COTAR RASPUNDE SOCIETĂŢILOR DE ASIGURARETransportatorii au dreptul la protest

G.U.
Bănci-Asigurări / 22 martie

Sursă foto: https://pixabay.com/ro/photos/trafic-transport-ambuteiaj-2251530/

Sursă foto: https://pixabay.com/ro/photos/trafic-transport-ambuteiaj-2251530/

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) , A.P.T.E 2002 , A.P.U.L.U.M., au luat act cu îngrijorare de derapajele repetate ale conducerii Omniasig - Viena Insurance Group, prin reprezentantul său, Mădalin Roşu, care consideră că cetăţenii români nu ar trebui să protesteze împotriva creşterii preţului RCA, iar eventuale acţiuni de protest ale transportatorilor la adresa creşterii nesimţite şi fără raţiune a preţului RCA, din ultimele 6 luni, reprezintă "acţiuni putiniste", se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Conform reprezentanţilor COTAR, conducerea grupului Omniasig - Vienna Insurance Group, reprezentată prin domnul Mădălin Roşu, care ocupă atât funcţia de Mananging Board Member - Omniasig VIG, cât şi de Preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, a transmis public, pe o reţea de socializare, următoarele: "ameninţările unor asociaţii de profil că vor bloca oraşele cu camioanele, dacă nu se plafonează primele RCA, sună a acţiune putinistă, cu pumnul în gură (...)". Totuşi, exact cei care comentează în acest fel sunt cei care bagă astfel pumnul în gură tuturor celor 8 milioane de români plătitori de poliţe RCA.

''Amintim tuturor cetăţenilor acestei ţări că în urmă cu 5 ani a mai fost înregistrată o majorare speculativă a preţului RCA, în urma căreia transportatorii au protestat la nivel naţional, preţul RCA a fost recalculat şi plafonat pentru 6 luni, iar la presiunea transportatorilor, Consiliul Concurentei a demarat - cu mare greutate - o anchetă, din care a reieşit că asiguratorii din România «nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei». Practic, timp de 4 ani, firmele de asigurări din România au desfăşurat o acţiune ilegală de tip cartel, fiind amendate cu suma de 53 de milioane de euro de către Consiliul Concurenţei. În mod evident, una dintre firmele gasite vinovate este chiar Omniasig - Vienna Insurance Group, al cărui reprezentant face zilele astea baăşcălie de preţul RCA, comparându-l cu preţul unor covrigi, iar o eventuală acţiune de protest din partea transportatorilor faţă de creşterea nesimiţită şi fără justificare a preţului RCA, cu peste 250%, din ultimele luni, reprezintă o «acţiune putinistă»'', se menţionează în comunicat.

''Reamintim tuturor românilor faptul că reprezentantul Omniasig - Vienna Insurance Group a recunoscut în faţa Parlamentului României, în urmă cu câteva săptămâni, faptul că cheltuielile cu daunele plătite de asiguratorii din România reprezintă sub 35% din preţul RCA. Restul cheltuielilor, de 65%, reprezintă cheltuieli administrative şi profit. Practic, dintr-un tarif mediu de 1050 de lei, cât este media anualizată a tarifului RCA pe trimestrul IV al anului 2021, 367,5 lei reprezintă cheltuielile asiguratorilor cu despăgubirile, iar diferenta de 682,5 lei reprezintă cheltuielile administrative şi profitul firmelor de asigurări'', au precizat reprezentanţii COTAR.

Potrivit reprezentanţilor COTAR, în concluzie, dintr-un un preţ mediu al RCA-ului de 212 euro, 74 euro reprezintă cheltuieli cu daunele, iar 138 de euro ajung în cu totul alte destinaţii decât plata despăgubirilor. Acelaşi membru al conducerii Omniasig - Viena Insurance Group, consideră că preţul RCA este unul scăzut, fiind echivalentul unor covrigi "şi probabil undeva, cumva 1 covrig, 2 covrigi poate că par prea scumpi pentru protecţia vieţii celor dragi din maşină."

Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR, a declarat: "Când obţii venituri cumulate de 10.000 de euro pe lună, din banii celor de care-ţi poţi bate joc, un RCA de 1.050 de lei reprezintă echivalentul a doi covrigi. Cu toate aceste, conducerea Omniasig - Vienna Insurance Group nu ar trebui să uite ca cei 2 covrigi reprezintă pentru mulţi români echivalentul ratei lunare pentru creditul la casă. Stimati asiguratori, atunci când 8 milioane de români vă plătesc salariile lunare de zeci de mii de euro ale conducerii firmelor de asigurări din România, nu strică să daţi dovadă de mai mult bun simţ faţă de cei obligaţi să vă cumpere RCA - urile care nu despăgubesc atunci când ai un accident!"

Potrivit comunicatului, COTAR a transmis, astăzi, scrisori de protest către următoarele instituţii:

- Ambasada Austriei în România

- Conducerea Vienna Insurance Group din Austria

- Autoritatea de Supraveghere Financiară

- Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR)

- Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România - organizaţie prezidată chiar de reprezentantul Omniasig - Vienna Insurance Group

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. daca protestezi si-ti ceri drepturile inseamna ca esti cu putin , asa ceva , mai tare ,doar aia cu excluderea pisicilor rusesti de la concursuri ...

  Niste gunoaie firmele de asigurari .. Boicotate toate firmele de asigurari in frumte cu Omniasig...Guvernul trebuie sa ia masuri de plafonare....

  In continuare COTAR singura asociatie cu minte din tara asta.

  1. Nu Rosu este de vina si conducerea ASF care sta drepti in fata asiguratorilor desi vor sa lase impresia ca fac ordine in piata asta. Cand tu ASF dai avertisment sau amenda de 2.000 de Euro ( cat castiga Rosu intr o zi )societatii Omniasig la ce te astepti. Asa ne trebuie, achitam un RCA triplu si ne mai ia si la misto ca polita costa echivalentul a 2 covrigi. Rusine ASF!!

   Nu va mai luați de mine ca eu nu sunt de capul meu. Tecau președintele Omniasig mi a zis sa zic asta ca i ar fi sugerat cineva din ASF . Așa zic ei ca sa mai scapă de presiunea transportatorilor care cer plafonări tarifelor RCA. Eu sunt un umil angajat cu salariu de 12.000 mii euro/ luna vai mama mea abia îmi ajung banii sa achit gazele și energia. Va rog sa înțelegeți situația grea prin care noi asiguratorii trecem. Mai puneți și voi ceva la polița RCA , măcar 3 covrigi .

   Niște golani care timp de 30 de ani au supt sângele romanilor ca sa aibă ei salarii de 20.000 de euro pe luna ca și cei din ASF. Avem cea mai scumpă polița de asigurare RCA fata de orice vecin al țării noastre ajung astăzi la un tarif similar cu Germania unde salariu mediu este 2500 de euro / luna. Dacă nu ieșim in strada așa ne trebuie. O mai exploda și mămăliga românească odată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5502
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.5444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro