Consiliul European a convenit asupra poziţiei sale privind normele actualizate pentru societăţile de asigurări

F.D.
Internaţional / 17 iunie 2022

Consiliul European a convenit asupra poziţiei sale privind normele actualizate pentru societăţile de asigurări

Consiliul European a convenit asupra poziţiei sale (abordare generală) cu privire la modificările aduse Directivei Solvabilitate II, principalul act legislativ al UE în domeniul asigurărilor, informează Agerpres.

Consiliul a subliniat că sectorul asigurărilor şi reasigurărilor poate oferi surse private de finanţare pentru întreprinderile europene şi poate spori robusteţea economiei prin furnizarea de protecţie împotriva unei game largi de riscuri. Având acest dublu rol, sectorul are un mare potenţial de a contribui la realizarea uniunii pieţelor de capital şi la finanţarea tranziţiei verzi şi a celei digitale.

Această revizuire va face ca sectorul asigurărilor şi reasigurărilor să devină mai rezilient şi mai pregătit pentru provocările viitoare, stabilizând în acelaşi timp cerinţele de capital ale asigurătorilor şi oferindu-le o marjă de manevră pe termen scurt.

Consiliul a convenit asupra poziţiei sale, făcând bilanţul progreselor înregistrate de Comisie în discuţiile privind modificările preconizate ale actului delegat, care ar trebui să asigure o revizuire echilibrată a cadrului prudenţial Solvabilitate II în ceea ce priveşte cerinţele de capital. De asemenea, revizuirea îmbunătăţeşte protecţia deţinătorilor de poliţe de asigurare printr-o cooperare consolidată între autorităţile de supraveghere şi continuă să prevină falimentul asigurătorilor, contribuind astfel la stabilitatea sectorului financiar.

Cadrul legislativ existent a funcţionat, în general, bine de la adoptarea Directivei Solvabilitate II în 2009, dar, în septembrie 2021, Comisia a propus anumite îmbunătăţiri. Revizuirea a vizat în special îmbunătăţirea proporţionalităţii, măsuri de garantare pe termen lung, aspecte legate de supravegherea transfrontalieră şi crearea de instrumente macroprudenţiale.

În poziţia sa, Consiliul a ţinut seama de particularităţile sectoarelor naţionale de asigurări atunci când a actualizat regimul cerinţelor de capital pentru întreaga industrie a asigurărilor din UE. El a urmărit, de asemenea, să găsească echilibrul corect în efortul de a reduce sarcina administrativă asupra asigurătorilor, în special asupra întreprinderilor mici şi cu un grad redus de complexitate, de exemplu în contextul cerinţelor de raportare.

În ceea ce priveşte rolul Autorităţii Europene de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA), Consiliul a considerat util să atribuie EIOPA noi sarcini: pregătirea unui raport privind evaluarea de către asigurători a riscurilor legate de pierderea biodiversităţii, împreună cu riscurile legate de dezastrele naturale şi climă, în conformitate cu Pactul verde european; definirea unor ghiduri coerente pentru normele naţionale urmate de asigurători atunci când îşi evaluează riscurile macroprudenţiale, adică riscurile care afectează un întreg sector sau economia în ansamblu.

Propunerea Comisiei de modificare a Directivei Solvabilitate II vizează revizuirea cadrului prudenţial aplicabil sectorului asigurărilor într-un mod cuprinzător, acoperind o gamă largă de subiecte.Propunerea a făcut parte dintr-un pachet care cuprinde, de asemenea, o directivă de instituire a unui cadru pentru redresarea şi rezoluţia întreprinderilor de asigurare şi de reasigurare şi o comunicare privind revizuirea cadrului prudenţial al UE pentru asigurători şi reasigurători în contextul redresării UE în urma pandemiei.

Întrucât Consiliul a convenit asupra poziţiei sale cu privire la propunere, acesta este pregătit să înceapă negocierile cu Parlamentul European pentru a ajunge la un acord cu privire la versiunea finală a textului, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro