Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

CREDERE:"Asociaţiile consumatorilor de servicii financiar-bancare solicită Parlamentului reechilibrarea contractelor de credit"

M.I.
Bănci-Asigurări /

"Asociaţiile consumatorilor de servicii financiar-bancare solicită Parlamentului reechilibrarea contractelor de credit"

Asociaţiile reprezentantive ale consumatorilor de servicii financiar-bancare solicită Parlamentului să adopte, de urgenţă, propunerea legislativă care vizează reechilibrarea contractelor de credit, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, în contextul actual, unul tot mai dificil din punct de vedere economic, o categorie deosebit de vulnerabilă o reprezintă debitorii cu credite în valută, în special cei cu credite în franci elveţieni.

"Pe lângă dificultatea sporită a achitării ratelor lunare, din cauza unor costuri suplimentare apărute odată cu pandemia de coronavirus, aceştia sunt nevoiţi să facă faţă şi unei creşteri explozive a cursului valutar. Din fericire, în această perioadă în care întreaga societate caută soluţii de redresare financiară sau de limitare a pierderilor şi a costurilor pe care nu le pot acoperi, debitorii cu credite în valută, în special cei în franci elveţieni, au la dispozitie o soluţie mai mult decât eficientă.", arată comunicatul remis.

Astfel, în Parlament aşteaptă votul final al Camerei Deputatilor, cameră decizională, o propunere legislativă (Pl-x 10/2019) care are ca scop reechilibrarea contractului de credit, prin împărţirea poverii între creditor şi debitor şi, pe cale de consecinţă, degrevarea debitorului de o parte din povara ratelor crescute excesiv.

Sursa citată, menţionează că legea reglementează aspectul impreviziunii intervenite în contract, integrând decizia Curtii Constitutionale nr. 731 din 6 noiembrie 2019 care a statuat că Parlamentul este îndreptăţit să emită o astfel de reglementare în materia contractelor de credit încheiate între consumatori şi bănci.

"Solicităm Camerei Deputaţilor să voteze de urgenţă această lege, dat fiind că au existat dezbateri în comisiile de specialitate, ajungându-se la un consens în ceea ce priveşte forma acestei legi. Ca atare, sperăm ca votul în Plen va fi unul unanim, fiind de datoria tuturor partidelor politice să amâne diferendele politice şi doctrinare pentru vremuri mai puţin dificile şi să ajungă la un consens în ceea ce priveşte votarea urgentă a acestei legi vitale pentru debitori. Totodată, ulterior adoptarii de către Parlament, solicităm Preşedintelui României promulgarea urgentă a legii. Cerem în mod ferm tuturor actorilor implicaţi să nu intervină asupra parcursului firesc al legii şi să permită promulgarea şi aplicarea ei de urgenţă.", precizează reprezentanţii asociaţiilor

"Considerăm că legea trebuie aplicată în forma actuală, cât mai curând, deoarece

orice întârziere a promulgării are efecte grave pentru debitori care nu au, în acest moment, nicio opţiune reală de degrevare a poverii ratelor foarte mari. Simpla amânare a ratelor, şi aceea uneori pe baza unui mecanism care mai mult împovărează debitorul, nu reprezintă o soluţie reală pe termen mediu şi lung; pentru că legea a fost "retrimisă" în Parlament de Curtea Constituţională, care a solicitat anumite modificări de fond. Aşadar, forma actuală a legii este în acord cu modificările cerute de Curte, un control suplimentar fiind redundant în acest moment, generând doar o întârziere nejustificată şi de rea-credinţă a intrării în vigoare a legii; şi pentru că procedura descrisă de lege presupune intervenţia instanţei de judecată, în cazul în care părţile (banca şi debitorul) nu ajung la un acord amiabil. Astfel, în cadrul procesului civil, părţile sau judecătorul pot cere un control de constituţionalitate dacă apreciază că se impune acest lucru.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS