Comisia Europeană vrea să impună transparenţa salariilor, pentru a elimina diferenţele de plată dintre femei şi bărbaţi

J.P.
Internaţional / 02 martie

Comisia Europeană vrea să impună transparenţa salariilor, pentru a elimina diferenţele de plată dintre femei şi bărbaţi

Comisia Europeană vrea să elimine diferenţele de salarii dintre femei şi bărbaţi la nivelul UE, scrie Politico. Planul este să ofere acces la informaţiile privind nivelul salariilor pe baza tipului de muncă şi a sexului angajaţilor, cu scopul de a da mai multă putere muncitorilor şi de a-i forţa pe angajatori să elimine diferenţele de salarii pentru aceeaşi muncă, conform Digi24.

Aceasta a fost una dintre principalele politici anunţate de preşedinta CE Ursula von der Leyen, prima femeie care ocupă această poziţie, care a promis că o va implementa în primele 100 de zile de mandat. Comisia încearcă să adopte propunerea pe 4 martie, cu întârziere de aproape un an.

Într-un draft de act normativ consultat de Politico, Comisia arată că diferenţa de salarii pe criteriu de gen - cât câştigă un bărbat şi o femeie pentru aceeaşi muncă - este ridicată, 14,1% în medie la nivelul UE, şi că "transparentizarea salariilor le va permite angajaţilor să descopere şi să dovedească posibile cazuri de discriminare bazată pe sex".

Până acum, doar zece ţări UE - Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Portugalia şi Suedia - au legiferat transparenţa salariilor. Alte două - Irlanda şi Olanda - se gândesc să o facă.

Dovezi ale impactului unei astfel de măsuri sunt puţine - un studiu făcut în Danemarca în 2020 a descoperit că legea din 2006 privind transparenţa salariilor a redus diferenţa de salarii pe bază de sex cu 13%. În ritmul actual, diferenţa de salarii dintre femei şi bărbaţi ar dispărea complet peste 250 de ani, estimează un studiu al Forumului Economic Mondial.

"Încă ne confruntăm cu o diferenţă foarte mare de salarii între femei şi bărbaţi", a spus Mary Collins, coordonator la European Women's Lobby, o organizaţie-umbrelă pentru mai multe asociaţii ale femeilor. "Trebuie să abordăm problema la sursă, iar transparentizarea salariilor este un pas înainte".

Obligaţii pentru angajatori

Draftul Comisiei incluse o serie de obligaţii pentru companii. Potrivit actului, orice angajat va avea dreptul să ceară angajatorului informaţii despre salariul său comparat cu salariul mediu al muncitorilor care fac aceeaşi muncă, diferenţiat pe sexe.

De asemenea, le va interzice viitorilor angajatori să-i întrebe pe candidaţii pentru un job care este salariul lor actual şi le va da dreptul celor care caută o slujbă să ştie care este nivelul de salarizare când se prezintă la interviu.

Ţările UE vor trebui să dezvolte instrumente de clasificare a valorii muncii în funcţie de criterii cum ar fi aptitudini, educaţie, responsabilităţi, performanţă la muncă. Aceste instrumente îi vor ajuta pe angajatori să dezvolte sisteme de plată nediferenţiate pe crietriul de gen.

Companiile cu mai mult de 250 de angajaţi ar trebui să le ofere anual angajaţilor informaţii detaliate despre diferenţele de salarii în funcţie de sex.

Dacă se constată că există diferenţe de salariu mai mari de 5% între muncitori care fac aceeaşi muncă, angajatorul trebuie să rezolve această problemă împreună cu reprezentanţii angajaţilor şi să corecteze diferenţele, potrivit propunerii.

Companiile se tem de procese

Foarte important, propunerea Comisiei mută sarcina dovezii asupra angajatorului, dacă un angajat bănuieşte că există o diferenţă de salariu pe bază de sex. De asemenea, va întări dreptul la compensaţii pentru victimele discriminării salariale.

Există mai multe variante ale draftului de act normativ, iar textul poate suferi modificări înainte de forma finală, mai notează Politico.

Sindicatele salută iniţiativa Comisiei, dar avertizează asupra unor posibile lacune.

Pe de altă parte, angajatorii resping ideea că o transparenţă mai mare va rezolva problema diferenţelor de salarii pe bază de gen, care, argumentează ei, "au la rădăcină o serie de cauze, în particular stereotipuri de gen şi segregare pe piaţa muncii", potrivit grupului de lobby BusinessEurope.

Angajatorii resping ideea preluării sarcinii de a face dovada diferenţei de salariu pe criterii de gen la cererea angajaţilor, temându-se că acest lucru se va transforma într-un şir de procese.

De semenea, ei spun că nu primesc prea des astfel de plângeri de la angajaţi, argument respins de asociaţiile de femei şi sindicate.

"Soluţia este într-adevăr transparentizarea salariilor, pentru că le dă femeilor acces la informaţii, le dă posibilitatea să se adreseze instanţei... În vreme ce, atunci când toate astea se petrec în spatele cortinei, e greu să faci aşa ceva", a mai afirmat Mary Collins, coordonator la European Women's Lobby.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

26 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9476
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2587
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8750
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.8735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro