CONFERINŢA "FINANŢARE PRIN PIAŢA DE CAPITAL", EDIŢIA A III-A / VALENTIN LAZEA, BNR:"Trebuie grăbită trecerea BVB la statutul de piaţă emergentă"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2014

"Trebuie grăbită trecerea BVB la statutul de piaţă emergentă"

Banca Naţională a României (BNR) sprijină Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în procesul care va determina creşterea ratingului pieţei noastre de capital de la "piaţă de frontieră" la "piaţă emergentă", afirmă domnul Valentin Lazea, economist-şef al BNR.

Domnia sa menţionează că fondurile disponibile la nivel mondial pentru o piaţă emergentă sunt mult mai mari comparativ cu cele pentru una de frontieră. Potrivit estimărilor din domeniu - a spus domnul Lazea -, în lume sunt disponibili 1.400 de miliarde de dolari pentru pieţele emergente, iar pentru cele de frontieră - numai 50 de miliarde de dolari.

Valentin Lazea precizează că, din cauza statutului de piaţă de frontieră, Bursa de la Bucureşti atrage mult mai puţini bani comparativ cu bursele din ţările vecine. "Lichiditatea bursei noastre este mai mică faţă de cea a pieţelor din Ungaria sau Cehia, spre exemplu, din cauza acestei poziţionări ca piaţă de frontieră", afirmă domnul Lazea.

În plus, oficialul BNR spune că trebuie grăbită trecerea Bursei de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă şi pentru că acest lucru va atrage mai multe IMM-uri la BVB. "Listarea IMM-urilor este un proces gradual: mai întâi apar companiile mari. IMM-urile nu vor veni la bursă până când piaţa nu va fi suficient de mare, de lichidă", atrage atenţia reprezentantul BNR.

Valentin Lazea precizează că au fost făcute unele progrese în vederea eliminării celor opt bariere care stau în calea dezvoltării pieţei de capital, precum faptul că ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) a fost de acord să reducă unele comisioane, iar obligativitatea angajării unui consultant fiscal pentru deschiderea unui cont a fost eliminată. "Mai rămân măsuri de luat, inclusiv modificarea Codului fiscal", a subliniat Valentin Lazea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

09 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9560
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6047
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1085
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7745
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.6090

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro