Consiliul UE adoptă decizia privind neacceptarea documentelor ruse eliberate în Ucraina şi Georgia

G.D.
Internaţional / 8 decembrie 2022

Consiliul UE adoptă decizia privind neacceptarea documentelor ruse eliberate în Ucraina şi Georgia

Consiliul UE a adoptat, astăzi, o decizie privind neacceptarea documentelor de călătorie ruse eliberate în Ucraina şi Georgia. Această decizie reprezintă un răspuns la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la practica Rusiei de a elibera paşapoarte internaţionale ruse rezidenţilor din regiunile ocupate. Totodată, această hotărâre vine în urma deciziei unilaterale a Rusiei de a recunoaşte independenţa teritoriilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud în 2008, transmite News.ro.

"Continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare flagrantă a ordinii internaţionale bazate pe norme, care pune în pericol pacea şi securitatea europeană. Decizia de astăzi a Consiliului este o dovadă suplimentară a faptului că ne poziţionăm cu fermitate de partea Ucrainei. Nu vom recunoaşte niciodată anexarea ilegală a teritoriului său de către Rusia şi reafirmăm dreptul Ucrainei de a elibera şi de a recâştiga controlul deplin asupra tuturor teritoriilor ocupate", a declarat Vít Raku¹an, ministrul afacerilor interne al Republicii Cehe, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului UE.

Astfel, documentele de călătorie ruse care sunt eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina ori în teritoriile separatiste din Georgia sau cele care sunt eliberate persoanelor cu reşedinţa în aceste regiuni sau teritorii nu vor fi acceptate ca documente de călătorie valabile pentru obţinerea unei vize sau pentru trecerea frontierelor spaţiului Schengen.

Statele membre ale UE deja nu recunosc documentele de călătorie ruse eliberate în aceste regiuni sau sunt pe cale de a nu le recunoaşte. Această decizie urmăreşte să stabilească o abordare comună, să asigure buna funcţionare a politicii privind frontierele externe şi a politicii comune a vizelor şi să garanteze securitatea statelor membre ale UE, mai indică sursa citată.

De la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în martie 2014, Rusia eliberează paşapoarte internaţionale ruse rezidenţilor din Crimeea. Această practică a fost extinsă în zonele necontrolate de guvern din regiunile Doneţk şi Luhansk în aprilie 2019, iar apoi în regiunile ocupate Herson şi Zaporijia în iulie 2022. Eliberarea sistematică a paşapoartelor ruse în aceste regiuni ocupate constituie o nouă încălcare a dreptului internaţional şi a integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a independenţei Ucrainei.

UE a condamnat în repetate rânduri în termenii cei mai fermi acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina, exprimându-şi solidaritatea deplină cu poporul ucrainean. Statele membre ale UE au respins cu fermitate şi au condamnat fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor şi teritoriilor ucrainene, precum şi recunoaşterea de către Rusia a independenţei teritoriilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.

Ca reacţie la anexarea Crimeei de către Rusia şi la cele mai recente evoluţii ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, au fost introduse o serie de sancţiuni individuale şi economice. De asemenea, UE a suspendat integral acordul de facilitare a eliberării vizelor dintre UE şi Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro