DIKE

CONFERINŢA "BURSA" FINANŢAREA EUROPEANĂ - OPORTUNITATE A RELANSĂRII ECONOMICEGheţea: Urmărim egalizarea dobânzilor la creditele în lei şi valută

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene /

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank

Băncile comerciale urmăresc egalizarea dobânzilor la creditele în lei şi valută, potrivit lui Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Prezent la Conferinţa "Finanţarea Europeană - Oportunitate a Relansării Economice", organizată de ziarul BURSA, domnia sa a precizat: "În ceea ce priveşte depozitele atrase, probabil va fi destul de greu să ne apropiem de zona euro. La active, acolo unde indexarea se face la EURIBOR, unde avem nişte reguli clare din partea UE cum să folosim dobânzile, acest trend de creştere a dobânzii pe euro şi reducere a dobânzii pe lei va duce, într-un orizont de circa 18 luni, la o apropiere foarte mare a celor două dobânzi. Este important ca şi din partea Băncii Naţionale să apară o reducere a rezervei minime obligatorii la valută. Este important, de asemenea, să reducem operaţiunile cu numerar care sunt foarte costisitoare şi, în aceste condiţii, vom putea să avem dobânzi competitive, atât în lei cât şi în valută".

În opinia domnului Gheţea, în contextul egalizării dobânzilor la credite, oamenii se vor decide mai uşor ce tip de credite să contracteze. Preşedintele CEC Bank susţine creditarea persoanelor fizice în moneda naţională, "pentru ca acestea să nu fie expuse la riscul valutar".

Radu Graţian Gheţea consideră că EURIBOR-ul a fost ţinut la un nivel foarte jos, în anii de criză, în mod artificial de Banca Centrală Europeană, "fiind departe de nivelul de dobândă care ar trebui practicat într-o economie europeană activă", ca cea din 2007, în care EURIBOR se situa la 4% până la 6% pe an.

Pentru finalul acestui an, domnul Gheţea estimează dobânda EURIBOR la 2% pe an.

Băncile din România utilizează indicii EURIBOR şi ROBOR pentru a calcula dobânzile la creditele noi acordate populaţiei.

Dobânda EURIBOR reprezintă media ratelor la împrumuturile interbancare practicate de principalele bănci de pe piaţa europeană, iar ROBOR este media tranzacţiilor efective realizate într-un interval de 15 minute de către mai multe bănci din România autorizate să participe la formarea zilnică a ratei.

În cadrul Conferinţei organizată de Ziarul BURSA, Radu Graţian Gheţea a specificat că Programul Prima Casă 4 va fi demarat în câteva zile, menţionând că "sunt semne că lucrurile intră pe făgaşul normal".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DIKE

Supliment dedicat activităţii de drept
DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

04 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8725
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0024
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3819
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.6932

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Boromir
Erfi
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie