Companiile mari cer eliminarea subvenţiilor agricole

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iulie 2004

Companii de renume mondial, printre care "Unilever" Olanda sau "Mars" SUA, din domeniul agroalimentar, îi îndeamnă pe miniştrii comerţului să ajungă la un acord pe marginea reducerii subvenţiilor acordate fermierilor, măsură care ar duce la majorarea vînzărilor ţărilor sărace şi la reducerea preţurilor pe care le plătesc consumatorii.

Miniştri din cele 147 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) se întîlnesc la Geneva, în perioada 27-30 iulie, ca să dezbată un proiect de acord ale cărui efecte ar aduce, potrivit specialiştilor de la Banca Mondială, 500 de milioane de dolari anual economiei lumii. Cei de la Banca Mondială susţin că acest acord ar scoate din sărăcie 8% din populaţia lumii şi ar genera un plus de 350 miliarde de dolari pe an veniturilor ţărilor în curs de dezvoltare, pînă în 2015. Pe de altă parte, statele bogate vor cîştiga 170 de miliarde de dolari anual. Acestea trebuie să aleagă, însă, între veniturile amintite şi protejarea pe mai departe a fermierilor, prin subvenţiile pe care le acordă.

"Numeroase ţări în curs de dezvoltare vor putea să-şi sporească producţia şi exporturile, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra creşterii economice a acestora", afirmă Willem Jan Laan, economist la "Unilever". Domnia sa arată că, în consecinţă, vor creşte veniturile locuitorilor ţărilor în curs de dezvoltare care, la rîndul lor, vor putea face achiziţii în statele industrializate.

SUA, Uniunea Europeană şi Japonia alocă, anual, subvenţii la export de aproape 184 miliarde de dolari, în afara celor destinate producătorilor de zahăr, bumbac, orez, carne de vită, lapte sau făină. Aceste subvenţii, pe care OMC vrea să le interzică, încurajează supraproducţia şi scot de pe piaţă produsele ţărilor sărace.

OMC a emis, la data de 16 iulie, un proiect de acord care urmează să fie analizat la reuniunea ce începe astăzi. Organizaţia propune, printre altele, anularea tuturor subvenţiilor la export, respectiv stabilirea unui termen credibil în acest sens.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro