CREDIT SUISSE:Economia Japoniei ar putea pierde 183 miliarde dolari în urma cutremurului

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional /

Costurile asigurătorilor pot ajunge la 50 de miliarde dolari

Pierderile pe care la va înregistra economia Japoniei în urma cutremurului puternic de vineri vor fi de cel mult 183 miliarde dolari (15.000 miliarde yeni), dar nu mai puţin de 171 miliarde, conform estimărilor băncii elveţiene "Credit Suisse".

Hiromichi Shirakawa, economist - şef la "Credit Suisse", a declarat că pierderile economice din regiunea de nord-est a Japoniei, cel mai grav afectată de seis-mul de 8,9 grade pe scara Richter, vor reprezenta, cel mai probabil, mai puţin de 40% din pierderile totale de 40.000 miliarde yeni cauzate în 1995 de cutremurul Kobe.

Diferenţa se datorează numărului mai mic de clădiri de birouri, proprietăţi comerciale şi autostrăzi din regiunile afectate, potrivit lui Shirakawa.

Unii analişti cred că efectele cutremurului şi ale valurilor tsunami care au urmat acestuia ar putea duce la stagnarea economiei nipone sau chiar la scăderea sa în următoarele două trimestre, însă eforturile de reconstrucţie vor susţine creşterea în ultimele luni ale anului.

Amintim că, duminică, premierul nipon Naoto Kan a declarat că dezas-trul produs recent reprezintă cea mai mare criză care a lovit Japonia după cel de-Al Doilea Război Mondial. Guvernul a decis suplimentarea bugetului de stat, ca să răspundă efectelor calamităţilor.

Activitatea din industria prelucrătoa-re niponă a fost suspendată la finele săptămânii trecute, în condiţiile în care constructorii auto şi alţi producători industriali au închis uzinele.

Presa internaţională arată că, potrivit analiştilor, costurile companiilor de asigurări s-ar putea situa între 10 şi 25 de miliarde de dolari în urma cutremurului din Japonia. Există şi un scenariu mai pesimist, potrivit căruia costul pentru asigurători va ajunge la 50 de miliarde de dolari.

În zona cea mai afectată sunt proprietăţi asigurate în valoare de 300 de miliarde dolari, potrivit companiei de evaluare a pagubelor AIR Worldwide.

Banca Japoniei va injecta 183,8 miliarde dolari pe pieţele financiare

Banca Centrală a Japoniei va injecta suma record de 15.000 de miliarde de yeni (183,8 miliarde de dolari) pe pieţele financiare, în vederea stabilizării acestora. Decizia Băncii Japoniei a venit după ce, luni, Bursa din Tokyo a înregistrat un declin de peste 6% şi după amplificarea temerilor privind impactul economic al cutremurului.

Eforturi pentru evitarea unui accident nuclear de proporţii

Japonia s-a angajat, ieri, într-o cursă contra cronometru pentru evitarea unui accident nuclear de proporţii după noile explozii la centrala de la Fukushima şi pentru acordarea de ajutoare sutelor de mii de sinistraţi în urma celui mai puternic seism din istoria ţării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Japonia a mobilizat 100.000 de soldaţi, adică 40% din efectivele armatei sale, în timp ce numeroase echipe de salvare din străinătate au sosit la faţa locului.

Două explozii au avut loc luni dimineaţa la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, din nord-estul Japoniei, care nu au afectat însă reactorul propriu-zis, ci au avariat doar acoperişul carcasei, a anunţat operatorul centralei, "Tokyo Electric Power". Posibilitatea scurgerilor radioactive este "scăzută", conform guvernului nipon.

O explozie similară a avut loc sâmbătă la reactorul 1 al aceleiaşi centrale nucleare, situată la circa 250 de km nord-est de Tokyo. Acest accident a fost evaluat la nivelul 4, pe o scară de la 0 la 7 a evenimentelor nucleare şi radiologice, faţă de 7 pentru cel de la Cernobâl (Ucraina), din 1986.

Agenţia de siguranţă nucleară japoneză a exclus producerea unui accident de tipul celui de la Cernobâl la centrala nucleară de la Fukushima.

Totuşi, mai multe ţări, între care Franţa şi Germania, şi-au încurajat cetăţenii care locuiesc în regiunea Tokyo să plece (dacă prezenţa lor nu este necesară), de teama accidentului nuclear.

"Moody"s Investor Service" apreciază că seismul din Japonia nu va fi urmat, în viitorul apropiat, de o criză financiară.

Agenţia de evaluare financiară "Standard & Poor"s" (S&P) a reafirmat, ieri, ratingul de credit al Japoniei la "AA-", apreciind că seismul puternic de vineri va avea consecinţe fiscale şi economice semnificative, dar nu va avea efecte imediate asupra calificativului.

"Perspectivele economice ar putea fi afectate negativ, însă în absenţa unor pagube prelungite asupra situaţiei macroeconomice, consecinţele ar trebui să se încadreze în actualul nivel al ratingului", a anunţat S&P.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro