova în timpul pandemiei, în timpul crizei gazelor din toamna trecută şi va continua să acorde sprijin refugiaţilor acestui război neprovocat", a mai spus Oliver Varhelyi.

Astfel, Bruxellesul a acordat deja un ajutor umanitar de 30 de milioane de euro pentru refugiaţii ucraineni din Republica Moldova şi alte 15 milioane suplimentar pentru echiparea poliţiei de frontieră moldovene "pentru gestionarea migraţiei şi pentru a ajuta ca oamenii să se deplaseze în siguranţă în Republica Moldova şi dincolo de frontiera ei", a indicat el.

În acelaşi timp, Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (Frontex) supervizează aceste operaţiuni în Republica Moldova cu până la 80 de funcţionari care activează împreună cu agenţi de frontieră moldoveni.

În plus, UE a oferit Chişinăului alte 3 milioane de euro sub formă de ajutor.

Ţinând cont de ultimele incidente din regiunea separatistă Transnistria, din estul Republicii Moldova, susţinută de Rusia,Varhelyi a declarat că Bruxellesul monitorizează această situaţie şi lucrează pentru a ajuta Chişinăul în privinţa securităţii cibernetice, a ameninţărilor hibride, combaterii dezinformarea şi sprijinului logistic pentru armata Republicii Moldova.

"Noi susţinem suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, UE este în continuare adepta găsirii unei soluţii paşnice la conflictul din Transnistria, sprijinind-o cu planuri de rezilienţă, redresare pe termen lung", a subliniat el.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat miercuri Republica Moldova, unde a declarat că Uniunea Europeană urmează să-şi sporească anul acesta ajutorul militar către această ţară cu echipamente suplimentare, despre care Chişinăul a precizat ulterior că nu vor fi arme letale.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro