CRISTIAN BĂCANU (PNL):"România să piardă bani din PNRR pentru componentele Transporturi, Energie şi Mediu"

V.G.
Politică / 10 august

"România să piardă bani din PNRR pentru componentele Transporturi, Energie şi Mediu"

Deputatul liberal Cristian Băcanu reclamă, astăzi, că există riscul ca România să piardă bani din PNRR pentru componentele Transporturi, Energie şi Mediu, întrucât nu a fost adoptată Strategia privind calitatea aerului. Termenul de adoptare a fost deja depăşit. "Ne jucăm cu focul şi riscăm foarte mult", transmite libralul care cere intervenţia premierului Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Cristian Băcanu vorbeşte, astăzi, într-o postare pe Facebook, despre "riscul ca România să piardă bani din PNRR pentru componentele Transporturi, Energie şi Mediu".

"Avem un elefant imens în încăpere despre care văd că nu vorbeşte nimeni, aşa că, îmi asum eu acest rol, acela al avertizorului care pune un subiect important pe agenda publică. Le amintesc tuturor celor responsabili că sumele din PNRR pentru Transporturi, Energie şi Mediu sunt condiţionate de adoptarea de către România a strategiei privind calitatea aerului ("Programul Naţional de Control al Poluării Atmosferice")", a scris Băcanu pe Facebook.

Potrivit deputatului, acest program naţional ar fi trebuit adoptat de ceva vreme.

"Din păcate, ne aflăm în plin proces de infringement declanşat de Comisia Europeană, motiv pentru care banii pentru obiective naţionale strategice - de exemplu Autostrada A7 - sunt condiţionaţi de adoptarea acestuia. Da, aţi citit bine, dacă nu ne facem treaba privind calitatea aerului, nu avem drum de mare viteză între Iaşi şi Bucureşti sau plătim acest drum de la bugetul de stat", a mai transmis liberalul.

Potrivit acestuia, ultimul termen asumat de către România pentru adoptarea acestui program a fost iunie 2022 însă, aşa cum ştim cu toţii, acesta a fost deja depăşit.

"Ne jucăm cu focul şi riscăm foarte, foarte mult. Am încredere că Premierul Ciucă îi va convoca pe decidenţii relevanţi la o discuţie pe această temă, iar Guvernul va acţiona eficient ca un adevărat comandament de coordonare a unui task force de acţiune rapidă. Lucrurile nici nu pot sta altfel, trebuie să fim responsabili", a mai transmis deputatul.

Potrivit acestuia, de asemenea, de calitatea aerului depinde inclusiv sănătatea noastră, a tuturor.

"Avem o obligaţie şi este cazul ca decidenţii să îşi facă treaba şi să dovedească în mod clar că decarbonizarea este o prioritate şi pentru România (suntem unul din ultimele state care nu a adoptat un astfel de program la nivelul UE). Este momentul decisiv al acţiunii şi al schimbării prin cooperare, planificare strategică şi soluţii integrate. Este cazul să conştientizăm şi să acţionăm împotriva unui pericol care afectează sănătatea oamenilor şi le încalcă dreptul constituţional la un mediu sănătos", mai afirmă liberalul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. USR e de vina

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro