Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

CPI : Undă verde anchetei cu privire la o presupusă "epurare etnică" a minorităţii rohingya în Myanmar

D.F.
Internaţional /

sursă foto: Twitter

sursă foto: Twitter

Curtea Penală Internaţională (CPI) a dat undă verde unei anchete cu privire la o "epurare etnică" în Myanmar a minorităţii musulmane apatride rohingya prin acte de violenţă şi deportări care pot constitui crime împotriva umanităţii, relatează AFP.

Curtea, cu sediul la Haga, a anunţat într-un comunicat că a "autorizat procurorul să ancheteze cu privire la presupuse crime care ţin de competenţa CPI", comise în Myanmar.

Procurorul CPI Fatou Bensouda a deschis o examinare preliminară, în septembrie 2018, după ce Curtea s-a declarat competentă să ancheteze cu privire la acuzaţii de deportare a acestei minorităţi musulmane care ar putea constitui o crimă împotriva umanităţii.

Ea a cerut apoi, în iunie 2019, deschiderea unei anchete, iar judecătorii i-au dat undă verde joi.

Myanmarul nu este stat membru al Statutului de la Roma, tratatul fondator al CPI, însă aceasta s-a declarat competentă să ancheteze cu privire la presupusa deportare a rohingya către Bangladesh, care este un stat parte al Statului de la Roma.

Myanmarul a respins "în mod hotărât" decizia CPI, denunţând un "fundament juridic îndoielnic".

Gambia, mandatată de cele 57 de ţări membre ale Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), a lansat luni o acţiune judiciară la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) împotriva Myanmarului cu privire la "acte de genocid" pe care le-a comis contra minorităţii musulmane rohingya.

La 27 august 2018, ONU a publicat un raport în care îi acuza pe generalii birmani de comiterea unui "genocid".

ONG-ul internaţional Human Right Watch (HRW) vorbeşte la rândul său despre o "epurare etnică".

Aceşti musulmani sunniţi, într-o ţară în proporţie de 90% budistă, sunt marginalizaţi din 1962, când a venit la putere junta militară.

În 1982, dictatura birmană a adoptat o lege cu privire la cetăţenie care listează grupurile etnice recunoscute în ţară.

Or cele 135 de grupuri etnice erau prezente toate pe teritoriul ţării înainte de începutul colonizării britanice, ceea ce nu era cazul rohingya, care au venit în timpul colonizării britanice.

Rohingya - care nu sunt consideraţi cetăţeni birmani cu drepturi depline - au suferit decenii de violenţe şi discriminări.

În prezent, sute de mii de musulmani s-au refugiat în tabere improvizate, ca cea de la Co'x Bazar, în Bangladesh, considerată cea mai mare tabără de refugiaţi din lume.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS