CONFERINŢA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI" / SEPTIMIU STOICA, BURSA ROMÂNĂ DE MĂRFURI:"BRM vrea să se listeze la BVB, pe termen mediu"

E.O.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 martie 2018

"BRM vrea să se listeze la BVB, pe termen mediu"

Conducerea Bursei Române de Mărfuri (BRM) se gândeşte ca, pe termen mediu, să listeze BRM la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a spus Septimiu Stoica, preşedintele BRM, răspunzând unei întrebări: "Ne gândim să ieşim în faţa acţionarilor şi să le vorbim despre eventualitatea listării (n.r. BRM la BVB), în baza unui studiu. Însă, avem nevoie de legislaţie în domeniu, mai ales în ceea ce priveşte monopolul în energie. Astfel, BRM va putea fi un succes în listare, dar forurile statutare ale companiei vor decide".

Cei care investesc pe pieţele financiare şi-au redirecţionat preocupările spre zona pieţelor de mărfuri, în ultima perioadă, a spus Septimiu Stoica. Domnia sa a menţionat că sunt multe asemănări între cele două pieţe, care devin tangente, indiferent dacă vorbim de tehnica sau de platformele de tranzacţionare, de preocuparea pentru transparenţă, sau chiar de reglementări: "De exemplu, MiFID 2 face trimitere directă la pieţele de mărfuri, mai ales în condiţiile în care ele asigură activele de bază ale contractelor derivate".

Bursa Română de Mărfuri a suferit o transformare de proporţii, în principal prin axarea sa pe tranzacţionarea activelor din zona energiei, a mai precizat domnul Stoica, menţionând: "BRM este autorizată să tranzacţioneze gaze naturale atât pe piaţa de retail, cât şi pe piaţa engros şi a reuşit ca, în ultimii doi ani, să tranzacţioneze peste 120 de TW".

Există o prevedere legislativă care spune ca 30% din volumul tranzacţionat de gaze să fie pe pieţele licenţiate, la noi funcţionând două astfel de burse, a evidenţiat Septimiu Stoica, menţionând că volumul tranzacţionat pe BRM este de circa 60%-70% din total, în ultimele luni aproape întreaga producţie fiind tranzacţionată pe BRM. "La această activitate putem adăuga şi activitatea de retail de energie electrică, pentru că, prin lege, s-a instituit un monopol care nu ne-a mai permis să activăm şi pe piaţa engros, precum şi tranzacţiile tradiţionale pe produsele petroliere, ceea ce conturează o sferă de activitate care arată că BRM s-a transformat într-o bursă de energie".

Preşedintele BRM spune că este nevoie de produse mai sofisticate în piaţă, adăugând: "Am obţinut autorizaţia de a activa ca intermediar pe piaţa de capital şi suntem foarte aproape să facem pasul următor (...), obţinerea licenţei pentru tranzacţionarea produselor derivate pe active din zona energetică".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Felicitari! O idee foarte buna!

    PSD prin Adrian Nastase a vandut petrolul tarii. PNL prin Calin Popescu Tariceanu a dat gratis gazele din Marea Neagra. Acum PSD+ALDE prin Dragnea si Tariceanu ne vand pe nimic aurul tarii de la Rovina si Certej din Hunedoara. Actul normativ pentru aprobarea inceperii exploatarii este pe masa guvernului. Afacere, aia scot 5 miliarde de dolari rad munti intregi si ne lasa noua cianura. Noi castigam praful de pe de pe toba. CAT MAI REZISTI POPORULE LA ACEST JAF? CAT? CUM DE II MAI VOTEZI PE ACESTI HOTI POPORULE. MAI EXISTA VREUN PATRIOT SA OPREASCA ACEST JAF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb