Comisiile de specialitate ale PE adoptă Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă negociat de Siegfried Mureşan

S.B.
Miscellanea / 12 ianuarie

Comisiile de specialitate ale PE adoptă Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă negociat de Siegfried Mureşan

Raportul legislativ privind Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă a fost adoptat aseară cu largă majoritate de Comisia pentru bugete şi Comisia pentru afaceri economice şi monetare ale Parlamentului European. Rezultatul votului a fost de 78 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 13 abţineri, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Raportul privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, coordonat de europarlamentarul Siegfried Mureşan (PNL / PPE) din poziţia de coraportor, prevede alocarea a 672,5 miliarde de euro în următorii trei ani pe care ţările membre îi vor folosi pentru finanţarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă. Suma totală pe care o va primi România din acest mecanism este de aproximativ 30,5 miliarde de euro.

"Prin votul de astăzi, am confirmat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European acordul politic pe mecanism la care am ajuns în luna decembrie între echipele de negociatori ale Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene. Este foarte important că am reuşit să dăm acest vot fără întârziere, încă din primele zile ale anului. Mai urmează, acum, doar votul final din plenul Parlamentului European de la începutul lunii februarie după care mecanismul intră în vigoare şi devine literă de lege. Majoritatea largă obţinută la votul din comisiile de specialitate arată că nu vom avea surprize şi că legea va trece şi de plenul Parlamentului European în forma negociată", a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.

"Raportul legislativ adoptat astăzi cuprinde toate lucrurile bune pe care le-am obţinut anul trecut în negocierile privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Cuprinde, în primul rând, posibilitatea de a finanţa din acest mecanism toate tipurile de investiţii pe care România şi le-a propus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Sunt investiţii care vor contribui la îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Vom avea posibilitatea de a folosi aceşti bani în proiecte de infrastructură vitale României, în proiecte care contribuie totodată la tranziţia spre o economie verde şi la digitalizarea ţării. Vom putea investi în alte proiecte majore care au ca obiectiv digitalizarea şi reducerea poluării, vom putea folosi aceşti bani pentru întărirea sistemului medical, pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ şi pentru creşterea calităţii serviciilor publice din România. Nu în ultimul rând, vom putea sprijini mediul de afaceri să se redreseze după pandemie şi să se dezvolte pentru a crea noi locuri de muncă în România", a mai spus Siegfried Mureşan.

"În al doilea rând, raportul prevede acordarea ţărilor membre a unui avans de 13% din alocarea totală prevăzută prin mecanism. Dacă iniţial Consiliul Uniunii Europene propusese un avans - adică o prefinanţare - de 10% din suma totală, acest procent a crescut la 13%, ca urmare a propunerii Parlamentului European făcută la solicitarea mea, pe care am apărat-o de-a lungul întregului proces de negociere. Acest lucru înseamnă că, de îndată ce Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României va fi aprobat oficial, prefinanţarea primită de ţara noastră din acest mecanism va fi 3,95 miliarde de euro, faţă de 3,04 miliarde cât era prevăzut iniţial. Astfel, oamenii vor simţi mai repede beneficiile investiţiilor din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă" a conchis Siegfried Mureşan.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine implementează REZILIENȚA ??? X,Y,Z ???

Ziarul BURSA

27 ianuarie

Citeşte Ziarul BURSA din 27 ianuarie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro