Consiliul Investitorilor Străini: Noul pachet de măsuri fiscale pune investiţiile sub semnul întrebării

F.D.
Miscellanea / 21 septembrie

Consiliul Investitorilor Străini: Noul pachet de măsuri fiscale pune investiţiile sub semnul întrebării

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) trage un semnal de alarmă asupra recentelor propuneri de modificări fiscale şi arată că noul pachet pune investiţiile sub semnul întrebării. Potrivit FIC, măsurile recent publicate vor îngreuna şi întârzia procesul României de aliniere la standardele impuse de OECD pentru creştere economică sustenabilă şi sprijinirea investiţiilor, relatează Agerpres.

"Consiliul Investitorilor Străini (FIC) trage un semnal de alarmă asupra recentelor propuneri de modificări fiscale, care nu doar schimbă substanţial legislaţia fiscală şi introduc o serie de taxe noi sau majorări, dar totodată, anulează principiul fundamental al Codului care acorda un timp de 6 luni necesar pentru ajustarea afacerilor la noile reguli. Pentru multe dintre noile măsuri fiscale este imposibil de estimat impactul cu acurateţe, iar având în vedere situaţia precară a bugetului şi economiei, este important ca alegerea măsurilor să fie făcută doar în funcţie de capacitatea de a estima impactul acestora. În lipsa unor schimbări majore de gestionare a finanţelor publice, de reducere a cheltuielilor cu administrarea serviciilor publice, de îmbunătăţire a colectării, de asigurare a echităţii fiscale şi de reducere a zonelor gri, sustenabilitatea bugetului de stat rămâne fragilă. Totodată, impozitarea disproporţionată a marilor contribuabili pune în pericol capacitatea de redresare a economiei, cu riscul chiar ca unele companii să nu mai poată continua activitatea în ţara noastră pentru că îşi vor pierde rentabilitatea sau să migreze unele activităţi în alte ţări UE", arată FIC.

Competitivitatea României în raport cu alte state ar putea fi periclitată de o astfel de impozitare a cifrei de afaceri, această practică fiind aproape inexistentă în ţările dezvoltate. De asemenea, impozitarea cifrei de afaceri poate produce distorsiuni competitive chiar şi pe piaţa internă, favorizând firmele deja prezente pe o piaţă, prin comparaţie cu firmele nou create şi crează condiţii de concurenţă inegală în rândul producătorilor competitivi de bunuri similare, mai arată FIC.

În plus, accelerarea procesului legislativ care vizează modificări substanţiale ale Codului Fiscal periclitează încrederea investitorilor în România. Este vital ca pachetul de proiecte legislative să fie discutat şi analizat împreună cu mediul de afaceri pentru a avea o imagine completă a efectelor pe termen mediu şi lung asupra economiei reale şi, implicit, asupra societăţii.

Investiţiile private reprezintă unul dintre motoarele de creştere a economiei, dar şi una dintre principalele surse de finanţare a bugetului de stat.

FIC analizează periodic percepţia marilor investitori asupra economiei din România, în comparaţie cu alte locaţii în care sunt prezente companiile pe care aceştia le reprezintă, cu ajutorul instrumentului intitulat "Business Sentiment Index" (BSI). De-a lungul celor 10 ani în care FIC a derulat acest sondaj la nivelul CEOs, stabilitatea şi predictibilitatea cadrului fiscal au rămas criterii vitale pentru investiţiile private. Ultimele luni de incertitudine sunt reflectate şi în cele mai recente date transmise de Banca Naţională a României (BNR) referitoare la ISD, care arată că investiţiile străine directe în România au scăzut cu 14% în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022.

"România se află într-un proces important de aderare la OECD, organizaţie ce are la bază promovarea creşterii incluzivă şi durabilă la nivel mondial prin cooperare internaţională şi reforme de politici în sprijinul investiţiilor. Măsurile recent publicate vor îngreuna şi întârzia procesul României de aliniere la standardele impuse de OECD pentru creştere economică sustenabilă şi sprijinirea investiţiilor", spun reprezentanţii FIC.

FIC reiterează necesitatea unui cadru legislativ predictibil şi consultarea cu mediul de afaceri pentru a ajunge la cele mai bune soluţii care să asigure sustenabilitatea bugetului de stat şi a economiei, evitarea hiperinflaţiei ca efect al majorării preţurilor de consum şi în acelaşi timp, retransmite deschiderea pentru dialog cu autorităţile statului pentru a pune la dispoziţie analizele şi cunoştinţele experţilor din mediul privat. Rămânem partenerii Guvernului pentru a identifica acele măsuri durabile pentru reforma fiscală, dar şi pentru a asigura dezvoltarea economică a României.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înfiinţarea organizaţiei, companiile membre FIC au susţinut întotdeauna importanţa dialogului între comunitatea de afaceri şi autorităţi. Pentru a contribui la stabilirea direcţiei de creştere economică a României, FIC publică la fiecare doi ani Cartea Albă, care este un set de recomandări ale membrilor pentru cele mai importante sectoare, cum ar fi fiscalitatea, tranziţia energetică, capitalul uman şi sănătatea, tehnologia şi digitalizarea etc., pentru a descoperi cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea durabilă a economiei României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
e-infra.ro
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb