Coreea de Nord testează o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune

S.B.
Internaţional / 13 septembrie

Coreea de Nord testează o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune

Coreea de Nord a anunţat că a efectuat cu succes tiruri de testare a unei noi "rachete de croazieră cu rază lungă" de acţiune, în acest weekend, provocând îngrijorări Statelor Unite cu privire la "ameninţări" pe care aceste tiruri le reprezintă pentru vecinii acestui regim izolat, informează news.ro.

"Această activitate subliniază dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a programului său nuclear şi ameninţările pe care acest lucru le reprezintă pentru vecinii săi şi comunitatea internaţionlă", a reacţionat într-un comunicat Pentagonul.

Tirurile au avut loc sâmbătă şi duminică, potrivit agenţiei oficiale de presă nord-coreene KCNA.

Precedente tiruri nord-coreene, în martie, la Marea Japoniei, au fost interpretate ca un o sfidare a administraţiei preşedintelui american Joe Biden.

Rachetele, cu care KCNA a publicat imagini, au parcurs o traiectorie de 1.500 de kilometri şi şi-au atins ţinta - nespecificată de agenţie, care evocă "arme strategice de mare importanţă".

"Eficienţa acestui sistem de armament i-a confirmat excelenţa", scrie KCNA, care sărbătoreşte "o armă de disuasiune" menită "să contracareze manevre militare ale forţelor ostile".

Aceste rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune - în cazul în care se confirmă faptul că Nordul le deţine - reprezintă un progres tehnologic al Coreei de Nord, potrivit unor analişti.

Armata sud-coreeană, care este de obicei prima sursă de informaţii despre tiruri nord-coreene, nu a confirmat acest tir iniţial.

"Militarii noştri efecturază o analiză detaliată, în cooperare cu serviciile de informaţii sud-coreene şi americane", a reacţionat pur şi simplu armata sud-coreeană.

Japonia consideră că o rachetă cu această rază de acţiune "reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii Japoniei şi a regiunii".

"Japonia este foarte îngrijorată", a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului nipon, Katsunobu Kato.

Aşa cum este descrisă, această rachetă "reprezintă o ameninţare considerabilă", îşi exprimă îngrijorarea un specialist în Coreea de Nord de la Ewha Womans University, intervievat de AFP, Park Won-gon.

"Dacă Nordul şi-a miniaturizalizat suficient rachetele nucleare, ele pot fi încărcate, de asemenea, pe rachete de croazieră", speculează el, exprimându-şi temerea faţă de noi teste "extrem de probabile".

Reluarea tirurilor de testare este un răspuns dat exerciţiilor comune ale armatelor sud-coreeană şi americană, luna trecută, apreciază Park.

Această manevră a Phenianului are loc la doar câteva zile după ce Coreea de Sud a anunţat că un tir de testare a unei rachete de tip mare-sol balistică strategică (MSBS) de proprie fabricaţie.

Jeffrey Lewis de la Middlebury Institute for International Studies îşi exprimă îngrijorarea faţă de un nou tip de rachetă, capabilă să atingă ţinte în Coreea de Sud şi Japonia.

"Acesta este un nou sistem, făcut pentru a rămâne sub radarele apărării anctirachetă", îşi exprimă el îngrijorarea.

Coreea de Nord a dat, cu toate acestea, semne de bună-voinţă, săptămâna trecută, la o paradă cu tractoare şi vehicule de pompieri în loc de obişnuitele tancuri de asalt şi rachete, la cea de a treia defilare în mai puţin de un an, cu ocazia marcării înfiinţării Republicii Democratice Populare Coreea, numele oficial al nordului peninsulei coreene.

Phenianul a folosit, în mai multe rânduri, în trecut, la anumite aniversări, defilări militare pentru a trimite mesaje în străinătate şi propriei populaţii.

O serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzic Coreei de Nord să-şi continue programele de înarmare nucleară şi de rachete balistice.

Însă, în pofida faptului că este vizată de mutiple sancţiuni internaţionale, această ţară şi-a dezvoltat rapid, în ultimii ani, capacităţile militare, în timpul lui Kim Jong Un.

Coreea de Nord a procedat la mai multe teste nucleare şi a testat cu succes rachete balistice capabile să atingă Statele Unite.

Negocieri în dosarul nuclear cu Statele Unite sunt suspendate în urma eşecului summitului de la Hanoi, în Vietnam, în februarie 2019, al lui Kim Jong Un cu Donald Trump.

Reprezentantul actualului preşedinte american Joe Biden pentru Coreea de Nord şi-a exprimat în mai multe rânduri voinţa de a se întâlni cu omologii săi nord-coreeni "oriunde, oricând".

Administraţia Biden a promis o "abordare practică, calibrată" şi eforturi diplomatice prin care să determine Phenianul să-şi abandoneze programul de înarmare, un lucru de care Coreea de Nord nu s-a arătat niciodată pregătită.

La sfârşitul lui august, Agenţia Internaţonală a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat "semne" care indică faptul că Nordul pare să-şi fi repornit reactorul care produce plutoniu, în complexul nuclear Yongbyon.

AIEA consideră că aceste semne ale funcţionării reactorului sunt "profund tulburătoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

15 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9484
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2646
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6171
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8523
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.4451

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro