CONFEDERAŢIA SINDICALĂ NAŢIONALĂ MERIDIAN:"Reducerea evaziunii fiscale nu se poate face prin măsuri luate împotriva ANAF"

M.I.
Politică / 09 ianuarie 2020

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Reducerea evaziunii fiscale şi creşterea sumelor încasate la bugetul de stat nu se pot face prin luarea unor măsuri tocmai împotriva instituţiei care are atribuţii în aceste domenii, avertizează reprezentanţii Sindicatului Naţional "Meridian", informează Agerpres.

Oficialii au afirmat: "Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat că vrea să declare evaziunea fiscală ca problemă de securitate naţională în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. De asemenea acesta doreşte să reorganizeze Agenţia Naţională de Administrare Fiscală până la jumătatea anului curent. În acest sens vrea să facă şi unele economii, printre măsurile avute în vedere aflându-se desfiinţarea Antifraudei Fiscale şi reducerea cu peste 2.000 a numărului de inspectori fiscali. De altfel măsurile anunţate nu sunt unele noi, pentru că reorganizarea Fiscului a mai avut loc şi acum 7 ani, în anul 2013, când a fost desfiinţată Garda Financiară, iar la baza acestei decizii a stat, ca şi acum, lupta împotriva evaziunii fiscale şi aducerea mai multor bani la buget (...) Mai mult decât atât, atunci s-a făcut un împrumut la Banca Mondială de 70 milioane de euro şi acum se constată că aceste măsuri nu au dat rezultatele aşteptate, fiind cheltuite din creditul primit aproape 20 de milioane euro care acum trebuie date înapoi. Reducerea evaziunii fiscale şi creşterea sumelor încasate nu se poate face prin luarea unor măsuri tocmai împotriva instituţiei care are atribuţii în aceste domenii. Desfiinţarea unor structuri organizatorice, continua reorganizare a ANAF, menţinerea deficitului de personal şi alte măsuri de conjunctură luate au făcut din Fiscul românesc o instituţie tot mai vulnerabilă."

Potrivit sursei citate, la ora actuală, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ar trebui consolidată, în paralel cu îmbunătăţirea legislaţiei fiscale cu care lucrează, pentru a apărea şi rezultatele aşteptate.

"Totodată, se pare că reducerea unor drepturi salariale pentru angajaţii de la stat, cum sunt indemnizaţia de hrană, voucherele de vacanţă şi anumite sporuri, nu sunt de ajuns pentru ca Guvernul să diminueze deficitul. Acum se trece şi la eliminarea unor posturi de bugetari, primii pe listă fiind inspectorii fiscali, adică tocmai aceia care aduc cele mai importante venituri la bugetul de stat. În asemenea momente, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ar trebui consolidată, îmbunătăţită legislaţia fiscală cu care lucrează, dotată cu toate mijloacele logistice necesare pentru desfăşurarea activităţii şi numai atunci vor veni rezultatele aşteptate din partea acesteia", susţin oficialii "Meridian".

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, marţi, că reorganizarea ANAF vizează şi eliminarea a 150 de posturi de conducere şi a aproape 2.000 de posturi din structură, iar odată cu informatizarea instituţiei nu o să mai fie nevoie de atât de mult personal.

"În ANAF apare un departament la care ţin foarte mult, un departament de statistică care este ceva pe care cam toate ţările le au. Acolo se va face, de fapt, analiza de risc. Acest lucru îl vor face algoritmi şi statisticieni, nu oameni care cunosc oameni şi au inamici sau prieteni. Reorganizarea ANAF înseamnă, în acelaşi timp, eliminarea a 150 de posturi de conducere şi a aproape 2.000 de posturi din structură. De asemenea, înseamnă Antifrauda care trece sub Inspecţia Fiscală, deci trei vicepreşedinţi în loc de patru. Rămâne discuţia despre Vamă, dar şi acolo vor fi schimbări. Pe de o parte, vreau să fac economii, pentru că odată cu informatizarea ANAF nu o să mai am nevoie de atât de mult personal. Vreau ca, până la jumătatea anului, ANAF să fie informatizat. Vorbim despre casele de marcat, o chestiune aşa de simplă... Să legăm casele de marcat la sistemul ANAF. Am făcut tot sistemul privat să cumpere case de marcat sofisticate, dar ANAF nu are sistemul gata. A trebuit să prorog acest lucru, pentru că altfel trebuia să dau amenzi oamenilor. Trebuie să mergem în CSAT pentru a grăbi lucrurile. Obiectivul meu este să ai maxim un control pe an, complex", a spus Cîţu, la Digi 24.

Ministrul de resort a punctat, în acelaşi timp, că procesul de informatizare al ANAF trebuie grăbit, pentru că România este ruşinea Europei la acest capitol.

"Evaziunea fiscală este o problemă despre care se vorbeşte an de an. Bugetul este construit conservator, nu am supraestimat veniturile. Dacă e ceva în plus, fantastic, dar nu vreau să ajung acolo. Singura soluţie pe care o văd de a creşte veniturile la buget este informatizarea. Este cea mai onestă şi cea mai simplă soluţie, pentru că nu foloseşte subiectivismul uman. Ce să fac? Să iau armatele de la antifraudă şi ANAF să le trimit peste oameni? Mie îmi trebuie un sistem care să lucreze fără subiectivism şi să aducă bani la buget. Am două obiective cu CSAT-ul: evaziunea fiscală este o problemă de securitate naţională şi în al doilea rând trebuie să grăbim procesul de informatizare. Am rămas singura ţară, ultima ţară. Bulgaria, Polonia, Ungaria, toţi ne-au luat-o înainte în ceea ce priveşte informatizarea ANAF. Suntem de ruşinea Europei. Tot sectorul privat este informatizat. Cum ieşi din sistemul public şi te duci în privat, vezi asta", a precizat Florin Cîţu.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Asa cum băncile s-au informatizată și si-au decupat angajații, dar au devenit mai performante (lucru reflectat in bilant) si ANAF-ul ( anafura mamii lor!) va trebui restructurat.

  Sindicatele bugetarilor nici nu ar trebui bagate in seama! Niste capuse care cer si tot cer din munca oamenilor! Si daca se taie 20000 de posturi e putin, la stat 1 munceste si 5 stau

  1. Tind sa-ti dau dreptate. Dar tare ma tem, ca acela care munceste va fi primul diponibilizat. Ca doar nu crezi ca-si dau afara amantele, verisorii etc. Solutia de la nr. 1 mi se pare cea mai buna. Digitalizare accelerata si recalificarea bugetarilor, care isi vor pierde joburile.

  La anaf se calca în picioare amante,iubite,cumetrii,beizade le fără sa producă nimic așa ca afară cu ei pentru ca noi suntem cei care plătim!

  Aici ma adresez conducerii sindicatului meridian:

  Pe cite meridiane sint impartite amantele si secretarele de sub birouri la cele 150 de posturi de conducere ce vor fi reduse ?  

  Cu cit ar trebui sa scada taxele daca resctructurarea prin informatizare mareste viteza de urmarire a contribuabilului cu cel putin 2 ani ( adica 3840 ore munca per om din anaf) ??? 

  Cita anafura a luat fiecare membru din sindicat de la toate bisericile la care s-au rugat ca sa nu pice guvernarea PSD ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro