Abonament gratuit

CONSILIERUL COMERCIAL AL AMBASADEI AUSTRIEI: "Vrem un dialog mai deschis cu statul român"

M.A.
Miscellanea /

Gerd Bommer

Gerd Bommer

Problemele referitoare la transparenţă, stabilitate şi predictibilitate se numără printre dificultăţile întâmpinate de companiile austriece care activează în România, în condiţiile în care ţara are costuri cu munca favorabile şi o forţă de muncă educată, iar companiile cu capital austriac îşi doresc un dialog mai deschis cu reprezentanţii statului, a declarat consilierul comercial al Ambasadei Austriei de la Bucureşti, Gerd Bommer, informează News.ro.

În România există peste 3.400 de companii cu capital austriac, au peste 100.000 de angajaţi. Valoare totală a investiţiilor făcute de acestea în economia românească este circa 8,4 miliarde euro, circa 12,6 % din totalul investiţiilor străine directe, potrivit lui Bommer. Întrebat în legătură cu problemele întimpinate de companii cu capital austriac aici, Bommer a spus "transparenţă, stabilitate, predictibilitate", dar a subliniat că este o piaţă favorabilă investiţiilor.

"România este o piaţă foarte favorabilă investiţiilor, pe măsura ce economia creşte, în termeni de piaţă, în diferite sectoare - industrie, consum şi altele. Mai mult de atât, România are costuri favorabile cu munca şi o forţă de muncă educată, calificată, disponibilă de mulţi ani, în număr mare, ceea ce a dus la creşterea exporturilor", a spus consilierul.

În aceste condiţii, companiile cu capital austriac nu vin doar pentru a produce pentru piaţa locală, dar şi pentru a exporta. Totodată, consilierul a subliniat că există nevoia unui dialog mai deschis cu autorităţile statului, mai ales în ultimii doi ani şi jumătate.

"Am dori un dialog mai deschis cu statul român - în ultimii doi ani şi jumătate, dialogul a fost limitat în raport cu autorităţile statului, miniştri şi guvernul", a spus Gerd Bommer.

El a mai spus că Guvernul a încercat să construiască nişe canale de comunicare cu investitorii, discuţii care ar fi scos la iveală soluţii pentru multe dintre probleme, dar nu le-a folosit suficient de mult.

"Aşa procedăm în Austria - companii discută în mod regulat cu autorităţile nu pentru a obţine avantaje doar pentru ele, dar pentru a se asigura că noile schimbări legislative pot fi implementate", a afirmat consilierul.

Economia României a cunoscut o creştere accelerată în ultimii ani, cu atât mai remarcabilă cu cât populaţia ţării a scăzut, potrivit lui Bommer.

"Situaţia este relativ bună, deşi susţinută de consum. Potenţialul unei recesiuni vine mai mult sau mai puţin din zona industriei, precum şi dintr-o posibilă incapacitate a statului de a creşte veniturile populaţiei la nivelul din ultimii ani sau cel puţin să nu mai poată asigură o creştere rapidă", a spus consilierul.

Această situaţie ar putea duce la o scădere a consumului, ceea ce ar crea o situaţie dificilă pentru economie, a avertizat Bommer. El consideră, de asemenea, că investiţiile în infrastructură, capitol la care România are mari probleme, ar atenua mult din impactul unei posibile recesiuni.

În România, există două cele mai mari investiţii făcute de Austria în străinătate. BCR, deţinut 100% de grupul Erste, şi Petrom, controlat de OMV.

În acest an, investiţiile din sectorul construcţiilor şi al materialelor de construcţii au o dinamică mai mare, firme cu capital austriac precum Leier, Wienerberger şi SW Umwelttechnik fiind foarte active.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

11 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8347
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1033
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4909
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3722
Gram de aur (XAU)Gram de aur262.6798

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie