Consorţiul Universitaria susţine că guvernul încalcă autonomia universitară

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 11 iunie

Disensiunile dintre autorităţi şi cei implicaţi în procesul de educaţie continuă, acum la nivel universitar. Membrii Consorţiului Universitaria, alcătuit din Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj- Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, susţin că au aflat consternaţi de aprobarea, în şedinţa de guvern din 9 iunie 2021, a proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare: "Autonomia universitară este garantată prin Constituţia României, iar acest drept este de necontestat şi nenegociabil. Conform acesteia, şi în concordanţă deplină cu Legea educaţiei naţionale, universităţile îşi elaborează propriile strategii instituţionale şi îşi gestionează autonom şi în interesul universităţii resursele umane. Noi, cele cinci mari universităţi membre ale Consorţiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenţia sa abuzivă într-un domeniu care aparţine exclusiv factorilor decizionali ai unei universităţi. Nimeni nu are dreptul legal să intervină şi să ştirbească, prin modificarea legislaţiei, autoritatea şi autonomia universitară. În virtutea acesteia, nu vom accepta ca decizia privind resursele umane, implicit procesul didactic şi de cercetare din universitate, să fie exercitată din exteriorul universităţii, printr-o lege abuzivă, al cărei proiect a fost aprobat astăzi de guvern, şi care prevede ca unic criteriu şi argument o simplă cerere de continuare a activităţii la împlinirea vârstei legale de pensionare. Este îngrijorătoare şi contraproductivă această atitudine a decidenţilor de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calităţii şi competitivităţii în mediul academic. Universităţile trebuie să îşi definească autonom politicile de personal didactic şi de cercetare pe baza unor standarde de calitate şi criterii nediscriminatorii, aprobate de către Senatul universitar. Continuarea activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare se poate realiza numai în aceste condiţii. Membrii Consorţiului Universitaria solicită imperios respectarea legală şi reală a autonomiei universitare, în spiritul promovării calităţii academice în România şi a pregătirii tot mai bune a absolvenţilor noştri". Documentul este semnat de Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Preşedintele în exerciţiu al Consorţiului Universitaria; Prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi; Prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj Napoca; Prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universităţii din Bucureşti; Prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Ce unitate ? Ce atitudine! Ce limbaj de lemn! La atitudine față de plagiatori stați mai prost. Acolo nu prea aveti reacții!

  Cunosc mulți universitari cu alergie la biblioteci. Cunosc universitari cu nevastă si copii sacrificandu-si în aceiași instituție!?

  Îi păstrăm pe toți? 

  1. Sunt pline universitățile voastre de nulități, de familii care au venit cu cățel și purcel să fie universitari, cunosc familii alcătuite din bunici, copii și nepoți, care lucrează în aceeași universitate, toți promovează înaintea celor merituoși-puțini, câți mai sunt. Sunt pline universitățile de politruci (vezi Slugărel, la Iași, care ar vrea autonomie și funcție de rector pe viață), care sunt zero barat ca pedagogi, zero barat ca cercetători.

   Voi vreți autonomie ca să prelungiți activitatea în învățământul universitar doar pentru cei care sunt în cârdășie cu voi, așa cum faceți acum; pentru cei indezirabili nu este oportun; trebuie să vă aduceți rudele, amantele, colegii de la partide în locul celor pe care vreți să plece la pensie. Să vă fie rușine!

  I-am spus unui coleg de cancelarie ce se dădea "rotund ": băiatu ' ,profesorii mei au fost din alte vremuri educați dar au avut ghinionul să predea sub comuniști însă aveau "ținută " de universitari, voi ati terminat școala acum dar cu foști turnători pe la Securitate, că doar ăia aveau referințe bune! Nu zic că toți universitarii sunt așa, dar haturile sunt încă deținute de ei!

  Ce dovadă mai clară poate fi decât toleranța maximă la plagiate !?  

  ,,Autonomia universitară" ?...

  Păi în cazul acesta rectorii vor păstra numai pe cei care nu-l contrazic... 

  Sunt personalități care au rămas la plata cu ora după 65 de ani 

  Știți cât primesc ? 

  Să fie clar , în vacanțe , nimic , iar în rest circa 600 roni pe lună.....da a-ți înțeles bine ! 

  Rectorii vor autonomie !? Sunt , e adevărat multe rude în facultăți... 

  Dar cine i -a angajat ? ,,autonomia"....e răspunsul , adică rectorul...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

24 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1233
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7569
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.1626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro