Consiliul Media din Ungaria a suspendat licenţa unui post de radio privat

G.B
Internaţional / 09 iunie

Consiliul Media din Ungaria a suspendat licenţa unui post de radio privat

Comisia Europeană a anunţat, astăzi, că a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar contra Ungariei, după decizia autorităţii naţionale a audiovizualului de a suspenda licenţa pentru postul de radio privat Klubradio, văzută ca o nouă lovitură pentru pluralismul media, potrivit AFP, citată de news.ro.

Klubradio, ale cărui informaţii şi dezbateri sunt adesea critici la adresa guvernului suveranist Viktor Orban, este difuzat online din februarie, după ce i-a fost respins apelul de a-şi păstra licenţa de exploatare.

Comisia "estimează că deciziile Consiliului ungar al mass-media de a refuza reînnoirea drepturilor pentru Klubradio sunt disproporţionate şi netransparente şi deci contrare dreptului european".

Ea consideră şi că legea a fost "aplicată de manieră discriminatorie în acest caz particular".

Procedurile de atribuire de frecvenţe, prelungire sau revocarea acestor drepturi sunt supuse regulilor codului european de comunicaţii electronice.

"Am solicitat autorităţilor ungare să găsească o soluţie pentru ca Klubradio să poată continua să emită. Nu a reacţionat", a indicat vice-preşedintele Comisiei Vera Jourova pe Twitter pentru a explica lansarea acestei proceduri, care poate duce la o sesizare a Curţii de Justiţie a UE.

Ungaria are de acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde scrisorii Comisiei.

În ultimii ani, mare parte din mass-media independente din Ungaria au fost nevoite să se închidă sau să fie preluate de apropiaţi ai puterii. O ameninţare a pluralismului denunţată în UE dar şi în Statele Unite recent.

Autoritatea ungară de media, ai cărei lideri sunt apropiaţi ai partidului de la putere Fidesz, a estimat în septembrie 2020 că Klubradio nu s-a pliat pe regulile administrative pentru reînnoirea licenţei. Pe 30 martie, ea a atribuit frecvenţa altui post radio, Spirit FM, care aparţine unui trust media apropiat lui Viktor Orban.

Klubradio, care a început să emită în anii 1990, s-a confruntat cu o serie de obstacole şi bătălii juridice după sosirea la putere în 2010 a guvernului de dreapta Orban.

În raportul său privind statul de drept în Ungaria publicat în septembrie, Comisia Europeană considera "pluralitatea pieţei de media grav ameninţată" în această ţară.

Ungaria este de asemenea vizată de o procedură (Artciolul 7 din tratat), declanşată pentru risc de "încălcare gravă" a valorilor UE, care pot în teorie să ducă la suspendarea dreptului de a vota în Consiliu, dar care se dovedeşte ineficientă în practică.

Ungaria este clasată pe locul 92 în indexul anual al libertăţii presei realizat de ONG-ul Reporters sans frontieres, care consideră că regimul Viktor Orban a "folosit criza sanitară" pentur a continua "să-şi extindă hegemonia în peisajul mediatic ungar".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Decizie corectă. Orice mijloc mass-media care face propaganda virusului, a noii religii mondiale, a progresismului cu orice preț trebuie scos în afara legii întrucat încalcă valori fundamentale de demnitate națională și umană.

    1. Cretinus, Orbán V. a fost cel care si-a vaccinat cel mai mult populatzia:

      The procurement of Covid-19 vaccines must be accelerated while putting ideological considerations aside, Hungarian Prime Minister Viktor Orbán said in Porto at an EU summit meeting on Friday, 8 May. 

      Addressing a panel discussion focusing on the topic of labour in the afternoon, Orbán said the most important task for a society in the current pandemic situation was to ensure that vaccines are available for the public. “Without having a vaccine available, no social policy can be maintained,” he said. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

24 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1233
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7569
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.1626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro