CSEKE ATTILA:"Astăzi a fost demarată construirea primei creşe"

V.G.
Politică / 18 august

"Astăzi a fost demarată construirea primei creşe"

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a participat, astăzi, la demararea lucrărilor pentru prima creşă construită de instituţie, finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ministerul Dezvoltării, prin CNI, asigură finanţarea integrală a construcţiei, în valoare de 14,20 de milioane de lei, informează News.ro.

"Pentru acest moment lucrez de mai bine de un an: punerea pietrei de temelie pentru prima creşă nouă, modernă şi prietenoasă cu mediul. De Crăciun ne vom putea bucura împreună şi de finalizarea acestei construcţii", a declarat Cseke Attila, conform Ministerului Dezvoltării.

Noua creşă va putea găzdui 70 de copii, fiind echipată cu săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprie, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber.

Ministerul a aprobat primele 110 creşe pentru care a fost demarată procedura de achiziţie publică, în timpul căreia va fi identificat constructorul. În cazul a 21 dintre acestea a fost semnat deja contractul de execuţie cu un constructor, ceea ce înseamnă că pot începe lucrările propriu zise de construcţie.

"Astăzi a fost demarată construcţia primei creşe, dar alte 20 pot intra, în curând în acest stadiu. Putem vedea un progres rapid în construcţia de creşe, pentru că acest program a fost demarat anul trecut de Ministerul Dezvoltării, cu un proiect tip pus la dispoziţia autorităţilor locale şi finanţarea asigurată de Statul Român. Pentru că a fost o procedură bine pregătită, avem 64 de proiecte mature care pot fi finanţate prin PNRR din fonduri europene, astfel putem aloca fondurile naţionale pentru construirea a mai multor creşe", a mai precizat Cseke Attila, conform sursei citate.

Ministerul Dezvoltării va construi peste 100 de creşe prietenoase cu mediul şi eficiente energetic din PNRR, la care se adaugă altele, finanţate din bugetul naţional.

Creşa nZEB (near-Zero Energy Building) va fi dotată cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante, potrivit sursei menţionate. În acelaşi timp, această creşă va reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirea va avea sistem inteligent, digital de management al acestor resurse, şi, în acest fel, costurile de întreţinere vor fi mici.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Parca a inceput construirea primei Statii Interplanetare.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro