Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

CRISTINA CHIRIAC, CONAF:"Circa 270.000 de firme din Bucureşti - Ilfov ar putea beneficia de fonduri europene"

E.O.
Miscellanea /

Cristina Chiriac

Cristina Chiriac

CONAF solicită Ministerului Fondurilor Europene accesul echitabil al tuturor companiilor la finanţare europeană 

Deşi România a înregistrat cea mai semnificativă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie-martie 2020 (2,7%), în ciuda declinului economic din întreaga Europă, tendinţa la nivel mondial este una de scădere, iar menţinerea unei traiectorii pozitive constă în capacitatea statelor de a se adapta noilor condiţii, într-o economie aflată sub semnul unei puternice scăderi şi a unei pandemii care a afectat întreaga lume.

Guvernele caută soluţii pentru a stopa declinul, în timp ce mediul privat încearcă pe cât posibil să se adapteze unei noi economii.

Economia României, în ciuda datelor statistice preliminare prezentate, suferă de pe urma pandemiei de COVID-19, datele indică afaceri închise, mai mulţi şomeri şi sectoare întregi aflate la cota de avarie.

Unul dintre principalele instrumente care pot susţine creşterea economică în România, îl reprezintă fondurile europene. Deşi în prezent sunt discuţii aplicate la Bruxelles privind fondurile ce vor fi alocate pentru stimularea economică a zonei euro şi lupta împotriva pandemiei, autorităţile au la îndemână cea mai simplă pârghie - absorbţia fondurilor europene şi relansarea afacerilor care par a fi fără viitor economic, arată reprezentanţii Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Aceştia subliniază, într-un comunicat, că Zona metropolitană Bucureşti-Ilfov, unde sunt înregistrate oficial circa 270.000 de firme dintr-un total de peste 990.000 la nivel naţional, nu poate beneficia, în prezent, de fonduri europene.

La jumătatea anului trecut, cifrele centralizate arătau că Ilfov, Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Bihor se aflau în vârful clasamentului zonelor care au atras cele mai multe fonduri europene în actualul exerciţiu financiar (2014-2020), datele fiind furnizate de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Vorbim de proiecte care sunt realizate atât de autorităţile publice, cât şi de companii, ONG-uri, instituţii de învăţământ.

Prin prisma acestei centralizări, Bucureştiul şi Ilfovul sunt excluse de la zonele de investiţie ale majorităţii axelor de finanţare, MFE considerând că acestea sunt acum zone cu o absorbţie foarte bună şi evaluând necesitatea de finanţare către celelalte regiuni mai puţin dezvoltate, mai arată CONAF.

Cristina Chiriac, preşedintele CONAF, menţionează: "În situaţia în care ne aflăm în prezent, când fiecare euro contează, când afacerile din zona Bucureşti - Ilfov au fost afectate în urma pandemiei de COVID-19 mult mai tare decât în alte zone din ţară, este impetuos necesar ca Ministerul Fondurilor Europene să regândească abordarea anterioară. Cred că firmele din zona metropolitană au dat dovadă de maturitate şi au reuşit, majoritatea, să facă faţă crizei COVID-19. Stimularea lor, printr-un acces echitabil la aplicaţii pe fonduri europene, ar ajuta deopotrivă antreprenorii şi economia să îşi revină mult mai rapid."

Anul trecut, România a atras cu puţin peste 30% din fondurile europene alocate. Ca urmare, pentru a stimula creşterea procentului de absorbţie, CONAF crede că singura soluţie este ca firmele din Bucureşti-Ilfov, care reprezintă o treime din totalul companiilor din România, să aibă acces la acest tip de finanţare.

Preşedintele CONAF concluzionează: "Aproximativ 270.000 de companii ar putea beneficia de finanţare prin fonduri europene. Dacă măcar jumatate din acestea ar depune proiecte eligibile, rata de absorbţie va creşte şi, astfel, România, pe lângă expansiunea economică la nivel naţional, va putea beneficia de fonduri europene în cuantum crescut pentru exerciţiul financiar următor şi ar conduce implicit la reinserţia persoanelor aflate în şomaj tehnic, de exemplu, şi revigorarea segmentelor economice grav afectate de pandemie. Mai mult, adoptarea acestei măsuri ar putea fi un scut pentru o eventuală replică a pandemiei, în toamna acestui an. Este ştiut faptul că alocarea viitoare se face pe baza realizărilor din exerciţiile financiare anterioare. Interesul nostru ca stat membru este să stimulăm iniţiativele private, să creăm un parteneriat public-privat solid, pentru ca astfel, să putem să atragem cât mai mulţi bani pentru România".

Avem un exerciţiu financiar nou, cu sume considerabile, dar care presupune o reformă structurală atât la nivelul părţii publice, cât mai ales la nivelul mediului de afaceri, care trebuie să îşi regândească modelul de business, calibrându-se spre procese inovative. Astfel, cu cât mai multe firme au acces echitabil la finanţare europeană, cu atât România va ieşi câştigătoare din această criză financiară, care începe să se resimtă în toate statele lumii, mai subliniază comunicatul CONAF.

Datele publicate pe site-ul ONRC relevă faptul că, în perioada ianuarie-martie 2020, au fost dizolvate peste 7700 de companii, iar Bucureştiul şi Ilfovul deţin peste 20% din totalul acestora, situându-se, astfel, în top. Acelaşi lucru se poate observa şi în cazul suspendărilor şi radierilor.

Opinia Cititorului ( 7 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Nu e mai simplu sa depuna statul roman un singur proiect pentru toate si sa faca achizitii centralizate asa cum a facut cu mastile si materialele sanitare?

  Statul centralizeaza necesarul de investitii ale firmelor, face un singur proiect, ia finantarea si distribuie firmelor ceea ce au nevoie ca sa faca productie.. E atat de simplu. Nu mai sunt necesare douasute saptej de mii de proiecte care e clar ca nu vor fi depuse niciodata.  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. In primul rand, pt a face statul aceste achizitii e nevoie de mii de cereri si angajamente ferme din partea firmelor care vor folosi materialele si echipamentele, dar mai intai de toate e nevoie ca germania, franta si olanda sa vrea sa fie modificata LEGISLATIA EUROPEANA care se aplica fondurilor europene, eee si ai ghicit, NU, NU VOR !! - pt ca au interes ca tara noastra sa fie la limita supravietuirii, sa furnizeze oferta de munca ieftina si sa puna cerere de SH pe piata vestica pt a avea ei unde sa-si vanda gunoaiele si vechiturile.

   Asta e preaminunata "uniune europeana", ne folosesc fix ca pe hartia igienica, iar compatriotii nostrii pleaca ca lesinatii cu limbile de un cot sa linga cativa euro mizerabili ai vestului in loc sa munceasca si sa cotizeze pt tara lor - niste tarani îmfumurati de pe ulitele noroioase in care si-au lasat parintii, fratii, bunicii, se intorc de paște si craciun sa se rupa in figuri prin sat ca au venit, cu un cazan de sute de mii de km, "din afarăăă" 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Un agricultură, cel puțin se pot defini niste nevoi standard medii: un tractor, un solar, o sumă pentru carburanți, semințe, o autoutilitară de depus marfa la piata, etc, etc, adică se poate face un necesar centralizat cu dotări standard, nu cine știe ce fantezii.

   Statul să se ocupe de tot, cu Orban in frunte, altfel demisia. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Initiativa extraordinara!

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. E beton de beton cum au mai fost si altele de care s-a ales praful.. Vezi "Casa Verde" 2019.. program nascut cu surle si trambite in presa.. decedat in tacere, fara ca cineva sa fi vazut vreun leu.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Iar cuvantul cheie este "ar putea" adica vrajeala....

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   E beton de buna Chiriac, TZARANULE !!!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS