Conducerea Transgaz propune ca 50% din profitul anului trecut să meargă către dividende

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 22 martie

Conducerea Transgaz propune ca 50% din profitul anului trecut să meargă către dividende

La începutul acestei luni, Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a aprobat un memorandum prin care poate cere de la companiile de stat ca cel puţin 90% din profitul lui 2022 să meargă către dividende, dar cu excepţii pentru "cazuri temeinic justificate".

"Transgaz a justificat necesitatea repartizării unei cote de 50% sub formă de dividende din profitul repartizabil determinat după deducerea sumelor aferente destinaţiilor stabilite prin acte normative special prevăzute de OG 64/2001 şi a solicitat Guvernului României şi Secretariatului General al Guvernului iniţierea demersurilor necesare în vederea emiterii unui act normativ în acest sens", se menţionează în raportul de ieri al transportatorului de gaze.

Potrivit documentului, repartizarea la dividende a unei cote de 50% din profit asigură constituirea surselor proprii de finanţare "atât de necesare în această perioadă în care societatea are în derulare proiectele de investiţii strategice cuprinse în programul de dezvoltare al companiei aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi a extinderilor sistemului de conducte de transport gaze naturale destinate racordării la SNT a localităţilor ţării, cu un impact pozitiv major asupra creşterii nivelului de trai a populaţiei şi a gradului de dezvoltare a UAT-urilor, cât şi la creşterea siguranţei în exploatare şi operare a Sistemului Naţional de Transport (SNT)".

În raport se adaugă: "Prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli societatea a fundamentat pentru perioada 2023-2025 cheltuieli de investiţii de 6,03 miliarde lei, pentru realizarea acestor investiţii fiind bugetată atragerea de împrumuturi în valoare de 3,19 miliarde lei. Rambursările de rate aferente împrumuturilor contractate pentru finanţarea proiectelor în perioada 2023-2025, sunt în valoare de 400 milioane lei".

În acest context, conducerea Transgaz propune ca, din profitul anului trecut, compania să plătească un dividend brut pe acţiune de 0,7 lei.

Pentru anul trecut, compania a raportat un profit net preliminar de 368,689 milioane de lei, în creştere cu 97% comparativ cu cel din 2021.

Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,5% din transportatorul de gaze.

Opinia Cititorului ( 31 )

 1. Dezamagitor ... toti brokeri estimau dividend de 1,25 - 1,30 pe actiune .... 0,7 e putin dar e justificat intr-adevar prin investitiile masive care sunt pe masa pentru urmatorii ani.... Insa pretul va merge mult in jos si acum cu dezamagirea pentru dividendul mic, si dupa ce se incarca 15 gratuite pe 4 mai ... sa vedem pana unde merge in jos ...

  1. Cat va fi acțiunea în mai

   Estimările sunt umflate pentru a se atrage cumpărători. Acesta este adevărul crunt! Eu mi-am atenționat brokerul, cel care estima 12% pe Electrica, 12% pe Nuclearelectrica și 8% pe Transgaz, că m-a pierdut de client!

   Pai ultimul pret inainte de ex-date se va imparti la 16 .... daca pretul e 320 referinta ar fi 20 de lei. Daca e 304 ar fi 19 lei.

   Da, anul acesta brokerii au dat-o in bara big time cu estimarile aiurea de dividende !!! La BRD si TLV tzeapa totala, pentru ca nu dau dividende deloc, desi ei estimau 1,28- 1,30 la BRD si in jur de 1 leu la TLV (plus gratuitele TLV, care intr-adevar se dau), iar la SNN estimau 6 lei sau chiar mai mult si e 4,25 .... Esecuri pe linie la estimari !!!

   Ca sa nu mai spunem ca de la profitul asta de 350 milioane pe 2022, pe 2023 au bugetat doar 35 milioane profit. Daca presupunem ca vor face dublu, adica 70, iar dividendele vor fi 35 mil, ganditi-va ca anul asta sunt 131 mil si tot iese numai 0,7 lei pe actiune noua (adica dupa gratuite). Pai daca la anul vor fi un sfert din anul asta cat va iesi dividendul ?? 0,2 pe actiune ... e clar ca pretul TGN se va prabusi ... ca fac ei bani din 2026 incolo cu transportul de gaze din Marea Neagra, aia e altceva, dar deocamdata anul asta si anul viitor eu nu vad TGN prea grozav !

   Singurul SNP care s-a tinut bine, acum vedem cat v-a veni cel special : 0.0265 cum spunea cineva sau macar 0.045 precum anul precedent.

   calculul nu e corect.

   1 actiune x320 lei=320 lei  

   primesti 15 actiuni x10 lei=150 lei 

   320 + 150 = 470

   470 : 16 = 29,375 lei pretul unei actiuni dupa majorare de capital social. 

   Calculul nu era corect. Dar prețul poate ajunge la 20.

   asa iti apare tie in portofoliu, la 10 lei alea gratise, dar BVB calculeaza altfel, ei pun valoare 0 si impart direct la noul numar de actiuni. Cel putin la alte companii asa au calculat.

   Ex. la Aquila care a dat 5 gratise la 1. Au impartit direct 5,5 la 6 si a iesit 0,92 referinta. Nu au mai adunat 5*0,15 adica 0,75 + 5,5 = 6,25 / 6 = 1,04 referinta 

   O sa vedem cum calculeaza de data asta. Oricum alte companii din afara, tot pe transport gaze, precum Kinder Morgan sau Enbridge dau dividend de 7 % in dolari, nu 3 % in lei ... deci TGN si la 20 de lei e prea scumpa, mai ales ca va scadea profitul substantial in trimestrele urmatoare... 

   Asa este,BVB calculeaza gresit,iar romanul vinde ca prostul in pierdere.

  Anul acesta Transgaz a raportat profit cu 100% mai mare decât anul trecut.

  Anul trecut s-a distribuit (după știința mea) 50% din profit - randament 6%. 

  Anul acesta se va distribui 50% din profit, randament 3%. Calculul mă depășește - bănuiesc însă că acțiunea a crescut și că cei 50% de anul acesta sunt mai degrabă 35%. 

  Asta în condițiile în care inflația este de 15%.

  Extrem, extrem de dezamăgitor. Am vândut deja în pierdere Electrica, azi am vândut Transgaz, să vedem cine urmează să dezamăgească. Cert este că după un an de prezență pe bursă, am îmbogățit brokerul, iar eu abia reușesc să mă mențin pe linia de plutire. 

  1. Sfatul meu e să-ți vezi de alte treburi , nu e bursa pentru matale

   Mulțumesc frumos pentru sfat! Așa nepregătit cum sunt eu, am 5% plus, în ciuda turbulențelor de tot felul. Vă doresc succes la mai mult, că sunteți profesionist și ar fi rușinos, zic eu, să vă mulțumiți cu puțin.

   Sfatul meu e sa luati aminte ca si la hidro va fi la fel

   VA ADUC AMINTE , TUTUROR , 1 LUCRU MARE : A APARUT '''''''' 1 EXPERT ROMAN LA CAPITOLUL '''''''' GAZE ''''''' , ACUM 1 an - 2 ....... LA 1 POST DE TELEVIZIUNE ; SI A ZIS , PRINTRE ALTELE : NU V-OR MAI EXISTA NICI GAZE , IN 30 - 40 DE ANI , DE ACUM INAINTE ......... CEL PUTIN , IN EUROPA ......... PUNGILE ALEA DE GAZE , ACOLO UNDE SANT , SANT ( FINITE , NU INFINITE ........ ) ......... VA TREBUI , CA SA GASIM ( ALTERNATIVE ....... ) ...... NU AM NICI 1 MOTIV , CA SA NU-L CRED ........ PUTIN , DUPA PAREREA MEA UMILA , E UNUL DIN CEI MAI TAMPITI CONDUCATORI AI RUSIE DE AZI .......... E 1 OM LIMITAT .......... NU VEDE IN VIITOR ............ NU AR TREBUI , SA DEA NIMANUI , NIMIC , IN MATERIE DE GAZE DIN RUSIA ............... TOTUL ESTE FINIT ............ CHIAR SI AURUL ............ NICI ALA CARE MAI E , NU ESTE FINIT ............. AZI , E AZI , DAR , CINE SE GANDESTE LA ZIUA DE MAINE ?????????? CHIAR , NU JUDECA NIMENI ????????? ( SA MANCAM SI SA BEM , CA MAINE V-OM MURII ????? ) ?????? AI ?????? ASTA , E 1 JUDECATA DE OAMENI REDUSI SI OBTUZI ............. INDOAPA-TE TU , AZI , DAR LA GENERATIILE VIITOARE , CINE SE GANDESTE ????????????? AI ?????? NUMAI EU , '''''''''' STATY ??? ''''''' DAR , VOI ??????????????????????????

   MULTE SCUZE !!!!! NICI AURUL CARE MAI E , PE UNDE MAI E , NU ESTE INFINIT , CI ESTE '''''''''' FINIT '''''''' ; LIMITAT !!!! PUTIN !!!!!! VALOROS !!!!!!! AM GRESIT CUVANTUL .......... DAR , TOTUSI ......... INTELEGETI , NU ???????? VIITORUL OMENIRII , LA 1 MOMENT DAT , NU V-A MAI FI '''''''''''' GAZELE '''''''' !!!!!!!!!!!! CI , ALTCEVA ......... VORBA ESTE : CE , ALTCEVA ?????????? NU MAI E TREBA MEA !!!!!!!!!!! PE MINE , ''''''''''' STATY ''''''''', O SA MA MANANCE VIERMII , S-AU O SA AJUNG LA INCINERARE ............. DAR , GENERATIILE VIITOARE ??????? CA , ELE CONTEAZA ........... CE v-A FI , OARE ???????????????

   Tocmai de aceea nu ar trebui luata hidro la prețul din IPO cu per de 14. Pentru ca profitul le va merge și lor în jos, dividende mici, deci pretul va scădea sub cel din IPO

   Saraca limba romana si gramatica ei, cum iti bati tu joc de ea. Mergi, mai omule, la scoala, urmeaza clasele 1-4, iar dupa aceea, daca crezi ca ai invatat sa scrii corect, poti posta in acest ziar, unde nu e loc de analfabeti si agramati.

   el nu pricepe ca nu ar trebui sa scrie cu majuscule si tu ai pretentia sa invete sa scrie corect gramatical? cred ca este acelasi STATI care si-a facut veacul pe agf, probabil are peste 75 de ani, oameni imbatraniti in rele, nu ai ce sa le mai ceri

   Corecta observatia, mi-o insusesc.

   Succes în continuare

   ALBERT

   PROFIT 50% DISTRIBUIRE 

   RANDAMENT 0,23 % RAPORTAT DIVD 

   ASTAI ADEVARUL 

   PAI CUM SA MAI AI INCREDERE IN INVESTITII 

   TOT PE BANII NOSTRI 

   IERI VORBEAM CU CINEVA -O PERSOANA DIN RANDUL BROKERAJULUI 

   TACEA-CRED CA STIA DE CE SE INTAMPLA 

   EU NAIV CA" VOR DA CUM A DAT ORDIN CIUCA"

   EI VOR FACE CEV VOR! 

  Divident brut de 0,7 lei pe actiune inseamna un randament de 0,22 %. Oare am calculat gresit?

  1. Foarte bun randamentul de 2,2%, nu ca la banca unde luai un amarat de 8,,%

   da ai calculat gresit, se face un share split intre timp

   Sau mai pe românește, 0.7lei/acțiune reprezintă suma acordată ca dividende (jumătate din profit) împărțită la numărul de acțiuni după 4 mai, adică după primirea acțiunilor gratuite, 188 mil față de vreo 12 mil cate sunt in prezent, daca rețin bine. Vezi comentarii 1.3 și 2 (bune) si comunicatul privind dividendele și convocarea AGOA pe BVB.

   Abureli, iese peste 8,,% cat da banca,?

   Înmulțește cu 16,. 3.52%.

  Conform oug din 2023/02/TGN sau companiile de stat trebuie sa aloce peste 90% din profitul brut

  Atfel raportat la pretul de piata 316lei per actiune 

  Alocarea era de 8,5% DIVD randament 

  Astfel divident rezultat 26-27,80 lei per actiune 

  Au mers pe jacmaneala " acordare / marirea capitalului social(actiuni gratuite-actiuni cu randament pe anii anteriori-justificati si dati prin raport TGN financiar) 

  Mai ne credeti atat de prosti!!!! 

  " v am dat actiuni gratuite  

  va dam si un pic de divident 

  ex : simplu 100 ac 

  0,7 / actiune  

  70 lei brut 

  ce mai scade catre ANAF 

  ce mai scade taxa catre firme brokeraj  

  ramai cu peste 55 lei 

  hodoronc tronc  

  V AM CIURUIT PE TOTI!!!! 

  RESTUL DE BANI UNDE SE DUC? 

  LA SMECHERI IN BUZUNAR 

  Citeam un editorial de la sf anului 2022/decembrie unde"seful" TGN spunea ca este o companie puternica si ca pretul actiunii ramane sus de tot

  sa va transmit un singur lucru -pretul a fost tinut de actionari 

  castigul de clienti atat prin actiunile directe 

  cat si de vanzare 

  UITATI UN SINGUR LUCRU 

  PIERDETI TOT CE AM SCRIS MAI SUS 

  CRED CA ATI UITAT CE ATI FACUT CU O COMPANIE FFF MARE 

  PETROL EXPORTIMPORT SA  

  SA NU AVETI ACEASI SOARTA  

  PRET EXTRAORDINAR DE MARE 

  DIVIDENT PER ANI SUPER PUTERNIC 

  AU FACUT SA DEA ACTIUNI GRATUITE  

  SI ...PLEOSC  

  FALIMENT

  "SUCCESURI!" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro