Consiliul Concurenţei a sancţionat Netcity Telecom cu aproape 2,2 milioane lei

I.M.
Companii / 02 februarie 2020

Bogdan Chirioiu (Sursă foto: Twitter)

Bogdan Chirioiu (Sursă foto: Twitter)

Actualizare - Reprezentanţii companiei au transmis Ziarului Bursa: "Netcity Telecom acţionează în cadrul legal şi este un partener responsabil în relaţia cu toate autorităţile. Am luat notă de informaţiile emise de Consiliului Concurenţei şi vom stabili, alături de Consiliul Concurenţei şi respectând în totalitate cadrul legal, paşii următori. Vom furniza informaţii suplimentare, în viitorul apropiat. Subliniem nevoia conlucrării cu toate autorităţile competente pentru a îmbunătăţi condiţiile de piaţă, condiţiile concurenţiale, dar şi calitatea serviciilor de care beneficiază locuitorii Capitalei."

---

Consiliul Concurenţei a sancţionat Netcity Telecom SRL (fostă Netcity Telecom SA) cu amendă în valoare de 2.183.552 lei (aproximativ 460.000 euro) pentru abuz de poziţie dominantă, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

În urma verificărilor, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2010-2019, concesionarul reţelei Netcity a abuzat de poziţia sa dominantă prin impunerea unor condiţii inechitabile referitoare la modalităţi de tarifare dependente de gradul de ocupare a unei bucle funcţionale (operatorii plăteau invers proporţional cu lungimea de tubeta contractată); obligarea clienţilor de a contracta lungimi minime de infrastructură-suport; impunerea de branşamente FTTB în condiţiile în care acestea sunt opţionale pentru clienţi; limitarea opţiunii operatorilor de a instala, în condiţii clare şi transparente, în subteran linie de transmisie pentru comunicaţii; durate contractuale mai mari decât doreau clienţii finali (5 ani chiar dacă ei doreau 1-2 ani) şi plata chiriei aferente contractului de 5 ani.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat: "Aşa cum am spus şi cu alte ocazii, noi nu contestăm utilitatea proiectului, care are ca scop atât creşterea calităţii serviciilor de transmisii de date, cât şi îmbunătăţirea aspectul vizual al oraşului, dar trebuie respectate regulile din domeniul concurenţei astfel încât costurile suportate de operatori (şi transferate consumatorilor) să nu fie inechitabile. O companie mare, care deţine o poziţie de monopol, trebuie să aibă un comportament echitabil faţă de partenerii săi şi să creeze proceduri clare, transparente şi rezonabile pentru condiţiile de acces la reţeaua sa."

Netcity Telecom SRL a recunoscut săvârşirea faptei anticoncurenţiale şi a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat că, în perioada 26.11.2013 - 26.10.2016, administraţia Municipiului Bucureşti, prin Primarul General şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu a făcut demersurile necesare în procesul de reglementare a condiţiilor de acces la infrastructura Netcity. În acest fel (neacţionând), Primăria Bucureşti a încălcat reglementările în domeniul concurenţei (art. 8 din Legea Concurenţei), favorizând continuarea abuzului de poziţie dominantă a Netcity Telecom până în anul 2016, când au intrat în vigoare prevederile referitoare la regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi cele privind stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice (Legea nr. 159/2016).

"Având în vedere că la ora actuală, în mai multe oraşe din ţară există proiecte similare pentru dezvoltarea unor reţele de tip < Netcity >, concluziile din acest caz reprezintă o atenţionare pentru toţi actorii implicaţi, companii şi primării", a mai adăugat Preşedintele Consiliului Concurenţei.

Sursa citată reaminteşte că investigaţia privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Netcity fost declanşată în anul 2016, la plângerea Ines Group SRL, şi a fost conexată cu investigaţia declanşată în luna aprilie a anului 2019, la plângerea Interlan Internet Exchange SRL.

În prezent, Netcity Telecom face parte dintr-un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie şi telecomunicaţii.

La sfârşitul primului semestru al anului 2019, infrastructura Netcity includea 1.520 de kilometri de reţea subterană de fibră optică, la care sunt racordate 20.300 de clădiri. Din total, 560 de kilometri de reţea au fost construiţi de Netcity Telecom de la începutul anului 2018 şi până la finalul lui iunie 2019, infrastructură la care au fost racordate 7.500 de clădiri. În prezent, lucrările continuă, cu precădere, pe străzile secundare.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. Sanctiunea aplicata PMB care este ? Se pare ca au primit diferite facilitati din partea primariei sau aici trebuie sesizata DNA ?

  CC nu poate sa sanctiuneze fapta de favorizare a infractorului.... 

  Nu vad de ce ziarul Bursa a facut public comunicatul sforaitor al Netcity. Cum vine asta:

  > Am luat notă de informaţiile emise de Consiliului Concurenţei şi vom stabili, alături de Consiliul Concurenţei şi respectând în totalitate cadrul legal, paşii următori. 

  cand de fapt: 

  > Netcity Telecom SRL a recunoscut săvârşirea faptei anticoncurenţiale şi a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%. 

  Sa intelegem ca de fapt NU recunoaste faptele anticoncurentiale? Vrea 15% amenda la loc? 

  1. Motivul pentru care ziarul Bursa a facut public comunicatul Netcity este ca respectam deontologia, asa cum o facem dintotdeauna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9209
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1443
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5608
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7815
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.5914

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro