CONSECINŢE ALE CONFERINŢEI BURSAMiluţ, nemulţumit de răspunsurile lui Sobolewski

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 01 octombrie 2014

Miluţ: "Îl provoc pe Sobolewski la o conferinţă comună în care să spună fiecare ceea ce are de spus".

Miluţ: "Îl provoc pe Sobolewski la o conferinţă comună în care să spună fiecare ceea ce are de spus".

Marian Petre Miluţ se arată în continuare nemulţumit de răspunsurile pe care, în ultima vreme, le primeşte în lanţ de la Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Şeful BVB îl anunţă pe domnul Miluţ, preşedintele Prefab - companie listată la BVB - că doreşte să colaboreze "strâns" cu societăţile listate, după cum reiese din scrisoarea trimisă, ieri, de BVB către Prefab.

Reprezentanţii BVB ne-au precizat că Sobolewski i-a scris lui Miluţ în urma interviului acordat Ziarului BURSA de preşedintele Prefab: "Bursa de Valori Bucureşti i-a transmis domnului Marian Petre Miluţ, preşedintele Prefab Bucureşti, o scrisoare în care se menţionează că recenta informare transmisă de BVB (la care domnul Miluţ face referire în interviul acordat ziarului Bursa) are rolul de sistematizare a cerinţelor care trebuie respectate simultan pentru ca o companie să devină eligibilă pentru includerea în indicii BVB".

În interviul "Piaţa noastră de capital este un dezastru pentru companiile listate", publicat în ediţia de luni, 29 septembrie, în Ziarul BURSA, Marian Petre Miluţ ne-a declarat: "În urma Conferinţei organizată acum două săptămâni de Ziarul BURSA pe piaţa de capital, la care am încercat să-i demonstrez directorului BVB Ludwik Sobolewski faptul că nu cunoaşte companiile româneşti cu capital privat, Sobolewski mi-a scris o scrisoare, la care i-am şi răspuns. În scrisoarea respectivă mi-a arătat încă o dată că nu cunoaşte companiile de pe bursă. Spunea că începând de la întâi ianuarie va fi un context pentru companiile listate pe prima categorie, acolo unde ne aflăm şi noi, să intre în BET, în baza unor criterii. Unul dintre acestea este să aibă evidenţa financiar contabilă în IFRS, neştiind că Prefab, de la 1 ianuarie 2012, raportează în IFRS.Toate companiile care sunt pe bursă sunt obligate să facă acest lucru, altfel nu au ce căuta pe Bursă. Este evident că oamenii din BVB nu cunosc companiile.

Nimeni din BVB nu a vorbit vreodată cu mine. Este clar că ei nu fac nimic să ne apere interesele. Aceasta este problema majoră a noastră în raport cu Bursa.

Un alt criteriu pe care mi l-a prezentat în scrisoarea respectivă este să transmitem prezentarea noastră la Bursă în limba engleză. Eu, dacă BVB este interesat de compania pe care o conduc, fac secţiune pe site în limba engleză. De asemenea, trebuie să facem conferinţe. Nu am nicio problemă în acest sens, facem câte o conferinţă pe zi dacă trebuie, dar BVB trebuie să demonstreze că este interesată de investitori, ceea ce nu este aşa".

Mesajul pe care l-am primit, ieri, de la BVB subliniază: "Bursa de Valori Bucureşti a arătat (n.r. în prima scrisoare transmisă domnului Miluţ) că prin implementarea noilor criterii de eligibilitate în includerea în principalii indici ai BVB se încearcă să se stabilească o legătură mai puternică între emitenţi şi investitori, având în vedere că evaluarea corectă a unei companii poate fi realizată în condiţii de bună transparenţă, vizibilitate şi încredere în companiile listate".

În scrisoarea trimisă, ieri, domnului Miluţ, Bursa de Valori Bucureşti îşi arată "aprecierea" pentru demersurile pe care Prefab le-a făcut "pentru îmbunătăţirea transparenţei şi pentru eforturile întreprinse de-a lungul timpului pentru aplicarea unor standarde tot mai înalte de guvernanţă".

Marian Petre Miluţ ne-a spus, însă, că nu acestea sunt răspunsurile pe care le aşteaptă de la conducerea Bursei de Valori şi că ceea ce ar trebui să facă BVB este să atragă investitori străini pe piaţa noastră de capital: "Problema majoră este că Sobolewski nu aduce investitori, nu are garanţii. Dacă eu, mâine, ca acţionar majoritar, vreau să vând acţiunile Prefab la 2 lei acţiunea, nu am cui să le vând. Eu îl provoc pe domnul Sobolewski la o conferinţă comună în care să spună fiecare ceea ce are de spus".

Conducerea BVB subliniază, în scrisoarea de ieri, că scopul informării recente venite din partea Bursei de Valori Bucureşti (respectiv scrisoarea despre care vorbeşte domnul Miluţ în interviu) privind criteriile de eligibilitate pentru includerea companiilor în principalii indici ai pieţei de capital nu a urmărit să scoată în evidenţă "cazurile în care un emitent face sau nu ceva pentru investitori, ci de a sistematiza cerinţele care trebuie respectate simultan pentru ca o companie să devină eligibilă pentru includerea în indicii BVB".

Marian Petre Miluţ a opinat, în cadrul interviului pe care ni l-a acordat, că "Bursa şi piaţa de capital ar trebui să spijine companiile corecte să nu moară".

Domnia sa ne-a mai spus că piaţa de capital din ţara noastră este un dezastru pentru companiile listate şi, că pe piaţa de capital, birocraţia este excesivă, reprezentând un obstacol în calea dezvoltării companiilor de pe Bursă. Promovarea societăţilor autohtone lipseşte cu desăvârşire, managementul BVB neavând cunoştinţe despre activitatea acestora, ne-a mai declarat domnia sa, adăugând că, în aceste condiţii, există şi posibilitatea delistării companiei Prefab.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Milut este decuplat de bursa. Lumea nu uita nene ce ai facut in trecut. Colac peste pupaza, ai freefloat impresionant de 4%, comunici des cu investitorii pe site-ul companiei.

  Vrei investitori straini? Pai, daca ai intelege bursa, ai vedea ca aia sunt deja prin piata. Nu multi, dar sunt. Uita-te la dealuri. Tu ai vrea sa iti aduca Sobolewski direct tie straini care sa cumpere preh la orice pret? Vrei sa vinzi preh la 2 lei/actiune?  

  1. si lasa pumnul acela mai jos din poza, ca dupa aceea vine domnul Sobolewksi si daca se impiedica pe o coaja de banana si dupa aceea nu mai poate sa zambeasca da vina pe matale ca l-ai invitat la o conferinta---""Îl provoc pe Sobolewski la o conferinţă comună în care să spună fiecare ceea ce are de spus". Invata te rog de la domnul Singer cum se fac banii. Cat despre investitori chiar sa stii ca m-ai convins. Facem in Frankfurt in noiembrie , am impresia pe 26-29 stand mare si frumos la reuniunea de toamna in domeniul pietei de capital si dupa aceea le aratam noi ce inseamna sa fii cu adevarat BRUTA FINANCIARA. Te rog insa ca pana atunci sa nu te enervezi. Daca vrei vorbeste cu domnul Florian si spune-i te rog sa adauge la poza ca in cazul respectiv nu este decat un slide care venea inaintea aceluia in care ridicai un deget al aceleasi maini. Care deget nu este important, insa gandeste ca le dai un deget si dupa aceea iti mananca toata mana :-) Deja reclama o am in vizor: PREH---PREHistoric is only our goal to succeed...Ce ziceti, nu este geniala?????:-):-)

   Ce bine ca va veni Presedintele nostru Domnul Victor Ponta si-i va baga la gherla pe toti Derbedeii nebatuti de mici de pe bursa, de la "brokeri" la toata cloaca... Degeaaaba mergeti voi seara ,impotentilor, la sacii de box, ca tot in aer loviti :))) Auzi , piata de capital ... Dupa alegeri veti fi trimisi in productie obraznicilor, de unde va faceti voi vacantele prin Antalya Arogantilor ? Prea multi golanashi isi fac mendrele pe bursa, invartind de colo colo niste hartii , va holbati pe niste ecrane si veniti sa ne dati lectii... Hai sictir, ati invatat de la alde Nils Schnecker si Soviani toate arogantele si cand va baga Slam Dunk Sobolewski si va inchide capacele tomberoanelor, de unde indrugati verzi si uscate, va doare nu-i asa ?...

   Ar fi bine sa nu se amestece teatru cu bursa de valori si chiar sase interzica balerinilor de la teatru sa vorbeasca despre bursa de valori. Cumva inteleg situatia: de obicei artistii pierd la bursa si incearca sa-si ia revansa prin politica. Hitler nu a fost un artist ratat!

   este domnul Toader de la KPMG din comunicatul de astazi cu bursele de studenti eminenti. Dansul se tine cu mana de cravata ca si cum ar fi stransa prea mult.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Allview
Artego

Curs valutar BNR

18 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9268
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0326
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7268
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.2201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
carieraenergetica.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro