Credit Suisse este obligată să plătească 926 de milioane de dolari fostului prim-ministru al Georgiei

A.F.
Bănci-Asigurări / 27 mai 2023

Credit Suisse este obligată să plătească 926 de milioane de dolari fostului prim-ministru al Georgiei

Credit Suisse a fost obligată, ieri, să plătească 926 de milioane de dolari fostului prim-ministru al Georgiei Bidzina Ivanishvili, pentru că şi-a pierdut o parte din avere din cauza băncii, într-o hotărâre a unei instanţe din Singapore care reprezintă una dintre cele mai mari despăgubiri acordate de justiţie împotriva instituţiei financiare elveţiene, transmite Reuters.

Curtea Comercială Internaţională din Singapore a declarat că o divizie a Credit Suisse nu a acţionat cu bună-credinţă şi a neglijat să păstreze în siguranţă activele lui Bidzina Ivanishvili, în cea mai recentă lovitură pentru banca aflată în dificultate, care este preluată de UBS.

Credit Suisse a declarat imediat că va contesta decizia.

Omul de afaceri miliardar Ivanishvili, care a fost prim-ministru al Georgiei din 2012 până în 2013, a plasat 1,1 miliarde de dolari sub tutela Credit Suisse Trust în 2005.

Avocaţii lui Ivanishvili, Cavinder Bull şi Woo Shu Yan, de la firma de avocatură Drew & Napier, au spus că eşecurile Credit Suisse Trust au dus la o gestionare defectuoasă, frauduloasă, şi la pierderi substanţiale.

În hotărârea publicată vineri, instanţa a declarat că banca nu a reuşit să protejeze activele lui Ivanishvili şi să-l împiedice pe Patrice Lescaudron, consilier la Credit Suisse Trust din Singapore, să aibă acces la acestea.

Lescaudron a fost condamnat de un tribunal elveţian în 2018 pentru falsificarea semnăturilor foştilor clienţi, inclusiv Ivanishvili, pe o perioadă de opt ani. Acesta a recunoscut că a falsificat tranzacţiile şi a ascuns pierderile, într-o schemă care i-a adus zeci de milioane de franci elveţieni.

El a fost eliberat în 2019 şi s-a sinucis în 2020.

"Nu se acceptă că inculpatul a avut o conduită rezonabilă", a spus judecătorul Patricia Bergin într-o hotărâre scrisă. "A preferat importanţa ca domnul Lescaudron să păstreze un client mare, reclamantul, în cadrul organizaţiei Credit Suisse, decât respectarea obligaţiei sale de bază de a păstra activele Trustului în siguranţă".

Credit Suisse ştia că Lescaudron a încălcat reglementările menite să prevină frauda şi a aşteptat până la doi ani un răspuns din partea lui când a fost interogat, a spus Bergin.

"Toleranţa sa faţă de aceste încălcări flagrante nu a fost de bună-credinţă şi a fost nerezonabilă", a adăugat Bergin.

Cele 926 de milioane de dolari care urmează să fie plătite de Credit Suisse vor fi reduse cu 79 de milioane de dolari, sumă plătită deja în decembrie.

"Hotărârea publicată astăzi este greşită şi pune probleme juridice foarte importante. Credit Suisse Trust Limited intenţionează să depună un recurs", a declarat Credit Suisse într-un comunicat.

Banca face apel şi împotriva unei alte hotărâri, legate de gestionarea activelor lui Ivanishvili.

Un tribunal din Bermuda a hotărât în martie 2022 că lui Ivanishvili şi familiei sale li se datorează daune de aproximativ 600 de milioane de dolari din partea companiei locale de asigurări de viaţă a Credit Suisse.

Suma finală datorată de Credit Suisse ar trebui redusă şi mai mult pentru a preveni o suprapunere cu cazul Bermude şi pentru a preveni o aşa-numită dublă recuperare, a spus instanţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5404
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9215
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb