CONFERINŢA ANTREPRENORIATUL FEMININ - EDIŢIA A III-A / THENJIWE ETHEL MTINTSO, AMBASADORUL AFRICII DE SUD ÎN ROMÂNIA: "Unite, femeile au puterea să schimbe sistemul patriarhal"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 8 mai 2015

"Unite, femeile au puterea să schimbe sistemul patriarhal"

Femeile care doresc cu adevărat să transforme societatea în care trăim nu trebuie să confunde egalitatea de gen cu patriarhatul, a declarat Excelenţa Sa Thenjiwe Ethel Mtintso, Ambasadorul Africii de Sud în România, în cadrul celei de-a treia ediţii a conferinţei Antreprenoriatul feminin "Femeia la putere - o lume mai bună", organizată de Ziarul BURSA, în parteneriat cu SkyTower Building, în cea mai înaltă clădire din ţara noastră.

Domnia sa a electrizat audienţa formată din peste 150 de femei antreprenor cu un discurs mobilizator, în care a arătat doamnelor că oriunde ar fi şi orice activitate ar derula nu ar trebui să scape din vedere că au de-a face cu patriarhatul.

Thenjiwe Ethel Mtintso a explicat: "Problema nu este că femeile nu au acces la afaceri sau femeile nu pot fi lideri. Problema este reprezentată de modul în care funcţionează întregul sistem patriarhal în care trăim şi care este dominat de bărbaţi. «Duşmanul» nu este bărbatul, ci sistemul în sine. Acest sistem în care suntem născuţi defineşte regulile de organizare a societăţii. Scopul nu este să fim egalele bărbaţilor şi să fim absorbite de egalitatea de şanse cu bărbaţii, ci să schimbăm fundamental mentalitatea societăţii, astfel încât să fie respectate toate fiinţele umane, indiferent de gen, religie sau culoare. Nu este normal să avem o poziţie dominantă a cuiva într-o societate".

Doamna ambasador a Africii de Sud în România a amintit, în acest context, experienţa femeilor din ţara sa natală, care au muncit din greu să fie egalele bărbaţilor şi să fie integrate în societatea patriarhală, unele ajungând chiar să guste glumele misogine în obsesia lor de a depăşi bărbaţii în activitatea pe care o derulau.

Thenjiwe Ethel Mtintso a oferit şi o statistică la zi: "La nivel mondial, peste 64% dintre lideri sunt bărbaţi, 72% dintre antreprenori sunt bărbaţi, iar primii zece cei mai bogaţi oameni sunt bărbaţi.

În medie, tot la nivel mondial, 22% dintre parlamentari sunt femei. În România, doar 11% dintre parlamentari sunt femei. În Africa de Sud avem 42%. În România, 67% dintre antreprenori sunt bărbaţi. Toate aceste cifre arată disparitatea. Egalitatea de gen nu este un produs al democraţiei, este ceva ce trebuie câştigat cu greu".

Doamna ambasador consideră că toate femeile din lume trebuie să fie bine organizate şi unite şi trebuie să se mobilizeze indiferent de culoare politică, vârstă şi religie, ca să poată schimba sistemul patriarhal. "Femeile ajung să fie lideri, ajung parlamentari, dar odată cucerită această putere, trebuie utilizată pentru transformarea societăţii, astfel încât toate fiinţele umane să aibă aceleaşi şanse, aceleaşi drepturi şi să fie respectate".

Thenjiwe Ethel Mtintso a comparat patriarhatul cu un cameleon, care se adaptează foarte uşor tuturor situaţiilor. "Dar, indiferent de forma pe care patriarhatul o ia, conţinutul este la fel pentru femeile din Africa şi cele din Europa. De aceea, Patriarhatul trebuie atacat pe toate fronturile, simultan, pentru a fi schimbat din temelii, iar femeile trebuie să se organizeze bine la nivel internaţional".

Excelenţa sa a îndemnat femeile antreprenor să nu se concentreze doar pe acceptarea lor într-o lume a bărbaţilor, ci pe folosirea puterii pe care o au pentru o lume mai bună.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ca femeile sa fie unite, trebuie inlaturate intai cele care promoveaza cu fundul inainte si hoatele. In rest unirea femilor sau a barbatilor, sunt deziderate mult trambitate dar niciodata realizabile. Tot timpul se va gasi un exemplar care pentru a inlatura o competitoare mai bine pregatita, cu un CV mai bun, va fi dispusa sa pluseze cu o felatie. Asta e calea cea mai scurta spre Doctor in economie.

    1. dar de cratitza ati auzit?

      dar de cratitza ati auzit?

      Femeile pluseaza la fel cu barbatii.

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5830
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8429
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4379

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb