Comvex construieşte un terminal de cereale în portul Contanţa cu bani de la Raiffeisen şi Eximbank şi garanţii de stat

Ziarul BURSA #Companii / 23 mai 2017

Compania Comvex SA, controlată de omul de afaceri Corneliu Idu şi care deţine singurul terminal maritim mineralier din portul Constanţa, construieşte un terminal de cereale de 200.000 de tone cu bani împrumutaţi de la băncile Raiffeisen şi Eximbank, pentru care a obţinut şi garanţii de stat, potrivit unui anunţ al băncii de stat.

Raiffeisen Bank are calitate de aranjor în cadrul finanţării, iar creditul are o valoare totală de 33,6 milioane euro, fiecare bancă oferind jumătate din sumă, conform News.ro.

Pentru acest credit, EximBank a emis o garanţie de 18,2 milioane euro în numele statului român, ceea ce înseamnă că, în caz de neplată, suma ar putea fi rambursată din bani publici.

"Finanţarea - acordată pe o perioadă de 10 ani - are ca obiect dezvoltarea şi ulterior operarea de către Comvex S.A. a unui Terminal de cereale cu o capacitate de stocare de 200.000 de tone, iar investiţia totală este de peste 45 de milioane de euro. În completarea finanţării bancare, Comvex S.A. a obţinut fonduri de pe piaţa de capital, ce i-au permis o contribuţie proprie în valoare de peste 8 milioane de euro", se arată în comunicatul Eximbank.

Terminalul va fi construit în Dana 80 a portului Constanţa şi este considerat de importanţă strategică şi o premieră în România, deoarece va permite încărcarea la capacitate totală a celor mai mari nave de transport cereale, de tip Panamax şi Cape Size, până la 120.000 tdw.

Portul Constanţa a devenit un nod important pentru exporturile de cereale ale României, dar şi pentru state vecine precum Serbia sau Bulgaria, iar noua investiţie va creşte importanţa sa în regiune.

Astfel, construcţia noului terminal de cereale înseamnă, într-o primă fază, dezvoltarea capacităţilor de export de cereale ale României cu peste 3 milioane de tone, conform estimărilor companiei care se aşteaptă ca, la finalul investiţiilor, capacitatea să urce cu până la 10 milioane de tone.

Compania Comvex SA este listată la Bursa e Valori Bucureşti (BVB), pe piaţa Aero, şi are o valoare de piaţă de 130,5 milioane lei (29 milioane euro), la ultimul preţ de închidere, de 11,20 lei/acţiune, însă lichiditatea titlurilor este una scăzută.

În 2016, Comvex a înregistrat o cifră de afaceri de 49,6 milioane lei, în scădere cu 22% faţă de nivelul din anul precedent, şi un profit de 1,45 milioane lei, mai mic cu 79%, potrivit datelor transmise bursei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6818
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1289
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8284
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.8240

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb