Abonament gratuit

Creştere PIB de 3,8% pentru România în 2020, de 1,2% în zona euro

F.D.
Miscellanea /

Creştere PIB de 3,8% pentru România în 2020, de 1,2% în zona euro

Previziunile economice din iarna anului 2020, publicate astăzi, 13 februarie, de către Comisia Europeană estimează că economia europeană va continua să urmeze o traiectorie de creştere constantă şi moderată. Zona euro s-a bucurat până acum de cea mai lungă perioadă de creştere neîntreruptă de la introducerea monedei euro în 1999. Conform previziunilor, creşterea produsului intern brut (PIB) al României se va menţine la valoarea de 3,8% în 2020 şi va avea valoarea de 3,5% în 2021, în timp ce pentru zona euro aceasta va rămâne stabilă la valoarea de 1,2 % în 2020 şi în 2021. Pentru UE în ansamblu se estimează o uşoară încetinire a creşterii la 1,4 % în 2020 şi 2021, în scădere faţă de 1,5 % în 2019.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, a declarat: "În pofida unui mediu plin de provocări, economia europeană rămâne pe o traiectorie constantă, cu o creştere constantă a numărului locurilor de muncă şi a salariilor. Dar ar trebui să fim atenţi la riscurile potenţiale care se profilează la orizont: un peisaj geopolitic mai volatil, cuplat cu incertitudini comerciale. Prin urmare, statele membre ar trebui să utilizeze acest respiro pentru a continua reformele structurale menite să stimuleze creşterea economică şi productivitatea. În plus, ţările cu o datorie publică mare ar trebui să îşi crească nivelul de protecţie prin aplicarea unor politici fiscale prudente."

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, a declarat: "Perspectiva economiei europene pentru următorii doi ani este o creştere moderată, dar stabilă. Ea va extinde cea mai lungă perioadă de expansiune economică de la lansarea monedei euro în 1999, ceea ce înseamnă veşti bune în materie de locuri de muncă. În plus, am constatat evoluţii încurajatoare în ceea ce priveşte reducerea tensiunilor comerciale şi am evitat un Brexit fără acord. Însă ne confruntăm în continuare cu incertitudini în materie de politici, ceea ce aruncă o umbră asupra procesului de producţie. În ceea ce priveşte noul coronavirus, este prea devreme pentru a evalua amploarea impactului său economic negativ."

Creşterea economică va rămâne stabilă, susţinută de cererea internă

Mediul extern continuă să conţină provocări. Cu toate acestea, crearea continuă de locuri de muncă, creşterea robustă a salariilor şi o combinaţie de politici cu rol de susţinere ar trebui să ajute economia europeană să menţină o traiectorie de creştere moderată. Consumul privat şi investiţiile, în particular în sectorul construcţiilor, vor continua să alimenteze creşterea economică. Se estimează că investiţiile publice, în special în infrastructura de transport şi în cea digitală, vor creşte semnificativ în mai multe state membre. Împreună cu semne încurajatoare de stabilizare în sectorul manufacturier şi cu o posibilă reluare a creşterii fluxurilor comerciale mondiale, toate acestea ar trebui să permită economiei europene să îşi continue expansiunea. În acelaşi timp, aceşti factori par a fi insuficienţi pentru a plasa viteza creşterii pe o treaptă superioară.

O uşoară revizuire în sens ascendent a previziunilor privind inflaţia

Previziunea vizând inflaţia (indicele armonizat al preţurilor de consum) în zona euro a crescut la 1,3 % în 2020 şi la 1,4 % în 2021, ceea ce reprezintă o creştere cu 0,1 puncte procentuale pentru cei doi ani faţă de previziunile economice din toamna anului 2019. Această evoluţie reflectă unele seme încurajatoare ale faptului că salariile mai mari s-ar putea reflecta în preţurile produselor de bază şi precum şi în estimări uşor mai mari în ceea ce priveşte preţul petrolului.

În UE, previziunea vizând inflaţia în 2020 a crescut, de asemenea, cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la 1,5 %. Previziunea pentru 2021 rămâne neschimbată, situându-se la valoarea de 1,6 %.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară şi în toamnă) şi două seturi de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie