Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

CONSILIUL INVESTITORILOR STRĂINI:"Lipsa de predictibilitate este un dat"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

FIC: "În orice moment Guvernul sau Parlamentul pot adopta o lege sau lua o decizie cu impact semnificativ, fără consultări prealabile" 

Lipsa de predictibilitate din ţara noastră este un dat, acesta fiind "noul normal", subliniază investitorii străini într-un comunicat de presă. Aceştia arată că, potrivit ultrimului sondaj realizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC), încrederea membrilor FIC în mediul legislativ rămâne la un nivel scăzut, după episodul Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, şi nu s-a deteriorat mai mult de atunci, arată studiul citat. Acesta menţionează: "România continuă să aibă evaluări negative când vine vorba de infrastructură sau de birocraţie, dar acestea sunt lucruri pe care întreg mediul de afaceri le spune de ani de zile. Investitorii şi oamenii de afaceri au fost nevoiţi să se adapteze la «noul normal», adică o situaţie în care lipsa de predictibilitate este un dat şi în orice moment Guvernul sau Parlamentul pot adopta o lege sau lua o decizie cu impact semnificativ, fără consultări prealabile sau o perioadă rezonabilă în care companiile să îşi adapteze şi ajusteze operaţiunile".

FIC avertizează că evoluţia cea mai îngrijorătoare este cea legată de indicatorul privind disponibilitatea forţei de muncă, unde de trei ani observăm o continuă deteriorare. Două treimi dintre repondenţi spun că, în prezent, nu găsesc forţă de muncă adecvată pentru nevoile companiei lor. Este pentru prima dată când mai mult de jumătate dintre cei care răspund la chestionar fac această afirmaţie.

Aproximativ jumătate dintre repondenţi se aşteaptă ca veniturile lor să crească şi o treime anticipează că acestea vor rămâne la fel şi în 2020, mai arată sondajul citat. Comunicatul FIC menţionează: "Observăm o scădere a numărului de repondenţi care se aşteaptă la o creştere a pieţelor pe care exportă, ceea ce nu este surprinzător având în vedere încetinirea creşterii economice din Germania şi zona euro, principalii parteneri comerciali ai României".

Pentru perioada următoare, o treime dintre respondenţi anticipează o creştere a nivelului investiţiilor şi 40% doresc să angajeze mai multe persoane decât în 2019.

Scorurile negative pe care România le primeşte la capitolele infrastructură, birocraţie şi reglementare rămân foarte mici.

În ceea ce priveşte încrederea investitorilor, în primul rând aceasta trebuie reconstruită vizavi de sistemul politicilor publice şi de cel legislativ al ţării. "România este un membru stabil şi important al Uniunii Europene ceea ce îi conferă un surplus de încredere comparativ cu alte posibile destinaţii pentru investiţii străine, dar, în acelaşi timp, lipsa de predictibilitate şi stabilitate pot deteriora acest potenţial. În al doilea rând, sunt necesare măsuri pe termen scurt şi lung pentru a rezolva tensiunile din piaţa muncii. Companiile se vor adapta la condiţiile din piaţă fiindcă nu au de ales, dar factorii de decizie trebuie să aibă grijă ca nivelul general al salariilor să nu depăşească productivitatea economiei şi, astfel, să afecteze până la urmă competitivitatea regională a României. De aceea, politicile publice nu trebuie axate pe menţinerea unui nivel scăzut al salariilor, ci pe creşterea productivităţii economiei româneşti. În acest sens sunt necesare toate acele investiţii majore în infrastructură, sănătate şi educaţie pe care mediul de afaceri le cere de mult timp, concomitent cu creşterea calităţii serviciilor publice şi a calităţii vieţii pentru a opri exodul forţei de muncă calificate".

FIC se declară angajat în creşterea sustenabilă a economiei şi bunăstarea angajaţilor şi a cetăţenilor români, membrii Consiliului investind zeci de miliarde de euro în economia românească şi angajând aproximativ 185.000 de persoane.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Business Card
BTPay
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Hotel Marshal Garden

ENGLISH SECTION

more articles

Anvergura
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS