COMUNICAT DE PRESĂCDR a avut ieri prima întâlnire cu Premierul Florin Cîţu şi membri ai cabinetului

C.P.
Miscellanea / 27 ianuarie 2021

CDR a avut ieri prima întâlnire cu Premierul Florin Cîţu şi membri ai cabinetului

După ce în noiembrie CDR a transmis partidelor politice priorităţile mediului de afaceri pentru 2021, în cadrul întâlnirii de azi CDR a reiterat aceste priorităţi şi a prezentat propuneri concrete pentru ca acestea să fie transpuse din cuvinte pe hârtie în fapte. Din punctul nostru de vedere reţeta pentru realizarea obiectivelor comune trebuie să includă: debirocratizare, digitalizare, transparenţă şi consultare reală, din timp, cu mediul de afaceri şi cu societatea civilă.

"În sfârşit am trecut de tsunami-ul electoral al anului 2020 cu valurile lui de promisiuni. Vrem să vedem măsuri concrete, care să ajute mediul de afaceri şi societatea. Astăzi am prezentat primele propuneri. Au fost primite cu deschidere şi sperăm să fie implementate rapid. Viteza de implementare este cheia acestui an", a spus Dragoş Anastasiu, Preşedinte AHK România şi coordonator CDR.

Urgenţa 0: Bugetul anului 2021 şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"România are nevoie de un buget fundamentat pe 3 piloni esenţiali: i) investiţii, cu resurse financiare nu doar alocate, ci şi cheltuite, ii) menţinerea controlului cheltuielilor bugetare şi iii) creşterea colectării şi digitalizarea ca măsuri de reducere a deficitului bugetar. Am solicitat înfiinţarea unei autorităţi unice pentru digitalizarea administraţiei, cea mai eficientă soluţie. Astăzi digitalizarea este copilul cu multe moaşe, care riscă să rămână cu buricul netăiat", a spus Ionuţ Simion, Preşedinte Amcham România.

În ceea ce priveşte PNRR, nu e suficient că România a bifat 30 de miliarde de euro, e nevoie ca proiectele să fie cu adevărat utile pentru România. CDR a solicitat să fie parte din grupurile de lucru pe care Guvernul le-a creat pentru identificarea şi implementarea proiectelor PNRR, precum şi pentru transparentizarea şi prioritizarea modului de alocare a banilor. "Nu doar că avem propriile noastre propuneri de proiecte, unele chiar redactate, la cheie, cum ar fi creşterea competenţelor digitale în educaţie şi în administraţie, dar putem avea un aport valoros la conceperea de proiecte noi, astfel încât să fie evitate situaţiile de azi, când avem proiecte care intră în coliziune cu realitatea din teren", a spus Florin Pogonaru, Preşedinte AOAR.

CDR a mai propus Guvernului menţinerea la nivelul Secretariatului General al Guvernului a Grupului de lucru care coordonează procesul de debirocratizare a administraţiei. Aşa cum sublinia CDR în noiembrie, cerinţele legale pentru firme, indiferent de mărimea lor, au ajuns la niveluri inimaginabile, care uneori frizează absurdul. Procesul de simplificare trebuie să înceapă acum. "Se spune că dacă vrei să îngropi un proiect faci o comisie de analiză. Noi sperăm însă ca acest lucru să nu se întâmple şi ca energia mediului de afaceri să impulsioneze măsurile de simplificare de care e nevoie disperată în administraţie. Am identificat în jur de 200 de măsuri pentru debirocratizare şi simplificare, care însă vor trebui implementate inclusiv prin modificări legislative", a spus Dragoş Roşca, Preşedinte Romanian Business Leaders

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro