ICT

CONTROLUL DIN NOIEMBRIE 2015Surse: ASF a găsit la SAI SAFI Invest contracte supradimensionate cu firmele lui Viorel Cataramă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 08 august 2017

Surse: ASF a găsit la SAI SAFI Invest contracte supradimensionate cu firmele lui Viorel Cataramă

Comisionul de administrare supradimensionat, pentru a acoperi costurile crescute generate de anumite contracte, conform ASF

SAI SAFI nu a adoptat o politică corespunzătoare de evitare a conflictelor de interese, potrivit ASF

SAI SAFI: "Toate măsurile dispuse de ASF au fost implementate de către societate"

SAI SAFI-Invest, administratorul Fondului Oamenilor de Afaceri (FOA), a practicat un comision de administrare supradimensionat (1,2% pe lună), raportat la media din piaţă, dar şi la activitatea derulată, potrivit rapoartelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, în urma controlului din noiembrie 2015.

Potrivit unui raport consultat de ziarul "BURSA", Autoritatea a mai găsit la SAFI Invest o serie de contracte - de chirie, de consultanţă, de prestări servicii - supradimensionate, încheiate cu firme controlate de Viorel Cataramă sau de angajaţi ai administratorului.

SAI SAFI este controlată de Viorel Cataramă, printr-o participaţie directă de 50,1% şi prin Elvila SA, care are 49,03%, conform informaţiilor de la Registrul Comerţului. Viorel Cataramă are 42% din Elvila, conform datelor oficiale.

În urma controlului din noiembrie 2015, ASF a impus, în august 2016, sancţiuni în sarcina SAI SAFI Invest şi a conducătorilor acesteia, potrivit unui răspuns transmis de SAI SAFI, la solicitarea ziarului BURSA.

"Dorim să menţionăm faptul că toate măsurile dispuse au fost implementate de către societate, iar sancţiunile însuşite de către conducători", ne-au transmis reprezentanţii societăţii de administrare.

Pe lângă planul de măsuri impus SAI SAFI, ASF a dat amenzi pentru: Neli Neacşu, director general SAI SAFI Invest (amendă de 22.500 de lei), Gheorghe Adrian Neacşu, director general adjunct (amendă de 22.500 de lei), Daniela Marinela Cuzuban, reprezentant al compartimentului de control intern (amendă de 10.000 de lei).

Totodată, au primit sancţiuni - Corina Adriana Lamor, membru al Comitetului de Audit, Ioana Cristina Stroia, membru al Comitetului de Audit, Doina Florescu, membru al Comitetului de Audit, Dana Jeannine Lazăr, membru al Comitetului de Audit.

Deciziile ASF privind sancţiunile de la SAI SAFI arată că "au fost identificate o serie de situaţii generatoare de costuri apreciate de către ASF ca fiind supradimensionate pentru SAI SAFI Invest, respectiv pentru FII FOA".

SAI SAFI nu a dorit să comenteze, la solicitarea ziarului BURSA, contractele identificate de ASF ca generatoare de costuri prea mari pentru societate.

"Informaţiile la care solicitaţi opinie sunt cuprinse în procesul verbal de control întocmit ca urmare a acţiunii de control periodic efectuat la SAI SAFI Invest SA în perioada 16.11.2015 - 27.11.2015, acesta având caracter confidenţial", ne-a transmis SAI SAFI, prin Dana Jeaninne Lazăr, Preşedinte Director General.

Contract de chirie, urmat de un contract de consultanţă, de 6.000 de euro lunar

ASF arată, într-un raport consultat de ziarul BURSA, că SAI SAFI a funcţionat din 2001 într-un sediu, de 130 mp, închiriat de la Elvila, pentru 1.950 de dolari pe lună. În 2011, preţul urcă brusc la 7.950 euro, după care, în 2012, scade la 1.950 de euro lunar. Scăderea cu 6.000 de euro a chiriei în 2012 coincide cu intrarea în vigoare a unui contract de consultanţă cu SC Elvila General Consult SRL, pentru 6000 de euro lunar.

Firma de consultanţă (controlată de Viorel Cataramă şi Elvila SA) nu este autorizată de ASF.

SAI SAFI a răspuns, la solicitarea ASF să explice contractul de consultanţă, că în urma opiniilor primite de la această firmă a reuşit ca, în 2013, să crească limitele investiţionale de la 59,82%, la 72,83%.

În plus, SAI SAFI a mai achitat, din decembrie 2013, o chirie lunară de 29.950 de lei pentru un spaţiu neautorizat de ASF. Ulterior, societatea a solicitat ASF autorizarea acestui sediu.

ASF a mai găsit la SAFI Invest un contract de închiriere spaţiu arhivare şi servicii legătorie cu Iriana Goodservice SRL.

Autoritatea precizează că asociaţii Iriana Goodservice SRL sunt Neacşu Elena şi Neacşu Constantin, care se află în relaţii de afinitate cu Neli Neacşu -preşedinte şi director general SAI SAFI Invest.

Sumele achitate acestei companii au fost de peste 400.000 de lei, în perioada noiembrie 2012 - septembrie 2015.

Ulterior, SAI SAFI a comunicat ASF denunţarea contractului cu Iriana Goodservice SRL.

De asemenea, SAI SAFI a avut un contract cu Elcosti Trade Company SRL, pentru produse de papetărie. Asociaţii Elcosti Trade Company SRL sunt Neacşu Elena şi Neacşu Constantin, care se află în relaţii de afinitate cu Neli Neacşu -preşedinte şi director general SAI SAFI Invest.

ASF mai raportează contractul de prestări servicii cu DLJ Consulting International, pentru 416 euro lunar, Autoritatea găsind 4 contracte pentru perioade succesive de câte un an. Asociat unic al DLJ Consulting Intenational este doamna Neli Neacşu, potrivit raportului citat, iar administrator al prestatorului este Dana Jeannine Lazăr, totodată membru CA al SAI SAFI.

ASF mai notează existenţa unui contract pentru servicii IT cu PFA Costin Cristescu, pentru 3000 de lei/lună, sau 5500 de lei/lună, începând cu septembrie 2014, în condiţiile în care Costin Cristescu este afin cu Clementina Cristescu, angajat la direcţia de contabilitate/back-office SAI SAFI.

Autoritatea mai notează şi costurile supradimensionate cu auditul, de 56.000 de euro, către Audit Analis Expert SRL. Ulterior compania a notificat reducerea costurilor cu auditul.

ASF a considerat că SAI SAFI nu a adoptat o politică de evitare a conflictelor de interese, având în vedere contractele menţionate.

Autoritatea a constatat că reducerea valorii unitare a activului net şi implicit a fondurilor investitorilor a fost generată şi de comisionul de administrare nejustificat de mare.

Până în mai, ASF a fost condusă de Mişu Negriţoiu, care, conform presei mondene, este finul lui Viorel Cataramă.

Ziarul BURSA a scris, anul trecut, că SAI SAFI-Invest, administratorul Fondului Oamenilor de Afaceri (FOA), a scos la vânzare pachetul de 1.722.010 acţiuni "Elvila" SA deţinut de fond (4,24%), pentru 5,16 milioane de lei (3 lei/acţiune).

Ulterior, preţul a fost redus la 2,55 lei/acţiune, după ce nu s-au găsit cumpărători pentru pachetul menţionat.

Potrivit Raportului de Asigurare asupra Raportărilor FOA Fond Închis de investiţii la 31 decembrie 2015, rezilierea contractului de răscumpărare de acţiuni încheiat cu Elvila SA, în data de 12.08.2014 şi reintroducerea acţiunilor deţinute de Fondul oamenilor de afaceri în activul acestuia au condus la neîncadrarea fondului în limitele investiţionale prevăzute de articolul 4 din Instrucţiunea ASF nr 2/2006.

Acţionarii "Elvila" aprobaseră, pe 3 iulie 2014, răscumpărarea pachetului de acţiuni deţinut de FOA. În baza contractului dintre Elvila şi SAFI Invest, răscumpărarea avea să se facă la preţul de 1 leu/ acţiune, plata urmând să se facă în şase tranşe trimestriale.

Până la data de 30 iunie 2015, suma încasată de către FOA era de 574.004 lei, potrivit raportului fondului.

În iunie 2015, însă, FOA a fost informat de către Elvila că decizia acţionarilor privind răscumpărarea de acţiuni a fost contestată în instanţă de către Libra Internet Bank (acţionar cu o participaţie de 1,23% din Elvila). În aceste condiţii, Elvila a decis amânarea plăţii tranşelor prevăzute în contractul de răscumpărare. Astfel, în decembrie 2015, SAI SAFI Invest a informat că a decis rezilierea contractului de răscumpărare încheiat cu Elvila şi reintroducerea acţiunilor în activul FOA.

SAFI a fost societatea de administrare a Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), care a creat un imens scandal în anul 1996, când sute de mii de oameni şi-au pierdut banii investiţi în acest fond.

FMOA a fost înfiinţat în 1993 şi a scos la vânzare certificate de investitor, pe care oamenii s-au grăbit să le cumpere, fiind tentaţi de faptul că li se promitea o creştere de 40% pe lună a sumei investite, în timp ce băncile acordau o dobândă de doar 5-7%, potrivit informaţiilor din Wikipedia, care arată: "Deşi, scriptic, a înregistrat evoluţii şi rezultate spectaculoase în primii ani de funcţionare, în anul 1996 Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri s-a confruntat cu probleme foarte grave, determinate în principal de politicile de investiţie neadecvate şi de insuficienta reglementare a pieţei de capital, probleme ce au culminat cu suspendarea răscumpărărilor titlurilor.

Cauza imediată a fost modificarea, în primăvara anului 1996, a regulamentului în baza căruia se calcula valoarea activului net al fondurilor de investiţii. Conform noii proceduri de calcul, FMOA a fost declarat falimentar. Un timp, fiecare investitor a reuşit să-şi recupereze lunar câte 5% din sumă, sau a putut achiziţiona în contul banilor depuşi mobilă marca Elvila".

"Libra Bank", acţionarul care a contestat răscumpărarea acţiunilor "Elvila", a fost înfiinţată în 1996 de mai mulţi oameni de afaceri, acţionari ai SAFI-FMOA, şi a devenit operaţională în mai 1997. În aprilie 2000, Viorel Cataramă, acţionar fondator, a vândut 90% din acţiuni unui grup de 19 investitori turci şi ciprioţi.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Comisionul de administrate care e public e foarte mare: 14% per an, nu stiu daca se poate obtine rentabilitate pentru investitori sa acopere acest comision. Aditional se pare can mai sunt si contracte cu dedicatie. Ce face ASF? Ar trebui sa dispuna schimbarea administratorului sau lichidarea fondului. Actionarii disipati nu isi pot apara interesele.

  1. cui? SAI-ului? cred ca aici nu sunt probleme, daca SAI e detinut de Catarama si Elvila, e clar.

   cei care nu isi pot apara interesele sunt investitiorii in fond, carorar li se scurg banii prin contracte. intrebarea mea e: cine investeste in FOA??  

   Unde avea sediul DLJ Consulting?

   Nu-l avea acasă la Dana Lazăr Jeannine, cea întronată Directoare la SAFI prin Autorizația ASF 32/10.02.2017? 

   Ce caută suspecta Clementina Cristescu în Autorizația ASF 128/26.06.2017?

   Câtă șpagă s-a dat ... că e foarte rentabil să încasezi confidențial 6000€/lună pentru nimik și să plătești o amendă de 22500 lei odată la 3 ani :-)  

   [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

  Crede careva ca uitam prima ESCROCHERIE majora de dupa 1989 ? Atunci, la sfarsitul anilor '90 a scazut increderea in piata de capital ! Ai jecmanit pe multi oameni ,dar toti ati fost CARPELE pedesereului de atunci ! Au fost destui cei ce stiau de hotia Caritas sau de FNI ,dar au sperat in investii adevarate,aduceti-va aminte ca erau foarte putine retrageri pe termen scurt , majoritatea erau la termene de peste 1 an... TE-AS SCUIPA intre ochi si azi J*I*G*O*D*I*E* catarama, stai linistit , tu nu o sa crapi in patul tau...

  Securistul/hotomanul Cacarama nu poate trai altfel,e ceva natural ;acum sunt in echipa si fura incet ce-a mai ramas/in loc sa fie la puscarie cu Boboc[cnvm],dau lectii de afaceri si moralitate.Hai DNA ,hai Codruta si la hotul de Cacarama.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

06 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6915
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.7106

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro