DIKE

CONFERINŢA "BURSA" FINANŢAREA EUROPEANĂ - OPORTUNITATE A RELANSĂRII ECONOMICEMăsuri de creştere a absorbţiei fondurilor prin POS CCE

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Fonduri Europene /

Gradul absorbţiei fondurilor europene alocate ţării noastre prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) a ajuns, în luna mai, la 12,43%. Astfel, totalul plăţilor către beneficiari a ajuns la circa 1,4 miliarde lei, contribuţia UE în acest program fiind de 10,4 miliarde lei (2,55 miliarde euro).

Directorul general al Autorităţii de Management POS CCE, Călin Istrăţoiu, a declarat că principalele măsuri care vor fi luate pentru accelerarea absorbţiei fondurilor sunt cumularea primelor două etape ale procesului de evaluare (conformitate administrativă şi eligibilitate), simplificarea dosarului cererii de finanţare şi modificarea criteriului de eligibilitate pentru beneficiari referitor la datorii. Domnia sa a menţionat şi externalizarea unor activităţi precum evaluarea, acordarea prefinanţării şi pentru beneficiarii privaţi în cuantum de maxim 35% din valoarea finanţării nerambursabile aprobate pe baza prezentării unei scrisoari de garanţie bancară corespunzătoare sumei primite ca prefinanţare.

Oficialul POS CCE a subliniat că o măsură de accelerare a absorbţiei este şi creşterea valorii maxime a prefinanţării acordată beneficiarilor publici (de la 20% la 30%) din valoarea finanţării nerambursabile aprobate. La aceasta se adaugă eliminarea obligativităţii depunerii garanţiei de implementare, inclusiv pentru proiectele contractate sau aflate în etapa de contractare (la operaţiunile de investiţii pentru întreprinderi).

O altă măsură benefică este posibilitatea beneficiarilor fondurilor europene prin POS CCE să acceseze asistenţă financiară nerambursabilă pentru a constitui garanţii în favoarea unei instituţii de credit, sub forma gajării sau a ipotecării asupra activelor fixe care fac obiectul contractului de finanţare, prin adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 606/2010.

Călin Istrăţoiu a mai spus că principalele probleme care împiedică absorbţia fondurilor europene sunt capacitatea administrativă redusă atât a instituţiilor implicate în gestionarea POS CCE, cât şi a beneficiarilor - în special IMM, dar şi reticenţa băncilor în a acorda credite pentru cofinanţarea proiectelor. Bugetul POS CCE pe întreaga perioadă de programare (2007-2013) este de circa 3 miliarde euro, din care 2,554 miliarde euro sunt din Fondul European de Dezvoltare Regională, diferenţa fiind suportată de la bugetul de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DIKE

Supliment dedicat activităţii de drept
DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

04 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8725
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0024
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3819
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.6932

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Boromir
Erfi
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie