Comisia Europeană susţine că în ţara noastră fermele mici şi mijlocii sunt excluse de la subvenţii

G.D.
Politică / 27 mai

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Comisia Europeană consideră că-n România subvenţiile agricole nu sunt împărţite echitabil, că fermele mici şi mijlocii sunt efectiv excluse de la sprijin. Comisia Europeană a transmis României 370 de observaţii critice la Planul Naţional Strategic 2023-2027, documentul de care depind toate subvenţiile, fermierilor români. Ministerul Agriculturii nu a făcut încă publice aceste observaţii. Agroinfo a obţinut lista observaţiilor transmise României de către Comisia Europeană. Le publicăm pe toate într-o suită de articole, relatează Agroinfo.

Comisia Europeană consideră că Planul Naţional Strategic transmis de România necesită încă "îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte conţinutul, coerenţa, justificarea deciziilor luate şi ambiţiile economice, de mediu, climatice şi sociale."

La punctele 8,9 şi 10 din lista observaţiilor, CE critică aspru împărţirea banilor făcută de Ministerul Agriculturii subliniind că-n timp ce fermele mici şi mijlocii sunt efectiv excluse de la subvenţiile agricole, o fermă mare încasează sume uriaşe, cum ar fi 15 milioane de euro.

"8. Comisia consideră că există încă posibilităţi de îmbunătăţire a distribuţiei mai echitabile a plăţilor directe (în special de la ferme mai mari la ferme mai mici şi mijlocii, eventual prin utilizarea plafonării şi degresivităţii plăţilor). România este invitată să ia în considerare revizuirea combinaţiei de instrumente şi direcţionarea ulterioară a acestora pentru a asigura o astfel de reechilibrare a sprijinului şi a justifica alegerile făcute.

Prin urmare, România este invitată să completeze explicaţiile prin furnizarea unei analize cantitative care să arate efectele combinate ale tuturor instrumentelor de sprijinire a venitului propuse pentru a îmbunătăţi distribuţia mai echitabilă a plăţilor directe.

9. Strategia nu reuşeşte să demonstreze că investiţiile sunt direcţionate către sectoarele şi zonele cu cele mai mari nevoi şi perspective de dezvoltare. De exemplu, se pare că, cu excepţia unor intervenţii limitate, fermele mici şi mijlocii sunt efectiv excluse de la sprijin, sprijinul respectiv vizează în principal unităţile comerciale mari (în unele cazuri atingând un nivel extrem de ridicat de sprijin, cum ar fi 15 milioane EUR) şi că unele sectoare agricole sunt excluse de la sprijin, cum ar fi cerealele şi seminţele oleaginoase sau procesarea în fermă. România este invitată să reconsidere această abordare.

10. Mixul de intervenţii ar trebui să includă măsuri care să faciliteze dezvoltarea fermelor mici, accesul pe piaţă pentru produsele agricole (şi cele produse în fermele mici şi mijlocii) şi să încurajeze soluţii inovatoare pentru micii fermieri, cum ar fi hub-urile specializate pentru produse agricole, care reunesc producători şi clienţi şi promovarea lanţurilor scurte de distribuţie a produselor agricole", atrage atenţia Comisia Europeană, în documentul transmis României.

Ministerul Agriculturii a informat astăzi că s-a apucat de refacerea Planului Naţional Strategic 2023-2027 în acord cu observaţiile transmise României de către Comisia Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9430
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7005
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9319
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7237
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.3717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Centro
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro