Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

CONTESTÂND CITAŢIILE CONGRESULUI: Trump a pierdut, în primă instanţă, un proces

L.A.
Internaţional /

Donald Trump (Sursă foto: Twitter)

Donald Trump (Sursă foto: Twitter)

Preşedintele american, Donald Trump, a pierdut astăzi, un proces în primă instanţă în care contestă citaţiile Camerei Reprezentanţilor pentru declaraţiile sale fiscale pe mai mulţi ani, urmând să conteste decizia în apel, transmite Reuters.

Un judecător american a decis ieri, în favoarea unei comisii a Camerei Reprezentanţilor care solicită firmei de contabilitate a lui Trump să predea declaraţiile fiscale ale acestuia, dând o primă lovitură administraţiei prezidenţiale în conflictul juridic cu Congresul.

Judecătorul districtual Amit Mehta, din Washington, a respins şi o solicitare din partea lui Trump ca decizia să fie suspendată până la apel, mai scrie Reuters.

Marţea trecută, Mehta a audiat argumentele dacă firma Mazars ar trebui să respecte citaţia comisiei de supraveghere din Camera Reprezentanţilor.

Potrivit judecătorului, comisia "a demonstrat că nu caută la întâmplare nereguli în declaraţiile fiscale ale preşedintelui" şi că documentele de la firma Mazars ar putea ajuta Congresul să adopte legi şi să efectueze alte activităţi de bază.

"Nu este credibil că o Constituţie care acordă Congresului puterea de a demite un preşedinte inclusiv pentru comportament penal ar nega Congresului dreptul de a-l investiga pentru comportament ilegal, trecut sau prezent, chiar şi fără deschiderea unei anchete pentru punerea sub acuzare", a spus Mehta, potrivit Reuters.

Judecătorul a dat un termen de şapte zile firmei Mazars pentru a respecta citaţia primită din partea Congresului.

Este pentru prima oară când un tribunal federal a apreciat până unde poate merge Congresul în investigarea lui Trump şi a afacerilor sale. Trump a declarat reporterilor că decizia este "o nebunie" şi că va face apel.

"Este o decizie complet greşită, luată, în mod evident, de un judecător numit de Obama", a afirmat Trump, conform Reuters.

Trump refuză să coopereze într-o serie de investigaţii care variază de la declaraţiile sale fiscale şi deciziile sale politice şi până la hotelul din Washington şi fondurile alocate pentru securitatea copiilor săi, mai scrie agenţia.

Blocajul s-a agravat ieri, când Trump a spus fostului consilier de la Casa Albă, Don McGahn, să sfideze o citaţie pentru a depune mărturie despre investigaţia referitoare la Rusia a procurorului special, Robert Mueller, în faţa unei alte comisii a Congresului.

Avocaţii lui Trump au argumentat că Congresul urmăreşte "să ofere democraţilor o armă politică pe care să o folosească împotriva preşedintelui acum şi în alegerile din 2020".

Comisia de supraveghere din Camera Reprezentanţilor doreşte puteri extinse şi afirmă că are nevoie de declaraţiile fiscale ale lui Trump pentru a analiza dacă acesta s-a aflat în conflict de interese sau a încălcat legea prin faptul că nu s-a distanţat în totalitate de afacerile sale, aşa cum au făcut preşedinţii anteriori, mai relatează Reuters.

Luna trecută, avocaţii lui Trump şi ai Trump Organization au intentat un proces pentru a bloca citaţia comisiei, afirmând că Congresul şi-a depăşit limitele constituţionale.

Mehta a fost numit în 2014 de fostul preşedinte democrat Barack Obama, care a fost şi el investigat deseori de către republicanii din Congres, de-a lungul celor două mandate ale sale.

Mazars a evitat să se declare de o parte sau de alta a disputei, afirmând că "îşi va respecta obligaţiile legale".

"Decizia este o victorie răsunătoare a domniei legii. Congresul trebuie să aibă acces la informaţiile de care avem nevoie pentru a ne face treaba efectiv, cu eficienţă, şi cerem preşedintelui să nu se mai implice în această acoperire fără precedent şi să respecte legea", a afirmat Elijah Cummings, preşedintele comisiei de supraveghere din Cameră, într-un comunicat.

Pe 22 mai, un judecător din Manhattan va audia argumentele într-un proces similar, intentat de Trump pentru a bloca citaţiile trimise de Congres către Deutsche Bank şi Capital One Financial, mai informează Reuters.

"Decizia lui Mehta va avea o greutate considerabilă în contexte similare, în care Camera cere alte date", a spus Carl Tobias, profesor de drept la University of Richmond, potrivit presei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS