Contorizare Virtuala Neta a energiei electrice, un sistem de contorizare evitat sau întârziat in România?

A.F.
Miscellanea / 24 mai

Contorizare Virtuala Neta a energiei electrice, un sistem de contorizare evitat sau întârziat in România?

Aşa numitul "Virtual Net Metering" reprezintă borna kilometrică ZERO dacă vrem să plecăm mai departe în formarea şi funcţionarea Comunităţilor de Energie sau partajarea energiei regenerabile produse pe acoperisul blocurilor spre exemplu, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, contorizarea virtuală reprezintă un pas important spre gestionarea modernă şi eficientă a energiei electrice din blocurilor de locuinţe, aducând beneficii atât pentru administratori cât şi pentru locatari. Implementarea unui astfel de sistem poate duce la economii semnificative de pana la 60% conform experientei din Spania in cazul in care aceste locuinte vor fi arondate unei comunitati energetice

Contorizarea virtuală netă este un sistem care permite mai multor utilizatori să beneficieze de energia produsă de o singură sursă de energie regenerabilă, cum ar fi un parc fotovoltaic, una sau mai multe sau o turbine eoliane. Acest mecanism este util în special pentru comunităţi sau grupuri de utilizatori care nu au posibilitatea de a instala propriile surse de energie regenerabilă pe proprietăţile lor, dar care doresc să beneficieze de avantajele economice şi ecologice ale energiei verzi.

Iată cum funcţionează contorizarea virtuală netă:

1.Instalarea sursei de energie: O sursă de energie regenerabilă, cum ar fi un parc solar sau eolian, este instalată într-o locaţie accesibilă mai multor utilizatori.

2.Distribuirea energiei: Energia produsă de această sursă este distribuită virtual către utilizatorii înscrişi în programul de contorizare virtuală netă.

3.Contorizarea producţiei şi consumului: Energia produsă este măsurată şi împărţită între utilizatorii participanţi, conform unor acorduri prestabilite. Fiecare utilizator primeşte un credit pentru energia produsă, care este scăzut din consumul său total de energie, exact ca în cazul în care ar avea propriul sistem de energie regenerabilă instalat pe proprietatea sa.

4.Facturare: Utilizatorii primesc facturile de energie electrică reduse cu cantitatea de energie regenerabilă atribuită lor, reflectând astfel economiile generate de utilizarea sursei comune de energie.

Beneficiile contorizării virtuale nete includ:

Accesibilitate: Permite accesul la energia regenerabilă pentru cei care nu pot instala surse proprii (de exemplu, locuitorii apartamentelor sau casele umbrite).

Economii financiare: Utilizatorii pot beneficia de facturi mai mici la energie datorită creditelor pentru energia regenerabilă.

Sustenabilitate: Contribuie la reducerea amprentei de carbon prin promovarea utilizării surselor de energie regenerabilă.

Acest concept este deosebit de relevant în cadrul comunităţilor, asociaţiilor de locatari şi altor grupuri care doresc să colaboreze pentru a beneficia de avantajele energiei regenerabile fără a necesita instalări individuale complexe şi costisitoare.

Contorizarea virtuală netă este implementată în mai multe ţări europene, fiecare având propriile cadre legislative şi reguli specifice. Iată câteva exemple notabile:

1.Germania: Germania a introdus scheme de partajare a energiei, permiţând comunităţilor să beneficieze de energia produsă de instalaţiile comune de energie regenerabilă.

2.Olanda: Olanda are un sistem de contorizare virtuală netă care permite consumatorilor să împartă energia produsă de panourile solare comunitare.

3.Italia: Italia a adoptat reglementări care permit contorizarea virtuală netă, încurajând astfel instalarea de sisteme de energie regenerabilă comunitare.

4.Franţa: Franţa a introdus legislaţie care permite partajarea energiei produse de instalaţiile regenerabile în cadrul unor comunităţi energetice.

5.Belgia: Belgia permite contorizarea virtuală netă, oferind suport pentru proiectele de energie regenerabilă comunitară.

6.Spania: Spania a adoptat legislaţie care încurajează comunităţile de energie, permiţând consumatorilor să împartă energia produsă de instalaţiile solare comune.

Aceste ţări au recunoscut beneficiile economice şi ecologice ale contorizării virtuale nete şi au dezvoltat politici pentru a facilita implementarea acestui sistem. Cadrele legislative şi specificaţiile pot varia, dar toate aceste ţări au făcut paşi importanţi pentru a încuraja partajarea energiei regenerabile la nivel comunitar.

Nu cunoaştem , doar am o foarte vaga bănuiala de ce acest sistem de contorizare a "trecut pe lângă" legiuitor si mai ales ANRE. Din fericire progresul nu poate (încă) fi oprit la granita României si nici " băgat sub preş"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb