Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

Condamnaţii penal rămân fără decoraţiile prezidenţiale

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie /

Persoanele care au fost condamnate definitiv într-o cauză penală vor pierde toate decoraţiile conferite de Administraţia Prezidenţială, a anunţat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis. Decizia a fost luată în urma participării fostului premier Adrian Năstase la recepţia organizată de Ziua Naţională la Cotroceni. Fost condamnat penal, Năstase a participat la eveniment în calitate de deţinător al decoraţiei prezidenţiale "Steaua României în grad de Mare Cruce", pe care a primit-o, în anul 2002, de la preşedintele Ion Iliescu. Adrian Năstase face parte în continuare din acest ordin, deşi a fost condamnat definitiv la închisoare în două dosare - Trofeul Calităţii (20 iunie 2012) şi Zambaccian (6 ianuarie 2014) - pentru mai multe infracţiuni comise în perioada în care a fost premier şi preşedinte al PSD, printre care luare de mită şi şantaj.

Din pedepsele primite (2 ani şi respectiv 4 ani), Năstase a executat efectiv doar 500 de zile de închisoare, însă are interdicţie până în anul 2022 să fie ales în funcţii publice şi să ocupe o funcţie de conducere în partid.

În legătură cu cazul Adrian Năstase, actualul preşedinte al ţării a menţionat că îi va retrage decoraţia fostului premier.

Klaus Iohannis a precizat: "Da şi pot să vă spun chiar că am decis să retrag toate decoraţiile tuturor celor care au condamnări penale şi se încadrează în prevederile legii care prevede procedura de retragere a ordinelor naţionale. Am demarat efectiv această acţiune şi ea va fi finalizată în foarte scurt timp şi veţi primi prin intermediul Departamentului Comunicare exact lista decretelor lor prin care retrag aceste ordine".

Conform articolului 52 din legea 29/2000, "calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii:

a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate;

b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevazute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului."

Menţionăm că, până acum, nici fostul preşedinte Traian Băsescu, nici Klaus Iohannis în primul mandat prezidenţial, nu au retras decoraţia primită de Adrian Năstase. În cazul lui Iohannis, decizia de acum pare întârziată, dacă ţinem cont de faptul că încă din urmă cu trei ani, Societatea Timişoara i-a trimis o listă preşedintelui ţării cu toate persoanele condamnate definitiv care fuseseră decorate anterior de Administraţia Prezidenţială.

Pe lista trimisă în 2016 lui Klaus Iohannis se află, printre alţii, Adrian Nastase - decorat în 2002, Irina Paula Jianu - decorată în 2004 şi Miron Mitrea - decorat în 2002, condamnat în 2015.

Amintim că, până acum, Klaus Iohannis a mai retras decoraţiile acordate Irinei Socol, lui Eugen Pena, Viorel Traian Oprea şi Laszlo Tokes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie