CONFERINŢA "DEZVOLTAREA ROMÂNIEI ÎN NOUL CONTEXT FINANCIAR EUROPEAN" / FLORIN GEORGESCU, BNR:"Rata de solvabilitate a băncilor s-a consolidat, în ciuda pierderilor"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

"Rata de solvabilitate a băncilor s-a consolidat, în ciuda pierderilor"

Sistemul bancar din ţara noastră a înregistrat, în perioada 2009-2014, o pierdere netă de 1,6 miliarde de euro, a declarat Florin Georgescu, Prim-Viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a precizat: "În ciuda acestor pierderi din perioada post-criză, rata de solvabilitate a sistemului bancar s-a consolidat, ajungând la 17,3% la finalul anului trecut. De asemenea, aportul de capital adus de acţionarii băncilor autohtone în perioada 2009-2014 a fost de 1,8 miliarde de euro. Infuziile de capital au fost necesare pentru acoperirea pierderilor generate de exuberanţa în acordarea creditelor din perioada pre-criză, însă acum există optimism pentru reluarea activităţii de creditare pe baze mai sănătoase, cu mai multă înţelepciune. Suntem într-o perioadă de corectare a exceselor, suntem într-o perioadă de normare până acolo unde se va considera necesar de către factorii decidenţi la nivel european şi internaţional în domeniul bancar. Din aceasta se constituie bazele unei relansări sănătoase a activităţii de bază a băncilor, respectiv creditarea".

Oficialul BNR a amintit că sistemul nostru bancar a finalizat anul 2014 cu o pierdere de 4,4 miliarde de lei (aproape un milliard de euro) şi a subliniat că principala problemă cu care se confruntă acum instituţiile bancare este dezintermedierea, care a generat restrângerea creditării.

Resursele aflate la dispoziţia băncilor au cunoscut un trend descrescător, de la 22 miliarde euro în 2008, la 11,9 miliarde euro în 2014. "Deci avem un minus de 10,2 miliarde de euro în această perioadă, fonduri care nu au mai fost utilizate pentru creditare. În schimb, resursele externe ale băncilor autohtone au fost înlocuite treptat de cele interne, care au cunoscut o creştere cu 12,2 miliarde euro în 2014 faţă de 2008", a ţionut să precizeze Florin Georgescu.

Întrebat ce riscuri prezintă situaţia din Grecia asupra sistemului nostru bancar, domnul Georgescu a răspuns că instituţiile bancare cu capital grecesc din ţara noastră sunt solide, bine capitalizate şi că sistemul va rezista la eventuale tulburări generate de situaţia financiară din Grecia.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS