Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate

Izabela Stoicescu, Cristina Florea
Miscellanea / 9 august

Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate

O serie de noutăţi legislative în domeniul TVA vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificării Codului Fiscal prin Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022, cel mai mare impact urmând să fie în sectoarele alimentar, turism şi real estate.

Creşterea cotei de TVA pentru anumite băuturi

Pentru unele băuturi (ape minerale şi ape gazeificate care conţin zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate, sau alte băuturi precum băuturile pe bază de soia), cota de TVA va creşte de la 9% la 19% începând cu 1 ianuarie 2023. Textul de lege face referire la anumite coduri tarifare care vor fi subiectul acestei majorări, şi anume codurile 2202 10 10 şi 2202 99.

Astfel, producătorii, distribuitorii şi retailerii care comercializează băuturi nealcoolice trebuie să efectueze o revizie a încadrării tarifare a produselor din portofoliu, pentru a evita surprize ulterioare în ceea ce priveşte cota de TVA aplicată pentru vânzările pe teritoriul României (cotă redusă versus cotă standard).

Analiza încadrării tarifare a băuturilor comercializate este de interes şi în contextul introducerii sistemelor RO e-factura şi RO e-transport, ambele sisteme acoperind şi produsele cu codul NC 2202.

Totodată, marii contribuabili care au obligaţia raportării SAF-T vor trebui să aibă în vedere o reactualizare a mapării de TVA dacă sunt vizaţi de majorarea cotelor aplicate, în sensul utilizării unui alt cod de taxă pentru declaraţia SAF-T începând cu prima lună a anului viitor.

Creşterea cotei de TVA în sectorul turism şi HORECA

În ceea ce priveşte serviciile de cazare, restaurant şi catering, a fost majorată cota de TVA de la nivelul actual de 5% la 9% începând cu 1 ianuarie 2023.

Conform Notei de fundamentare a OG 16/2022, prin majorarea cotei de TVA, s-ar urmări facilitarea aplicării uniforme/corelate a cotei de TVA, indiferent de natura operaţiunii: prestare de servicii sau livrare de bunuri.

În timp ce există argumentul potrivit căruia această creştere a TVA este o aliniere firească la nivelul aplicabil pentru produsele alimentare (9%), rămân întrebările separate legate de impactul macroeconomic, într-un context inflaţionist cu maxime istorice. În timp ce bugetul de stat e revigorat pe termen scurt, e de aşteptat ca nota de plată să apară ulterior, ca efect al acestor măsuri de majorare a cotelor de TVA.

Creşterea cotei de TVA pentru livrările de locuinţe

Plafonul pentru livrarea locuinţelor către populaţie pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% va fi diminuat de la 700.000 RON la 600.000 RON (echivalentul a 120.000 euro) pentru o locuinţă de cel mult 120 metri pătraţi.

Drept măsură tranzitorie, pentru livrările de locuinţe către populaţie pentru care sunt încheiate până la 1 ianuarie 2023 antecontracte, se aplică TVA 5% potrivit regulilor actuale (e.g. în limita sumei de 700.000 lei).

Totodată, dacă în prezent pot fi achiziţionate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5% în limita a 450.000 RON (fără TVA), începând cu 1 ianuarie 2023, doar o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte 600.000 RON va putea fi achiziţionată în regim de TVA 5%, în mod individual sau în comun. Vor fi excluse de la numărătoare ante contractele încheiate anterior 1 ianuarie 2023. Similar cu mecanismul anual, se va organiza un nou Registru al achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023, în format electronic, pe baza informaţiilor furnizate de notarii publici.

Noua măsură fiscală este menită să atragă un volum mai mare de TVA colectată la bugetul de stat, cu preţul unui anti stimul pe piaţa real estate, confruntată deja cu întreaga paletă de dificultăţi generate de criza actuală (preţurile în creştere la materii prime, dobânzi crescute, creşterea costului cu forţa de muncă, etc).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro