Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

CSM îşi alege viitorul preşedinte

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică /

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt convocaţi, astăzi, în şedinţa de plen, pentru a alege viitorul preşedinte al acestei autorităţi constituţionale.

O situaţie fără precedent a fost înregistrată, în urmă cu o săptămână, când membrii CSM nu au reuşit să ajungă la un consens privind viitorul preşedinte al instituţiei. Nicoleta-Margareta Ţînţ, candidată la funcţia de preşedinte, apropiată a actualului preşedinte - Lia Savonea, nu a obţinut majoritatea voturilor, deşi membrii CSM şi-au exprimat de două ori opţiunea, rezultatul înregistrat fiind acelaşi: 9 voturi pentru, 9 împotrivă şi un vot nul. Din acest motiv, alegerea viitorului preşedinte a fost amânată pentru şedinţa de plen de astăzi. După dublul balotaj înregistrat săptămâna trecută, unii membri ai CSM au susţinut că Nicoleta-Margareta Ţînţ nu mai poate candida pentru funcţia de şef al instituţiei, aşa că, în mod normal, în plenul de astăzi, ar trebui să avem alte candidaturi la funcţia de preşedinte.

Săptămâna trecută, magistratul Tatiana Toader a obţinut numărul de voturi necesare pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al CSM, începând cu 1 ianuarie 2020. Ea a fost propusă pentru funcţia respectivă de Secţia pentru Procurori din cadrul CSM.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a declarat, cu acel prilej: "Aştept de la noua conducere şi de la toţi membrii CSM să privim altfel obiectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi să luăm foarte în serios ceea ce este de rezolvat: problemele care ţin de resursele umane, de specializare, de integritate şi de transparenţă. Toate acestea trebuie luate în calcul şi, dacă vom realiza aceste obiective sau o parte dintre ele, cât e posibil în anul care vine, fără îndoială că raportul MCV va suna altfel la finalul lui 2020".

În legătură cu alegerea conducerii CSM, menţionăm că membrii instituţiei sunt aleşi pentru un mandat de şase ani, în timp ce preşedintele şi vicepreşedintele, care fac parte din secţii diferite (judecători şi procurori) sunt aleşi pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care 9 judecători şi 5 procurori, aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, 2 reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi 3 membri de drept, respectiv preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Business Card
BTPay
Cotnari
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Leap
Hotel Marshal Garden

ENGLISH SECTION

more articles

Anvergura
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS