Antibiotice Iaşi

CREDERE a transmis către CCR un memoriu cu privire la Legea dării în plată

S.B.
Bănci-Asigurări / 19 aprilie

CREDERE a transmis către CCR un memoriu cu privire la Legea dării în plată
 • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

  Modificările la Legea dării în plată, care permit reechilibrarea contractelor de credit prin intermediul instanţelor de judecată, vor fi analizate marţi de către judecătorii Curţii Constituţionale, informează Asociaţia CREDERE, care anunţă, de asemenea, că a trimis un memoriu către CCR în sprijinul constituţionalităţii legii, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

  "Legea dării în plată: modificările care permit reechilibrarea contractelor de credit prin intermediul instanţelor de judecată vor fi analizate marţi de către judecătorii Curţii Constituţionale. În acest context, CREDERE a transmis către CCR un memoriu în sprijinul constituţionalităţii legii.

  Parlamentul României adopta în aprilie 2020 modificări la Legea 77/2016 privind darea în plată, având la bază îndrumările Curţii Constituţionale cuprinse în istorica decizie nr. 731/2019. Prin această decizie magistraţii CCR au reţinut modalitatea eronată în care instanţele de judecată au soluţionat dosarele pe darea în plată, în detrimentul împrumutaţilor, cu consecinţe dramatice asupra vieţii justiţiabililor, sporind neîncrederea în actul de justiţie din România. Interpretările eronate ale instanţelor de judecată au vizat noţiunea de impreviziune cuprinsă în legea dării în plată. În acest context, Parlamentul a instituit prin lege criterii de impreviziune, adică au fost determinate acele situaţii de dezechilibru existente în materia contractelor de credit.

  Legea dării în plată a fost contestată de către entităţile bancare în cca. 2000 de dosare, fiind cu certitudine cel mai contestat act normativ din istoria Curţii Constituţionale din România. Cifrele sunt surprinzătoare, întrucât impactul estimat la nivelul sistemului bancar este unul nesemnificativ. Potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României către CREDERE, în perioada mai 2016 - aprilie 2020 au apelat la legea dării în plată 9500 de debitori. După adoptarea modificărilor de către Parlament, în perioada mai 2020 - februarie 2021, numai 728 de împrumutaţi au accesat prevederile legii dării în plată.

  Miza termenului de marţi este imensă: o soluţie de constituţionalitate asupra modificărilor operate la legea dării în plată ar asigura un climat de previzibilitate actului de justiţie, acordând împrumutaţilor (în special celor cu credite în franci elveţieni) posibilitatea de a obţine o soluţie reală de reechilibrare a contractului de credit prin intermediul instanţei de judecată. Memoriul CREDERE, redactat cu sprijinul avocatului Alexandra Ianul, cuprinde argumente solide şi suficiente în sprijinul constituţionalităţii legii, fiind ataşate inclusiv hotărâri ale instanţelor de judecată care nesocotesc recentele decizii obligatorii ale Curţii Constituţionale.

  Înspre informarea opiniei publice, trebuie spus că legea dării în plată, sub rezerva îndeplinirii unor condiţii, conferă împrumutaţilor posibilitatea de a obţine în instanţă adaptarea contractelor de credit sau, în subsidiar, transferul dreptului de proprietate asupra bunului ipotecat către bancă, cu consecinţa ştergerii datoriei.

  CREDERE îşi exprimă încrederea că magistraţii Curţii Constituţionale vor pronunţa o soluţie de natură a repara trecutul creditării din România, restaurând demnitatea împrumutaţilor captivi în contracte de credit dezechilibrate (în special, în franci elveţieni), contracte generatoare de situaţii dramatice pe care societatea românească de astăzi încearcă în mod nedrept şi mult prea uşor să le treacă cu vederea.", se arată în comunicatul CREDERE.

  Cotaţii Internaţionale

  vezi aici mai multe cotaţii

  Bursa Construcţiilor

  www.constructiibursa.ro

  ICT

  INFORMATION & COMMUNICATION TECHNOLOGY
  Dtlawyers
  Apanova
  BTPay
  Electromagnetica
  Boromir

  Curs valutar BNR

  10 Mai. 2021
  Euro (EUR)Euro4.9259
  Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0492
  Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4955
  Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7056
  Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1391

  convertor valutar

  »=
  ?

  mai multe cotaţii valutare

  Tohani
  Cotaţii Emitenţi BVB
  Cotaţii fonduri mutuale
  Energy CEO forum awards
  Pagini Aurii
  Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
  Carte - The crisis solution terminus a quo
  www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro