CRISTIAN PANDEL, CEO CHRISTIAN TOUR: "Neregulile reclamate de ANPC nu îi afectează pe turiştii Christian Tour"

Emilia Olescu
Miscellanea / 21 mai

Cristian Pandel

Cristian Pandel

Christian Tour va contesta amenda de 90.000 de lei aplicată de ANPC "Presiunea asupra celor care muncim din greu şi plătim taxe grele statului arată că, practic, statul nu promovează mediul privat, singurul care susţine cheltuielile de existenţă a milioanelor de funcţionari publici", subliniază Cristian Pandel

Reprezentanţii turoperatorului Christian Tour anunţă că vor contesta amenda în valoare de 90.000 de lei dată de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), despre care spun că au aflat din presă, întrucât ANPC nu a transmis oficial procesul verbal privind constatarea unor abateri şi sancţiunile aplicate. Însă, pe baza informaţiilor apărute în spaţiul public, îşi propun să demonteze punct cu punct acuzaţiile care li se aduc.

Amintim că, zilele trecute, ANPC a informat, printr-un comunicat, că, în urma unor controale efectuate la sediile Christian Tour, comisarii din cadrul Autorităţii au aplicat amenzi în valoare de 90.000 lei şi au dat trei avertismente şi şapte propuneri de încetare a practicilor incorecte, printre neregulile constatate de echipele de control numărându-se menţionarea preţurilor folosind sintagma "de la..." fără a preciza un preţ maxim; indicarea unor reduceri de preţuri la cele practicate fără a se putea demonstra această diminuare în istoricul preţului; afişarea preţului în euro la pachete de servicii turistice din România; lipsa afişării cursului de schimb valutar în agenţii; existenţa a două puncte de lucru cu sediu expirat.

În replica, Cristian Pandel, owner Christian Tour, a declarant, în cadrul unei reacţii la comunicatul ANPC: "Conform legislaţiei, noi avem obligaţia de a face o notificare de prelungire a autorizaţiei, urmată de reînnoirea automată - o procedură administrativă care, ca multe altele în România, nu face decât să complice activitatea mediului privat. Dar această situaţie nu a afectat şi nici nu afectează activitatea sediilor ori pe turiştii care ne intră în agenţii. Noi nu fugim nicăieri cu banii turiştilor. Suntem cel mai mare turoperator român, cu capital 100% autohton. De asemenea, suntem una dintre cele mai longevive agenţii - anul acesta împlinim 25 de ani de activitate şi am crescut datorită turiştilor noştri, a căror satisfacţie reală reprezintă prioritatea zero pentru noi".

Reprezentantul Christian Tour le cere autorităţilor ca, înainte de a aplica sancţiuni, să deruleze campanii de informare în rândul operatorilor economici şi susţine că în România nu există conceptul de prevenţie şi nici de informare. Solicitarea vine în contextul în care există o confuzie privind politica de afişare a preţurilor în euro, care se regăseşte pe lista abaterilor menţionate de ANPC. "Noi ştim că agenţia de turism are dreptul de a afişa preţurile în euro printr-o excepţie a BNR. Şi aşa ni se pare şi corect: suntem ţară membră a Uniunii Europene, vorbim de ani buni despre aderarea la zona euro, iar preţurile sunt afişate în euro la tot pasul, atât online, cât şi în magazine fizice. De ce, de exemplu, abonamentele la telefoane mobile pot fi în euro, iar pachetele turistice, nu?", întreabă Cristian Pandel.

Referitor la sancţionarea lipsei afişării cursului de schimb valutar în agenţii, Cristian Pandel a menţionat: "În era digitalizării, ANPC ne cere să afişăm cursul printat, în condiţiile în care noi facem eforturi, inclusiv financiare, să automatizăm toate procesele şi să eliminăm obiceiul de a imprima inutil documente. Dar acuzaţia care ni se aduce este relevantă pentru o instituţie a statului în care «dosarul cu şină» este nu doar o practică larg răspândită, ci o mentalitate per se".

CEO-ul operatorului de turism afirmă că statul nu înţelege cum funcţionează această industrie, făcând referire la faptul că ANPC consideră neregulă "indicarea unor reduceri de preţuri fără a se putea demonstra această diminuare în istoricul preţului şi menţionarea preţurilor folosind sintagma «de la...» fără a preciza un preţ maxim..: "În primul rând, sintagma «de la...» nu e o invenţie a Christian Tour; este o expresie utilizată pe scară largă de companii în marketing, nu o practică înşelătoare, aşa cum s-ar sugera. Cât priveşte faptul că nu este precizat un preţ maxim, asta arată din nou o profundă necunoaştere a domeniului: un pachet turistic poate fi personalizat, iar turistul poate cere, de exemplu, să zboare cu un avion privat în Maldive, unde să închirieze o insulă întreagă. În turism, nu există un maxim, există cât doreşte turistul să plătească pentru vacanţa lui".

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cristian Pandel subliniază: "Toate aceste controale (descinderi), urmate de o publicitate de cancan, asupra industriei de turism, care abia a trecut peste cea mai grea perioadă din istoria recentă, nu le înţelegem şi nu sunt normale. Cerem ANPC să ne fie partener şi să ia în considerare că în toată Europa prevenţia şi pregătirea mediului privat este prioritară şi nu neaparat suprataxarea prin amenzi, în final a consumatorului direct.

Presiunea asupra celor care muncim din greu şi plătim taxe grele statului arată că, practic, statul nu promovează mediul privat, singurul care susţine cheltuielile de existenţă a milioanelor de funcţionari publici".

Cristian Pandel conchide: "Anual, peste 400.000 de turisti români aleg să îşi achiziţioneze vacanţele prin Christian Tour. Numărul plângerilor se situează statistic la un procent extrem de mic, de sub 0,96 la mie. Cu siguranţă noi ne dorim să fie totul perfect, dar, din păcate, numai Dumnezeu este perfect în lumea asta".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. MAI , OMULE : TU , CE-AI DE GAND ??? TU A-TI INCHIPUI CA VREI SA FACI CAPITALISM , AICEA , INTR-O TARA PLINA DE COMUNISTI ??? TU CHIAR NU VEZI CA ESALOANELE 2 , 3 SI 4 DIN PARTIDUL COMUNIST ROMAN SANT BAGATE PESTE TOT UNDE-I CALD , BINE , SI AU SALARII REGESTI SI IMPARATESTI ??? NU VEZI CA AICI SANT MAI MULTE ROMANII , ROMANIA CELOR CARE PIERD TIMPUL DEGEABA IN BIROURI , SI CARE SANT PLINE DE ''''' NEAMURI '''''', ROMANIA PUTINILOR CARE MAI SANT IN ACESTE BIROURI , SI CARE MUNCESC SI PENTRU '''''' EI '''''', SI IN LOCUL LOR , SI ROMANIA CELOR CARE AR VREA SA DEVINA CANDVA , ''''''' CAPITALISTI '''''', PRINTRE CARE SE PARE CA TE AFLI SI DUMNEATA !!! TOTI CARE VIN IN CONTROL LA FIRMELE PRIVATE , SANT TOT DE LA SECTORUL DE STAT , OAMENI CU MENTALITATE COMUNISTA , CARE V-OR DE FAPT DOAR SPAGA , SPAGA PENTRU ORICE !!! FIE CA SANT ''''' ANPC '''''', POLITIA , POMPIERII , GARDA DE MEDIU ,FISCUL , SI CATE SI MAI CATE BANDE DE LEPADATURI MAI EXISTA IN TARA ASTA , PENTRU ASTA VIN DE FAPT , IN CONTROL LA O FIRMA PRIVATA !!! CA SA IA SPAGA !!! DACA NU LE DAI NIMIC , INCEP CONTROALELE LA SANGE , LEGANDU-SE DE ORICE LUCRU , FIE EL CAT DE MARUNT !!! NU SE POATE , SA NU-TI GASEASCA CEVA !!! TE INSPECTEAZA , PANA SI IN CHILOTI !!! SI STIU SI EI , ASTA !!! VEZI , DACA NU LE-AI DAT NIMIC ??? ACUM SUPORTI CONSECINTELE !!! TACI , SI NU TE MAI SMIORCAI ATATA !!! SPUNE-TI IN SINEA TA , URMATOAREA RUGACIUNE : ''''''' EU , CRISTIAN PANDEL , BLESTEMAT CA SA MA NASC IN TARA ASTA UITATA DE TIMP , DIN 1944 INCOACE , SI PLINA DE MILIOANE DE COMUNISTI HRAPARETI SI LACOMI , MA ANGAJEZ SOLEMN CA DE AICI INAINTE , SA PLATESC ZECIUIALA ASCUNSA SI NEDECLARATA , CINSTITELOR NOASTRE ORGANE DE RESORT !!! ASTA , CA SA NE LASE IN PACE , PE MINE , SI FIRMA LA CARE LUCREZ !!!!!!!! '''''''. AI VAZUT ??? CE-I ASA DE GREU ??? PAI , CINE TE CREZI TU , IN TARA ASTA ??? UN CAPITALIST ??? DU-TE BAI , SI CULCA-TE !!! NU VEZI CU CINE AI DE-A FACE ??? AICI , IN ANO DOMINI 2022 , ESTI INCA IN REPUBLICA COMUNISTA , ROMANIA !!!!!!!!!!!!!!! BAGA LA CAP !!! SI PUNCT !!!!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro