COTAR:"Consiliul Concurenţei nu vede cartelul asiguratorilor"

S.B.
Miscellanea / 9 februarie

"Consiliul Concurenţei nu vede cartelul asiguratorilor"

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) alături de A.P.T.E. şi A.P.U.L.U.M. trag un semnal de alarmă, înainte de declanşarea mişcărilor de protest ale transportatorilor, acuzând Consiliul Concurenţei că ignoră "cartelul asiguratorilor".

"Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) alături de A.P.T.E. şi A.P.U.L.U.M. tragem semnalul de alarmă, înainte de declanşarea mişcărilor de protest ale transportatorilor, pentru bătaia de joc de pe piaţa poliţelor RCA. Companiile de asigurări au o explicaţie halucinantă pentru creşterea nejustificată a costulurilor poliţelor RCA: "pentru că s-a scumpit energia"; preţurile şi practicile sunt aceleaşi la toate companiile, dar Consiliul Concurenţei nu vede că asiguratorii au format cartel.

După Astra, Carpatica şi Centrasig, a dat faliment şi City Insurance, aşa cum noi am anunţat, în ultimii trei ani. Dar acum ne confruntăm cu aceleaşi probleme şi întârzieri de plată a despăgubirilor, la preţuri de trei ori mai mari. Creşterea preţurilor la energie nu justifică în niciun fel scumpirea poliţelor de asigurare, însă această scumpire contribuie la scăderea nivelului de trai în România, pentru că asta îşi doresc societăţile de asigurări care vând poliţe RCA. Preţul energiei electrice şi a gazelor naturale au atins valori istorice exorbitante pentru o ţară săracă, supraîndatorată şi aflată în plină criză sanitară, politică şi economică. Alături de energie electrică şi gaze naturale, în România a apărut un nou produs de lux: poliţele RCA.

Instituţiile româneşti, conduse de oameni numiti politici, nu se implică în rezolvarea problemelor reale ale economiei şi ale societăţii româneşti. În loc să protejeze cetăţenii acestei ţări, s-au transformat în susţinătoare (prin neimplicare) ale celor care astăzi jupoaie un popor abandonat, dar a cărui răbdare se apropie de final. COTAR atrage atenţia asupra a 3 situaţii aberante de pe piaţa poliţelor RCA:

1. Creşterea preţului RCA cu peste 250% în ultimele luni;

2. Aberaţia modului de calcul al preţului RCA: poliţa valabilă pe 6 luni este mai scumpă decât poliţa pe 12 luni, la aceeaşi companie de asigurări;

3. Daunele RCA achitate de către majoritatea firmelor de asigurări sunt achitate exact ca la City Insurance (doar 30% din valoarea despăgubirii, deloc sau cu întârziere).

Cum este posibil ca preţul unei poliţe RCA pentru o perioadă de 6 luni să coste mai mult decât preţul RCA pentru o perioadă de 12 luni, la aceeaşi firmă de asigurări? De exemplu, tariful RCA pentru 6 luni este 1.611 lei, iar pentru 12 luni este 1.328 de lei? Vorbim de un asigurat cu clasa MAXIMĂ de BONS - B8! Cum este posibil ca acelaşi risc asigurat să fie mai mic pentru 12 luni decât pentru 6 luni? Matematica şi bunul simt ne arată că acest lucru nu este posibil dacă vorbim despre calcule fundamentate. Dacă vorbim despre calcule ale preţului RCA făcute din pix, înseamnă că nu mai există nicio protecţie acordată cetăţeanului român" se arată în comunicatul COTAR.

"Cu toate că preţul RCA s-a dublat, triplat şi nu numai pentru transportatori, ci pentru toţi cei peste 8,5 milioane de plătitori de poliţe obligatorii RCA, pe fondul falimentului CITY şi, culmea, al majorării preţului la gaze şi curent electric, pe nişte calcule numai de ei ştiute, companiile de asigurări având încasări şi venituri duble, chiar şi aşa am crezut că dacă preţul RCA a fost majorat, vor fi bani pentru plata despăgubirilor, dar lucrurile nu sunt deloc aşa. Plata despăgubirilor se face prost, parţial şi cu întârziere. Firme de asigurări care păreau a avea o reputaţie bună au preluat aceleaşi năravuri ale firmelor City Insurance şi Euroins. Piaţa de asigurări din România este total scăpată de sub control! Practic, asistăm la o creştere uriaşă şi nejustificată a preţului RCA, iar pe de altă parte, la o conduită din ce în ce mai intolerabilă a companiilor de asigurări, atunci când vine vorba despre plata despăgubirilor.", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dl Burduja a organizat un simulacru de audiere dupa falimentul City. A mimat ca il interogheza pe Marcu si s-a facut pres dupa ce Marcu le-a dat flit si nu a vrut sa si daca atunci cand l-au chemat. De altfel orgoliosi, parlementarii nostri s-au facut mici si l-au rugat pe Marcu sa le spuna cand vrea sa se prezinte. Marcu s-a dus cu o vrajeala. Dupa asa-zisa audiere, Burduja a iesit si a zis ca totul a fost corect si ca Marcu este eroul falimentului City. Ceea ce este adevarat doar ca nu in sensul celor slobozite pe gura de Burduja. Marcu si burduja sunt eroii (sau erorile) unui faliment cu multe implicatii si complicatii. Cei doi sunt eroii dezechilibrelor majore in piata asigurarilor si cresterii exponentiale a tarifelor rca. Daca comisiile parlamentare isi faceau datoreaza si erau responsabile poate se puteau lua niste masuri. Asa a fost doar o claca pre-aranjata de securistul Burduja pentru securistul Marcu. Sa nu uitam si de sprijinul altui parlamentar de marca (?) dl Truta si el mare sustinator al lui Marcu. Dl Truta a avut motive serioase. Marcu l-a angajat pe fratele lui Truta consilier si l-a facut apoi ditamai secretarul general la ASF. A mai intervenit atunci si marble sustinator al lui Marcu, plagiatorul semidoct si sforarul Florin Roman. Lasam institutiilor statului sa verifice cum a fost posibil falimentul City si cum supravegherea ASF nu a vazut nimic nimic pana la faliment. Mai lasam DNA si cercetarea inncrengaturilor politice si nu numai din jurul lui Marcu. PNL sa cerceteze ce rol au avut comisiile parlamentare de analiza a cazului City si de ce s-a musamalizat totul la Parlament cand se puteau lua masuri sa nu de ajunga la triplarea rca si la perturbarea sistemului de asigurari din Romania.

    1. Institutiile abilitate ar avea mult de investigat daca si -ar face treaba corect si la timp. Pentru ca Marcu a facut multe mizerii si pe piata de capital pt gruparea Dragoi Lakis

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro