COS îşi consolidează portofoliul şi activitatea la nivel naţional şi raportează un volum de business anual de 29 M EUR

R.S.
Companii / 25 aprilie

COS îşi consolidează portofoliul şi activitatea la nivel naţional şi raportează un volum de business anual de 29 M EUR

COS raportează un volum de business de 29 de milioane de euro în 2023. Pe o piaţă a birourilor stagnantă din punct de vedere al ofertei de noi clădiri livrate anul trecut, compania îşi consolidează activitatea cros - sectorială şi la nivel naţional, diversificându-şi în acelaşi timp sursele de venit, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, anul acesta, companiile au investit semnificativ în reamenajarea spaţiilor de birouri, în contextul volumului limitat de noi clădiri livrate şi a ponderii majoritare de contracte de prelungire a închirierilor existente, pentru a promova revenirea la munca de la birou şi implicarea angajaţilor în perioada post-pandemică. 32% din volumul total de proiecte livrate de COS au fost reamenajări, în creştere cu 7 puncte procentuale faţă de anul precedent, în timp ce 50% din veniturile totale au fost generate de serviciile de construcţii. Restul volumului de afaceri al COS este reprezentat de vânzările de mobilier şi covoare de la producători globali şi mobilier personalizat din surse locale.

Segmentele emergente precum cel medical, al ospitalităţii, sectorul educaţional şi cel industrial au continuat investiţiile în amenajări interioare, COS livrând în 2023 noul spital pentru copii construit de Asociaţia Dăruieşte Viaţă la Marie Curie, noile hoteluri Radisson BLU din Braşov şi Bucureşti şi diverse spaţii interioare pentru universităţile ASE şi Babes Bolyai din Cluj şi Bucureşti. Pe segmentul industrial, COS şi-a dublat volumul birourilor livrate, în locaţii precum Oradea (Plexus), Timişoara (Hirschmann Automotive, Hamilton, Continental) sau Iaşi (Trutzi).

"Pe fondul unui stoc învechit şi în urma perioadei de pandemie, ne aşteptăm ca în special sectorul sănătăţii să beneficieze de investiţii care să modernizeze şi să transforme interioarele unităţilor sanitare în unele mai confortabile şi mai primitoare pentru pacienţi. Segmentul industrial este un alt segment în curs de dezvoltare, alături de cel al ospitalităţii şi de cel educaţional, care se află într-o dinamică continuă. Clienţii şi vizitatorii acestor spaţii sunt din ce în ce mai pretenţioşi, iar acest lucru cu siguranţă va aduce beneficii pieţei, adăugând mai multă competitivitate şi conducând în final la spaţii interioare din ce în ce mai calitative", declară Cezar Scarlat, Managing Partner şi co-fondator SARMIS Capital, acţionarul majoritar COS, se menţionează în comunicat.

Investiţia medie în amenajări interioare (spaţiu interior proiectat şi construit, inclusiv mobilier standard şi la comandă şi pardoseli) variază între 700-900 EUR/mp, ajungând până la 1.100 EUR/mp pentru segmentul premium. Se înregistrează o creştere de 15-20% a bugetului mediu faţă de anul precedent, pe fondul inflaţiei, al creşterii salariilor, costului materiilor prime, produselor şi costurilor de transport.

În 2023, COS şi-a majorat ponderea veniturilor obţinute din închirierea spaţiilor de birouri de co-working deţinute, MASIA (Bucureşti) şi Stables (Cluj), ajungând la 0,6 milioane de euro, în creştere cu 60% faţă de anul precedent. Portofoliul de spaţii de birouri COS atinge în prezent un total de 4.200 mp în 4 locaţii din Cluj, Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

1,8 mil. euro - investiţii continue în 2023 şi 2022

Compania a investit un total de 1,8 milioane de euro în ultimii doi ani în transformare digitală, pentru eficientizarea şi optimizarea proceselor de lucru, într-un nou depozit de 1.600 mp de clasă A situat în Chiajna, care îmbunătăţeşte gestionarea stocurilor de mobilier şi covoare, precum şi în propriul centru de cercetare şi dezvoltare în zona de nord a Bucureştiului (MASIA). COS este primul şi singurul jucător activ local care oferă clienţilor săi posibilitatea de a folosi spaţiul COS ca birou temporar în timp ce birourile acestora sunt în construcţie şi pentru a testa viitoarele configuraţii de lucru înainte de a le implementa în propriul spaţiu, se arată în comunicat.

"În contextul unei activităţi efervescente în mediul de business, majoritatea managerilor şi liderilor de companii sunt concentraţi pe creşterea performanţei la locul de muncă şi pe implicarea angajaţilor. De aceea, COS şi-a continuat strategia de investiţii menită să aducă valoare adăugată reală pe piaţă, un sistem excelent de client service şi să eficientizeze capacităţile operaţionale", subliniază Christophe Weller, acţionar fondator şi CEO al COS.

Un studiu global Gallup arată că angajaţii nu se mai implică la locul de muncă şi resimt mai mult stres: 77% dintre aceştia sunt dezinteresaţi, în timp ce 44% dintre angajaţi se confruntă cu mult stres la locul de muncă. În general, ultimii ani aduc provocări serioase pe piaţa forţei de muncă în ceea ce priveşte productivitatea, echilibrul dintre viaţa profesională şi viaţa privată şi conexiunea la cultura companiei. În acest context, o cercetare globală Steelcase arată că liderii îşi schimbă priorităţile în ceea ce priveşte locul de muncă, starea de bine a angajaţilor (81%), sustenabilitatea (78%) şi Diversitatea, Egalitatea şi Incluziunea (76%) fiind acum printre priorităţile lor principale.

Calitate, sustenabilitate şi wellbeing: tendinţele cheie ale anului 2024

Preferinţa crescută pentru interioare de calitate, sustenabile este una dintre tendinţele majore ale anului precedent, care va continua şi în 2024. Aceasta se traduce în solicitări din ce în ce mai frecvente pentru finisaje mai bune sau tehnologie incorporată pasiv şi activ în produse inovatoare, precum spaţiile de lucru şi mobilierul configurabil de utilizator (ex. birouri reglabile). În termeni de sustenabilitate, Interface şi COS au reciclat anul trecut 3.000 mp de covor uzat, în timp ce produsele care înglobează caracteristici ESG, cum ar fi scaunele neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon sau soluţiile de pardoseli neutre şi negative (care neutralizează emisiile de carbon) au fost introduse atât în ​​Bucureşti, cât şi în diferite locaţii din ţară, se precizează în comunicat.

Mobilierul personalizat, realizat de producători locali, continuă să fie din ce în ce mai solicitat. Deşi cel mai important volum de vânzări se înregistrează pe segmentul de mobilă standard, ne-personalizată, se înregistrează o creştere substanţială a apetitului pentru soluţii de mobilier personalizate, realizate de furnizori locali, cu o creştere a cererii de peste 31% în portofoliul COS în 2023 faţă de anul precedent.

Starea de bine a angajaţilor (wellbeing) este o altă tendinţă majoră, soluţiile de design interior care susţin confortul psihologic şi fizic înregistrând o cerere semnificativă. Spatiile de lucru susţin satisfacerea nevoilor psihologice prin culori, soluţii de iluminare, design biofil sau intimitate acustică, nevoile de confort fizic sunt asigurate prin soluţii de mobilier ergonomic, birouri reglabile pe înălţime sau mese de bar.

De anul trecut, portofoliul COS a ajuns la un volum total de peste 2.850 de clienţi şi peste 20.000 de proiecte. În 2023, compania a livrat un număr semnificativ de proiecte design & built pentru companii active în toată ţara, printre care cele mai reprezentative includ The Access Group Timişoara, Kruk, Blackline, Kaizen, Globant Cluj, Hirshman Automotive, Astra Zeneca, A ON. Servicii, Cycleon Recare, Roland Berger, RetuRO, Quieisser Pharma, se menţionează în comunicat.

Activ pe piaţa locală din 1998, COS este unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii de amenajare complete pentru spaţii interioare din România şi activează pe întregul spectru al segmentelor relevante de piaţă: segmentul spaţiilor de birouri, industriale (amenajări interioare în parcuri logistice şi facilităţi industriale), sectorul ospitalităţii (hoteluri, restaurante), healthcare (interioare pentru clinici şi spitale) şi cel educaţional (şcoli private şi publice). COS are parteneriate solide si de lungă durată în România cu furnizori precum Steelcase şi Interface, lideri internaţionali pe segmentele de mobilier, respectiv soluţii pentru pardoseli, dar şi cu producători locali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb