CONSILIERUL PREZIDENŢIAL COSMIN MARINESCU:"Se resimte nevoia unei reorientări a politicilor economice dinspre consum spre investiţii"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 martie 2018

"Se resimte nevoia unei reorientări a politicilor economice dinspre consum spre investiţii"
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  "Esenţială este îmbunătăţirea calităţii investiţiilor publice prin atragerea fondurilor europene, în special în domeniul infrastructurii de transport"

  România a înregistrat în anul 2017 o creştere economică record, care s-a bazat, însă, cu precădere pe consum, susţine consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu pe blogul său (http://cosmin-marinescu.ro), adău­gând: "Contribuţia investiţiilor a devenit pozitivă, însă factorul investiţional este încă redus, ceea ce ar putea afecta creşterea sustenabilă pe termen mediu şi lung. Contextul macroeconomic actual este unul al contrastelor, împletite în spirala creştere economică record - deficite bugetare înalte, în condiţiile în care deficitul bugetar s-a încadrat totuşi în ţinta de 3% din PIB, prin sacrificarea programului de investiţii publice şi prin măsuri corective".

  În opinia domnului Marinescu, creşterea economică suplimentară realizată în anul 2017 nu s-a reflectat, în mod corespunzător, şi în creşterea veniturilor fiscale, fapt ce indică, totuşi, performanţe reduse în planul co­lectării şi administrării fiscale.

  Domnia sa precizează: "Ocuparea forţei de muncă este în continuă creştere, rata şomajului consemnând un minim istoric, însă piaţa muncii este tensionată pe fondul unui deficit acutizat de resurse umane calificate. Pe fondul avansului consistent al importurilor, deficitul comercial s-a intensificat, ceea ce a contribuit la adâncirea deficitului în balanţa de plăţi. În contextul unui grad sporit de volatilitate financiară, reflectată în dinamicile cursului de schimb şi ale ratelor dobânzii, intensificarea presiunilor inflaţioniste indică necesitatea unei ajustări de traiectorie în planul politicilor economice.

  Acesta este contextul în care se resimte nevoia unei reorientări a politicilor economice dinspre consum spre investiţii. Esenţială este îmbunătăţirea calităţii investiţiilor publice prin atragerea fondurilor europene, în special în domeniul infrastructurii de trans­port. Totodată, pentru susţinerea iniţiativei private şi a mediului de afaceri, este vital să se asigure predictibilitatea economică şi perspectiva sustenabilităţii, puternic afectate în ultima peri­oadă prin iniţiative fiscale insuficient fundamentate în planul oportunităţii şi al impactului economic. Consolidarea performanţelor economice reclamă priorităţi clare în planul politicilor structurale, inclusiv prin întărirea disciplinei financiare în economie şi îmbunătăţirea guvernanţei corporatis­te în sectorul companiilor de stat".

  Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ....Mor de curiozitate.....dar stiu ca n-o sa pot avea un raspuns...

   In partea de sus ..printr-un click.aici...apar documente sub forma de prezentare grafica a multor indicatori sugestivi. 

   Intrebarea mea ar fi ( pe departe de a fi tendentioasa} Cati dintre actuali ministri si chiar prim ministru ar putea "citi" acesti indicatori si sa-i interpreteze in conditile evolutiei lor.  

   Cred ca intrebarea mea face parte din normalitate pentru orce Guvern care se gaseste la outere

   PS. Sunt convins ca nu voi putea afla raspunsul...si cred ca e mai bine ca nu-l voi afla deoarece o sa raman complet dezamagit 

   1. .....dar apropo poate ma ajuta redactia....

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  Dtlawyers
  BTPay
  Apanova
  anahotels.ro

  Curs valutar BNR

  16 Sep. 2021
  Euro (EUR)Euro4.9482
  Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2041
  Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5494
  Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8091
  Gram de aur (XAU)Gram de aur240.3689

  convertor valutar

  »=
  ?

  mai multe cotaţii valutare

  Cotaţii Emitenţi BVB
  Bursele din regiune
  Codul comercial român
  energynomics.ro
  Cotaţii fonduri mutuale
  bsenergyweek.com
  Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
  Pagini Aurii
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro