CONTRACTELE DE CREDIT NU VOR MAI FI TITLURI EXECUTORII, DACĂ PROIECTUL LEGISLATIV VA FI VOTAT ŞI DE DEPUTAŢIAlte două proiecte de lege ale senatorului Zamfir au trecut de Senat

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 27 martie 2018

Una din cele două iniţiative vizează piaţa leasingului

Pas cu pas, iniţiativele legislative ale senatorului liberal Daniel Cătălin Zamfir trec prin procesul de aprobare, adunând de fiecare dată mai multe voturi pentru decât împotrivă.

Proiectele de lege care privesc piaţa leasingului şi rolul de titlu executoriu pe care îl au contractele de credit au obţinut, ieri, avizul pozitiv în plenul Senatului, mergând, mai departe, în Camera Deputaţilor, care este for legislativ.

Primul dintre cele două texte legis­lative prevede că persoanele care au contracte de leasing şi nu şi-au mai plătit ratele de trei luni au posibilitatea să-şi valorifice bunurile achiziţionate în leasing, având la dispoziţie 30 de zile pentru acest lucru. Daniel Zamfir ne-a explicat, săptămîna trecută: "Dacă omul vinde bunul la o valoare mai mică decât cea reziduală, atunci va completa cu suma necesară până cînd va achita întreaga valoare rămasă de plată. Dacă vinde la un preţ mai mare, atunci acoperă datoria şi restul îl opreşte. În situaţia în care clientul nu reuşeşte să valorifice respectivul bun, acesta va fi preluat de societatea de leasing, pentru a-l valorifica ea.

În acest caz, dacă bunul va fi vândut cu mai puţin decât suma rămasă de plată, atunci clientul va plăti diferenţa până îşi acoperă toată datoria".

Cea de-a doua iniţiativă legislativă urmăreşte anularea rolului de titlul executoriu pe care îl au contractele de credit, textul de lege vizând doar creanţa comercială, nu şi bunul gajat. Contractul de ipotecă are rol de titlu executoriu, conform codului civil, şi aşa va rămâne, ne-a precizat Daniel Zamfir, adăugând: "Banca nu trebuie să mai poată pune poprire pe conturi, aleatoriu, ci doar după pronunţarea instanţei. În schimb, casa poate fi executată în baza contractului de ipotecă".

Liberalul are mai multe proiecte depuse în Parlament pentru protejarea consumatorului, urmând să fie dezbătute în comisiile de la Camera Deputaţilor plafonarea dobânzilor şi retractul litigios, iar săptămâna trecută a redepus iniţiativa prin care doreşte abrogarea articolului 25 din Legea de funcţionare a BNR, astfel încât conducerea băncii centrale să nu mai aibă imunitate penală şi civilă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este cel mai tare parlamentar.

    Gandeste legi, se zbate pentru ele. Gaseste sustinatori si le trece.  

    Mai mult, sunt legi utile populatiei.

    Felicitari, Daniel Zamfir ! 

    Felicitari domnule senator.Va multumim ca alaturi de domnul Piperea ne faceti viata mai usoara si ne dati o spereanta pentru viitorul copiilor nostril. Va urez sanatate dvs si familiei .

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro