CONFERINŢA "FINANŢARE PRIN PIAŢA DE CAPITAL", EDIŢIA A III-A / LUDWIK SOBOLEWSKI, BVB:"Piaţa de capital românească este încă ineficientă"

Gabriela Mărăcineanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2014

"Piaţa de capital românească este încă ineficientă"

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti a declarat, ieri, că piaţa de capital din România este încă ineficientă. Potrivit domniei sale, exisă companii care, în urma unor decizii sau circumstanţe, s-au listat, însă ele nu se pot folosi de piaţă pentru a se finanţa din cauza unor probleme strucuturale ale acesteia.

Sobolewski mai adaugă: "Antreprenorii nu vor veni în piaţă atât timp cât nu vor vedea lichiditate şi când şansele lor de a obţine finanţare la costuri rezonabile sunt scăzute".

Directorul general al Bursei de Valori este de părere că, odata ce probleme structurale ale pieţei vor fi rezolvate, lichiditatea şi, implicit, interesul antreprenorilor pentru piaţa de capital vor creşte.

Ludwik Sobolewski apreciază că reformarea pieţei de capital româneşti este extrem de importantă pentru ca investitorii şi antreprenorii să caute şi să găsească finanţare în piaţă.

"Programele pe care noi le-am iniţiat (n.r. BVB) pătrund în inima problemelor. Obiectivul eforturilor BVB este acela de a face piaţa de capital din România un produs atractiv pentru investitori", spune CEO-ul Bursei, care apreciază ca fiind extrem de semnificative toate iniţiativele bursei de până acum.

Domnia sa a adus în discuţie, în cadrul conferinţei "BURSA", şi măsurile ce se vor implementa de la 6 noiembrie privind separarea sistemului de tranzacţionare de cel de post-tranzacţionare şi decontarea tranzacţiilor bursiere, după două zile. Astfel, Sobolewski spune: "Prin cele două reglementari, care, să sperăm, vor avea un efect pozitiv asupra volumelor tranzacţionate, vom putea fi comparabili, nu numai cu Bursa din Londra, ci cu orice bursă".

CEO-ul BVB a precizat că piaţa nu trebuie să simtă aceste schimbări. "Dacă le va simţi, atunci înseamnă că avem o problemă".

Ludwik Sobolewski: "Dorim să creştem nivelul discuţiilor cu oamenii de afaceri, dar mai ales să punem accentul pe segmentul de retail. Chiar dacă purtăm discuţii continue cu investitorii străini, nu uităm de cei autohtoni".

Totuşi, directorul Bursei consideră că trading-ul natural este ceva de moda veche: "Trading-ul are nevoie de un impuls, de market makeri, care sunt furnizori de lichiditate. Nicio piaţă din lume, nici chiar cea mai dezvoltată nu se mai bazează pe tranzacţionarea naturală.

Tranzacţionarea trebuie activată de profesionişti. De aceea, am introdus un nou set re reguli pentru market makeri. BVB propune ca furnizorii de lichiditate să fie răsplătiţi, în funcţie de activitatea de tranzacţionare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro